Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Napirendi elemzés

2008.05.12. 18:52 | m.ákos | Szólj hozzá!

Heti napirend
2008. 05. 05. – 2008. 05. 10.

A hónap másodikén hetén inkább csak kommunikációs pozícionálások voltak. Az ügyek, botrányok háttérbe szorultak. A stratégiai nyilatkozatok mellett azért mindenképp említendő a pénztártörvény visszavonásával kapcsolatos hírek napirendi megjelenése, illetve az ötpárti konszenzus az adóreform egy pontjában.

A hét egyik legmeghatározóbb híre a pénztártörvény visszavonása. A hétfői napon híre kelt annak, hogy a szocialisták között többen a törvény visszavonását, hatályon kívül helyezését támogatnák. Székely Tamás egészségügyi miniszter kedden még visszafogottan nyilatkozott a témában, majd csütörtökön már a hatályon kívül helyezését javasolta. Az MSZP részéről annyiban pozitívum az új döntés, hogy a koalíciós törvénytől megszabadulhatnak, és egy saját elképzelésük szerint megfogalmazott jogszabállyal léphetnek elő. A negatívuma viszont az, hogy a szabad demokraták alkotta törvényt dobnak félre, és valószínűleg az új törvényjavaslatot, amivel Székely Tamás állítása szerint őszre készülnek el, azt a liberálisok nem fogják támogatni. Ellenzéki oldalról pedig óriási sikerként kommunikálják és magyarázhatják a történéseket. Mikola István az ellenzék harmadik győzelmeként könyveli el Székely javaslatát. A három igenes népszavazás és a háziorvosoknak fizetendő bevételi hiánnyal kapcsolatos megállapodások után a „visszavonást” a társadalombiztosítás megvédéseként könyvelheti el a Fidesz.  A Fidesz támogatja a törvény „visszavonását”, és az új törvényjavaslatot is megszavazza, ha elfogadható alternatívával állnak elő a szocialisták.
Mikola említette a már régóta kidolgozott programjukat, amit a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztallal készítettek el. A törvényjavaslatukat a szakma támogatása is erősíti, mivel azt civil- és betegszervezetekkel együtt alkották meg.

Ahogy egy héttel korábban, május 5-én is napirend előtti felszólalásában Dávid Ibolya felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy kezdeményezzen maga ellen bizalmi szavazást. Ezt a követelést támogatta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is, aki kijelentette, hogy felhatalmazás nélkül kormányoznak, és a kisebbségi kormányzásban a miniszterelnökön kívül senki más nem hisz. A Magyar Demokrata Fórumnak nem ez volt a legnagyobb sikere héten. A párt jövőbeli megerősödését inkább a kedden tartott ötpárti egyeztetés segítheti. A pártok találkozóján továbbra is a Nemzeti Adószabadság Program pontjairól tárgyaltak, ahol egyelőre csak az örökösödési adó eltörlésében volt ötpárti egyetértés. Ezt mindenképp sikerként jegyezheti fel Dávid Ibolya pártja. A héten a liberálisok és a Fidesz is hangoztatta az egykulcsos adó bevezetését, bár nem értettek teljesen egyet a kiegészítő elemekben, de ha bármiféle megállapodás lesz az továbbra is a fórum nevéhez köthető, mivel az adóreform témáját ők tűzték napirendre.
A csütörtöki napon az MDF pártelnöke találkozott Michael Glos német gazdasági és technológiai miniszterrel. A találkozó után Dávid dicsérte a konzervatív gazdaságpolitikát az elmúlt évek eredményei kapcsán. Várható a demokrata fórum részéről, hogy az eddigi két nagy párttal szembeni távoltartás politikájukat kiegészítik pragmatikusabb kommunikációval. Erre utal az adóreform és a német konzervatív gazdaságpolitika sikerességének kiemelése.

A Fidesz az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatos események mellett továbbra is a kisebbségi kormányzás legitimitását kérdőjelezte meg. Ennek a stratégiának felelt meg Navracsics Tibor hétfői parlamenti felszólalása, Orbán Viktor vajdasági beszédi, illetve más fideszes politikus nyilatkozata. Navracsics Tibor három válságról beszélt: politikai, gazdasági és megélhetési válságról, melyről az MSZP-SZDSZ és Gyurcsány Ferenc tehet. Orbán Viktor új egyezségről beszélt, amit előre hozott választás útján kell meghozni.  Németország, Olaszország és Szerbia is képes volt felmérni, változásra van szükség. Viszont a változás akadályozója Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személye. Navracsics és Orbán is említette még a kormány társadalmi támogatottságának és parlamenti felhatalmazásának hiányát.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök a kisebbségi kormányzás létét két törvényhez kapcsolta. Kiemelte az adó és a költségvetési törvény megszavazását, amiket ha nem tud kézben tartani a kormány, akkor nem maradhat hatalmon. Tehát az elkövetkezendő időkben e két területen fogják leginkább keresni a párbeszédet az ellenzékkel, közöttük is leginkább a szabad demokratákkal.
A kormányfő tovább erősítette azt a képet, hogy a mostani kormány a párbeszéd kormánya lesz. Szükség van a civilszervezetekkel a megfelelő kapcsolatra, ezért létrehozták a Társadalmi Párbeszéd Koordinációs Irodát a Miniszterelnöki Hivatalban. Az iroda feladata, hogy az állam és civil társadalom közti jó viszonyt kiépítse.

A Magyar Szocialista Párt frakciója elnapolta a vezetőség tisztújítást és a szabályzat módosítását. Az elnapolás oka lehet, hogy a frakció tagok elégedetlenek a kormányfővel, mivel ő nem tájékoztatta a képviselőket a kisebbségi kormányzással kapcsolatos kétségeiről. A tisztújítást június elejére teszik, hogy megvárják a szabad demokraták június 7-i tisztújító küldöttgyűlését. Az elégedetlenséget az is bizonyítja, hogy egyre inkább olyan nyilatkozatok kerülnek napvilágra a szocialista politikusoktól, melyekben a jelenlegi helyzetet kényszerpályának találják, és az új koalíció mielőbbi megújítását szorgalmazzák. Tehát egyetértve a Fidesszel és Fodor Gáborral, nem ez a legjobb megoldás. Így további konfliktusok, kiszólások történhetnek, amelyek semmiképpen sem a párt határozottságát, és a kormány életképességét erősítik. A frakció tisztújítás napirendre kerülésével elkezdődtek a helyezkedések.

Fodor Gábor szinte átvéve Kóka János pártelnöki feladatát, a szabad demokraták megújulásáról beszél. A megújulást új személyekkel és új programmal tudja csak elképzelni, mellyel utalva Kóka János leváltására, illetve zöld politika beillesztését a liberálisok elképzelései közé. Az új arculat hangoztatása mellett úgy véli, hogy három megoldás van a jelenlegi helyzetre. Először egy új koalíciós megállapodás, melynek feltétele új személyek közti megegyezés új tartalommal. Fodor kijelentését könnyedén vehetjük utalásként, mégpedig Gyurcsány Ferencnek le kell mondania, vagy le kell váltani. Az MSZP egyelőre kiáll a kormányfő mögött, mivel addig nem csinálnak semmit, amíg konkrétumokkal elő nem állnak a liberálisok. A második lehetőség egy előre hozott választás, ami kétségkívül nem szolgálna előnyökkel az SZDSZ-nek, illetve a Fidesz nagyarányú győzelmét jelenthetné. Az is esélyes, hogy Kóka János pártja be sem jutna a parlamentbe. Viszont a legrosszabbnak a kisebbségi kormányzást titulálta. A jelenlegi helyzet toporgást, stagnálást jelent és nem hoz gyógyírt az ország bajaira – vélte Fodor Gábor. Fodor Gábor kijelentései után a helyzetet nehezítette, hogy Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter levélben kérte képviselőtársait, hogy ne szavazzák meg a minisztériumok rendjéről szóló törvénymódosítást. Ahhoz, hogy új arculatot építhessenek ellenzékként kell viselkedniük, az ellenzék pedig nem szavazza meg ezt a módosítást. Horn Gábor a volt miniszter ezen gondolatát szerencsétlennek tartja, és szerinte több van a háttérben. Horn állítása szerint vita van az SZDSZ-frakcióban a kormányszerkezet átalakításról. Tovább tetőzte a problémát John Emese SZDSZ ügyvivő véleményével, miszerint ellenzékként nem szavazhatják meg majd a 2009. költségvetési törvényt. Tehát az SZDSZ politikusok érdekes helyzetbe hozták magukat az e heti nyilatkozataikkal. Az események, kijelentések annyiban fontosak, hogy azok milyen érvényességet fognak szerezni a liberális stratégiában június 7. után.
Az elnökaspiráns személyét egyre inkább az SZDSZ új arculatával próbálja összekötni, ezzel kizárva a megújulás lehetőségét, ha Kóka János lenne az esélyesebb. Fodor Gábor egyre jobb kapcsolatot épít ki a Szabad Kezdeményezések Körével. A hét közepén, megbeszélés során Fodor támogatásáról biztosított a párt új szervezetét, melynek megalakulása a liberális eszmék, program ismertetése, hirdetése országszerte.

A pénztártörvény visszavonása és az SZDSZ pozícionálása határozta meg leginkább a hét témáit. Így a május 5-i hetet a szocialisták és a szabad demokraták osztották fel tematizálás tekintetében. A demokrata fórum továbbra is az adóreform napirenden tartásával jelenhetett meg. A Fidesz botrányok, ügyek emlegetését háttérbe szorítva az MSZP-kormány legitimitásának hiányáról beszélt a héten.

Kormányoldalról Székely Tamás egészségügyi miniszter volt előtérben a pénztártörvény kapcsán. Kóka Jánost váltva, és így az SZDSZ-t leginkább képviselve Fodor Gábor jelentkezett a héten új személy, új program, tehát az új arculat hirdetésével. Fidesz részéről Navracsics Tibor vezette továbbra is a párt médiaszereplési listáját. A Magyar Demokrata Fórumnál sem történt változást, Dávid Ibolya pártelnök szólította fel a kormányfőt a bizalmi szavazás kezdeményezésére, illetve jelentkezett egy pragmatikusabb irányvonallal.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr13465361

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: www.eosfutures.com 2017.11.03. 19:20:38

Lexus: Izgalmas tanulmány és vadonatúj zászlóshajó Tokióra - Toyota és Lexus új vagy bontott alkatrészek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása