Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Elemzés

2008.05.08. 20:58 | j.sz. | Szólj hozzá!

A pénztártörvény visszavonását kezdeményezi

Székely Tamás

 
    Alig tette le az esküjét az új egészségügyi miniszter, máris bejelentette, hogy az egészségügyi törvény hatályon kívül helyezését javasolja a kormánynak. Érdekes, a hét elején még úgy gondolkodott, hogy a törvény megszüntetése szabályozatlan területeket hagyhat maga mögött. Egy mai konferencián viszont úgy vélekedett: olyan javaslattal áll majd elő, mely „a területi kiegyenlítést és a népegészségügyi szempontokat veszi figyelembe”.
Székely Tamás megfelel a szakértő miniszter imázsának: korábban érsebészként praktizált, kórházigazgatóként dolgozott, valamint alapító tagja a Magyar Orvosi Kamarának (MOK); vagyis nem lehet a felkészületlenség bélyegét rásütni, másrészt korábban nem vállalt politikai pozíciót sem. Bizottsági meghallgatásán is beismerte a Fidesz, hogy jól felkészült szakemberről van szó, de jelölését mégsem tudták támogatni, mert kevésnek ítélték a programjában vállaltakat. Indulási esélyeit növelte, hogy sikerült megállapodnia az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) vezetőjeként a MOK-kal a kieső vizitdíj-kompenzációról.
Könnyen lehet, hogy a politikai értelemben kicserélődött Gyurcsány-kabinet egyik legnépszerűbb minisztereként tekinthetünk rá a közeljövőben. Egyrészt a „bársonyos reformok” keretében nem kell számítani jelentős elvonásokra, másrészt a most bejelentett pénztártörvény visszavonása is valószínűleg jelentős népszerűséget hoz-hogy ez meddig tart(hat), az inkább az összkormányzati teljesítménytől függhet majd.
        Ami az MSZP-t illeti: máris másik arculatát csillanthatja meg a párt:  engedve a társadalmi nyomásnak született az egészségügyi törvény hatályon kívül helyezésének gondolata. A párt célja egyértelmű: 2010-ig valamit vissza kell hozni az elveszett támogatásból, és stabilizálni kell az egypárti kormányzást. Nincs SZDSZ-nincs több-biztosítós rendszer. A kérdés már nem is az jelen esetben, hogy a liberálisok mit szólnak a szocialista törvényjavaslathoz (ha következetesek maradnak, az elutasítást borítékolhatjuk); sokkal inkább az "igazi" ellenzék szerepe lesz a meghatározó. Válaszút elé kerül majd a Fidesz: támogassák-e a törvénytervezetet még akkor is, ha az az eddig mélységesen elutasított Gyurcsány-kormánytól jön is?A Fidesz számára döntő lehet a választás: ha nem támogatják a javaslatot, könnyen zsákutcában találhatják magukat, ugyanis jelenleg úgy áll a helyzet, hogy 2010-ben polgári kormány jöhet a hatalomba. Milyen egészségügyet képzelnek el, ha a korábban elutasított több-biztosítós modell helyett az új (még nem ismert, de valószinűleg egybiztosítós) szisztémát sem tudják támogatni?Vagy vállalják a kockázatát a kormány támogatásának, és érvelésükben megjelenik a „lám, mi megmondtuk, hogy nem járható út”, vagy a „magyar nép ebből nem kért”-szlogen. Szerintem utóbbi lehet a párt szempontjából a legjobb megoldás, az előbbi megoldás negatív hatásai akkor üthetnek vissza, mikor újra hatalomban kerülnek; vagyis egyetértek Tölgyessy Péterrel, aki szerint az ellenzék például a vizitdíj csípőből való elutasításával a jövőre nézve jelentősen korlátozta saját mozgásterét.  A KDNP valószínűleg a Fidesz nyomdokain jár majd, ahogy azt eddig is láthattuk. Az MDF-nél azt gondolom könnyebb a helyzet: végig egy pragmatikus, konfliktuskerülő, kevésbé konfrontatív politizálás volt napirenden, így ott nem jelent majd különösebb gondot a törvény megszavazása, hiszen az SZDSZ-es javaslatot korábban konzisztensen elutasították.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr64460474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása