Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Elemzés

2008.05.09. 10:23 | m.ákos | Szólj hozzá!

Hisznek benne egyáltalán?

„Hisznek benne egyáltalán”, ez a kérdés természetesen nagyon fontos a választópolgárok szintjén, mivel az állampolgárokra szükség van legalább négy évente, de olykor egy-egy referendum alkalmával. Viszont, ha egyik sincs, és az események úgy alakítják a dolgokat, hogy kisebbségi kormányzás jön létre, akkor a párton és frakción belül még fontosabb az, hogy a párttagok higgyenek az új kormányzó erőben és annak fejében. Párbeszédre van szükség ellenzékkel, társadalommal és a saját frakcióval. Motiválni kell, olykor eladni a hitet a saját frakciótagoknak is. Ez most nem történt meg Gyurcsány Ferenc részéről, mert mind inkább azt hallani, hogy a jelenlegi helyzet kényszerpálya, nem feltétlen ez a legjobb megoldás vagy  egyszerűen új koalíciót (vagy megállapodást) kell kötni. Ha nem egységes a párt és frakció, akkor bizalmatlanok az emberek is – persze az állampolgárok között kivétel van mindig mindkét oldalon. Egy kommunikációs szempontból jó kezdés után könnyen minden összedőlhet, ha mindenki a saját elképzeléseit, véleményét követi, ezért a frakciónak nem a vezér nélkül, hanem annak vezetésével kellene összeülnie ülések alkalmával. Most két lehetőségük van a szocialistáknak: június 7-e után ők is változtatnak, tehát új személyek kerülnek előtérbe, mivel Fodor Gábornak ez lenne a kikötése, ha napirendre kerülne egy új megállapodás, és persze, ha ő nyerné a szabad demokraták elnökválasztását – ezzel Gyurcsány Ferenc személyére is utalhatott. E lehetőség következtében újra a nevetség tárgyává válna az MSZP, az ellenzék pedig azzal támadhatná, hogy nem tudják mit akarnak, határozatlan emberek pedig nem vezethetik az országot. Talán a rossz reformpolitikát követő kormányzásnál az is rosszabb, ha határozatlan a kormány, mivel akkor még azokat sem tudják maguk mellé csábítani, akik a reformmal egyetértenének. A második lehetőség, hogy nem változik semmi és a párbeszéd kormányon kívül és kormány belül is megkezdődik, így a frakció összezár, a szocialista-szociáldemokrata kormányzás pedig megkezdődhet. Az első lehetőség megvalósítása kockázatos és nagyon nehéz. Kockázatos, mert határozatlan kormány képét mutatja, nehéz, mert a kormányfő leváltását kellene elérni, amit nem feltétlen akar a párt. A másik forgatókönyv a szocialisták számára mindenképp jobb, és valamivel könnyebb is. Június 7-ig azon lehet gondolkozni, hogy az elkövetkezendő nyilatkozatok melyik forgatókönyvet követik. Azt követően talán egyértelműbb lesz, hogy milyen viszony is van az SZDSZ és MSZP között, és el lehet kezdeni találgatni a kisebbségi kormányzás hosszára.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr47461061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása