Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Elemzés

2008.05.11. 17:25 | m.ákos | 4 komment

Az SZDSZ érdeke az…

Az SZDSZ-nek valójában mi a célja? A válás folyamatának megkezdésekor, illetve a válás kimondásakor egyértelműnek tűnt, hogy mi az elképzelése a liberális pártnak. Ahhoz, hogy életerős pártként induljanak a 2010-es választásokon saját útjukra kell térniük – de nem ez volt a koalíció felbontásának első számú oka. Tehát új arculatot, új politikát kell építeniük, és ha a belső érdekcsoportoknak sikerül, akkor új személyekkel megtenni ezt mind.
Eddig ilyen egyszerű forgatókönyvet írhattunk volna. Viszont a most napvilágra került Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter levele talán bonyolít a helyzeten, és persze Fodor Gábor egyre erőteljesebben hangoztatott elképzelése, mégpedig új koalíció kell, de új személyekkel, a három lehetőség közül ez a legjobb megoldás. A másik két választási lehetőség a kisebbségi kormányzás, amit a legrosszabbnak, illetve az előre hozott választás, amit viszont a jelenlegi helyzetnél is jobbnak tart.
Az első kavart, zavarodottságot okozó dolog – ami egyébként később került a nyilvánosság elé – a levél, melyben az ex-miniszter arra kéri párttársait, hogy mondjanak nemet a kormány szerkezeti átalakítására, azért hogy a kisebbségi kormányzás működését ezzel megkérdőjelezzék, illetve két válasz út közül az erős párt képe mellett döntsenek a gyenge, politizálgató, „hetvenkedő” pártocska leendő élete helyett. Ellenzéki párt most már az SZDSZ, ezért ellenzéki pártként is kell megjelenni a parlamentben, melynek következtében ilyen változtatásokat nem szavazhat meg. E mellett azt a költségvetési törvényt sem szavazhatják majd meg – mondta John Emese. Viszont, ha nem tudják megszavazni a 2009. évi költségvetési törvényt, akkor még esélyesebb lesz az előre hozott választás.
De ez még nagyon messze van és egyelőre inkább csak a szocialisták ijesztgetése miatt van, vagy éppen így akarják kikényszeríteni a személy váltást a kormányzó párton belül. A szocialista táboron belül már így is sok elégedetlenség van, kevés egység, és vágy az új koalíció felépítésére. Gyurcsány Ferenc leváltásával pedig egy még befolyásosabb koalíciós partner lehetne a liberális pártból. Ez is egy lehetőség, mert visszakerülnének a bársonyszékbe a kis párt tagjai, majd tovább kormányozhatnának, így alakítva világképükre a különböző intézmények szerkezetét.
A kérdés, hogy mivel nyerne többet az SZDSZ, vagy éppen mivel veszítene kevesebbet. Ha visszalépnének, akkor megakadályoznának egy előre hozott választást, biztosítanák a további szocialista kormányzást, és semmiképpen nem lennének népszerűek. Ha kinn maradnak, akkor ellenzékként megerősödhetnek, és 2010-ben – ha addig marad a kisebbségi kormányzás – nagyobb eséllyel indulhatnak az országgyűlési választásokon. Felépíthetik saját liberális-zöld programjukat, ha Fodor Gábor lesz a pártelnök. Ehhez meg kell szavazni a költségvetési törvényt, hogy idő előtt ne kelljen a nem nagy számban jelentkező liberálisokat az urnákhoz csábítani. Szóval inkább beszélhetünk ijesztgetésről John Emese és Molnár Lajos részéről, mint a Fidesz nagyarányú győzelme utáni vágyakozásról. Így több párbeszédre kötelezhetik az MSZP-t, többet követelhetnek majd az érdekeiknek megfelelően, és közben nem lesz koalíciós megállapodás közöttük.
Fodor Gábor mondandójából inkább csak az új arculat, új politika az, ami érvényes lehet. Természetesen forgatókönyvek vannak, de választ továbbra is június 7-e után, illetve a költségvetési törvény napirendre kerülésekor fogunk megkapni.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr55463969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZsGy 2008.05.11. 19:49:40

Üdv Ákos!
Az SZDSZ helyzete csakugyan nehéz; nem biztos, hogy a kilépés jó ötlet volt, mert most egyértelmű döntéshelyzetbe kerültek. Még két évig talán ki lehetett volna bekkelni és a kormányesetlegesen pozitív hatású döntéseinek szavazathozó jellegében bízni - mert úgyis jön meint az osztogatás, másként nem lesz képes magát tíz százalék fölé tornázni az MSZP.
A visszalépés végként elásná a pártot, ez az ál-ellenzékiség meg talán a legrosszabb. De ha nem akarnak végképp eltűnni, a kötlségvetést meg kell szavazni, úgyhogy mostmár kivédhetetlen csapda-helyzetben vannak.
Nem lepődnék meg, ha e kezdeti tanácstalanság hirtelen átváltozna offenzívába és mondjuk csontvázok esnének ki az egykori koalíciós "Közös" szekrényből. Szerintem nagy fordulat lesz várható, méghozzá az SZDSZ részéről - új D-209 vagy még szaftosabb ügy, ami az MSZP-t alaposan vissza fogja vetni; és a romokon majd az SZDSZ újra megvetheti a lábait.
Üdv: ZSGY

m.ákos 2008.05.11. 21:03:26

Hello!
Valóban csapdába kerültek, simán lehet, hogy felindulásból döntöttek így április elején. aztán már nem volt visszaút, ki kellett lépniük. most viszont szerintem azért játszadozhatnak a szocialistákkal. azt is el tudom képzelni, hogy Fodor Gábor engedni fog az új személy terén, mert nagyon erősködik a koalíció mellett, és bármennyire elégedetlenek az MSZP-ben nem fogják leváltani Gyurcsányt. Szóval SZDSZ engedni fog, illetve valahogyan súlytalanná teszik John Emese állítását a költségvetési törvény megszavazásával kapcsolatban.
Hogy ügyek fognak megjelenni...hümm...mivel nem akarják teljesen elrontani a két párt viszonyát, ezért nagyon durva ügyek nem fognak megjelenni. Tudják, hogy bár nem szívlelik egymást mégis kettőjük "szövetsége" tudja féken tartani Orbánt most és úgy gondolom, hogy a jövőben is.

ZsGy 2008.05.11. 23:56:10

Üdv!
Lehet, hogy az orbánizmustól való félelem összerázza majd a két pártot, de az is lehet, hogy időközben reflektált e két párt a lakosság magasabb rendű igényeire, ami a negatív kampányokra egyre kevésbé tűnik kaphatónak (persze, ehhez választási szituáció kell). De az is lehet, hogy Orbánnal riogatni már kevés: hat éve kormányon vannak/voltak folyamatosan a liberálisok is és nem sokáig lehet a "fiúk a bányában" sztorival szavazatot gyűjteni.
Szerintem összeborulás, még Fodor esetén sem tűnik lehetségesnek. Ne feledjük, hogy Fodor folyamatosan Gyurcsány távozásához köti a koalíció helyreállításának lehetőségét, amire nem úgy tűnik, hogy lenne valóságos esély. Ezt igazolja az új kormánytagok nevetségesen káder-szagú névsora is, amit nem csupán az SZDSZ "nyelt be" azzal, hogy mind a bizottságokban, mind a Parlamentben megszavazta őket, hanem az MSZP is, ami talán nagyobb figyelmet érdemel (de ez más téma).
Véleményem szerint a két párt viszonya csak a felszínen tűnik "csipkelődőnek", a mélyben már régóta elvadult: persze, amíg Gyurcsány megszállva tartja az MSZP-t, addig a liberálisoknak (mínusz Fodor) is van esélye az újrakezdésre. Szövetségük éppen az antiorbánizmus elgyengülése és kiüresedése miatt fog végérvényesen meggyengülni és mivel más közös nevezőjük nincs (talán csak az előrehozott választás elkerülése), ezért szerintem véget ért a közös munkájuk.
Örültem: Zsolnai Gy.

m.ákos 2008.05.12. 01:00:18

Uff!
Szerintem az Orbánizmustól való félelem nem halványult el, csak egyelőre háttérbe szorult, mert Gyurcsány van a középpontban, és Orbán szerepkörét most Navracsics és mások vették át. A népszavazási eredmény sem jelenti azt feltétlen, h elfogadták volna OV-t.
De ha ez mégsem igaz, akkor is annyiban elfogadja, vagy megpróbál fenntartani egy normális viszonyt a két párt, hogy Orbán ne most nyerje túl magát. SZDSZ meg sztem annyi bakit még be mer vállalni, hogy fura konstruktív ellenzékiséget folytat, aztán bekerüljön még a parlamentbe. Nem kell mindent megszavazniuk. Költségvetési törvény a kiemelendő, ahol sztem a két párt meg fog egyezni. Fodor meg valóban új személyhez köti, talán ezért nem lesz új koalíció, ha abban egyetértünk, hogy GyF-t nem váltják le. De Fodor sem mer ennél többet csinálni.
Szval én egy vegetáló kisebbségi kormányzást tudok elképzelni.
azt meg nem tom, hogy mennyire durva viták vannak a mélyben, de biztos vannak. hallok is ilyenekről, hogy a szocialista képviselők mennyire utálják olykor a liberálisokat. de ez már nagyon régi és folytonos, illetve ezt a pártérdek felülírja.
Na mind1. Inkább várjuk június 7-et, és vegyük elő a popcornt
Üdv
m.ákos
süti beállítások módosítása