Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Sajtófigyelő

2008.05.05. 23:36 | CC Member | Szólj hozzá!

Sajtófigyelő – napilapok
2008. május 5., hétfő

Magyar Nemzet

Startol a kisebbségi kormányzás

Ma lesz a kisebbségi Gyurcsány-kormány első munkanapja. Még el sem kezdődött a kisebbségi kormányzás, máris egyre többen szorgalmazzák a koalíció felújítását a közeljövőben-számol be a Magyar Nemzet. Szakértők szerint a koalíció újrakötése a két jelenlegi pártvezérnek nem érdeke: valószínűleg nekik menniük kell, ha ilyenre kerülne sor. Fodor Gábor, a júniusi SZDSZ tisztújítás elnökaspiránsa például nyitottabbnak mutatkozik a szocialistákkal való együttműködésre mint a jelenlegi pártelnök Kóka János. Baja Ferenc közigazgatási informatikáért felelős kormánybiztos (aki nem számít az MSZP-n belül Gyurcsány támogatójának) igen szkeptikus a kisebbségi kormányzással kapcsolatosan. Szerinte az a kérdés, hogy mennyire tud majd a kabinet eleget tenni az ország előtt álló kihívásoknak. Úgy látja, hogy szerződéses viszonyra lesz szükség a szabaddemokratákkal. Szerinte erre lett volna lehetőség, ugyanis a koalíciós válság közepén maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ajánlotta fel egy tárgyalódelegáció felállítását a két párt között, melyet nem ő vezetett volna, sőt, akár egy új kormányfőről is dönthetett volna. Ezt azonban akkor a párt vezetősége elutasította. Mint ismeret: a pártnak 188 fő aktív politikusa van (Toller László és Horn Gyula nem tudja végezni munkáját), ugyanakkor  ide vehetjük a független  miniszterjelölt Gyenesei Istvánt is plusz egy szavazatként. Azonban fennáll az erózió veszélye: a Kapolyi-féle MSZDP az utóbbi napokban intenzív tagtoborzásba kezdett. Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint nincs semmilyen automatizmus: nem a liberálisok felelősek a szakításért, így a labda a szocialistáknál pattog. Ha nem változtatnak, nem lesz koalíció, akárki is vezesse az SZDSZ-t-tette hozzá Gulyás. Bauer Tamás, volt SZDSZ-es politikus szerint a kisebbségi kormány a kudarc nyílt deklarálása, mely Orbán Viktor forgatókönyvét valósítja meg. A legnagyobb veszély szerinte, a koalíció felbomlásával nem marad ütőképes alternatíva a „nacionalista, piacellenes, európai integrációt is gyanakvással szemlélő jobboldallal szemben”. A lap egy másik SZDSZ-es politikusra hivatkozva hozzáteszi a végén, hogy a megállapodás elősegítéséhez Gyurcsánynak  a pártelnöki pozícióból is távoznia kellene.

Leporolt privatizációs terv

„Vállalkozói közintézménnyé” válhatnak az egyetemek-számol be címlapján az MN. Az SZDSZ lábnyomai ott-maradtak a kormányban-vélekedik Kis Papp László, ugyanis újra előkerült a felsőoktatás privatizációját célzó javaslat. Magyar Bálint, a MeH fejlesztéspolitikai szakállamtitkára még tavaly áprilisban terjesztette az államreform-bizottság elé, hogy az egyetemek saját elhatározásból állami tulajdonú nonprofit szervezetté vagy közhasznú társasággá alakuljanak, illetve hogy magántőkét bevonhassanak az oktatásba. Hogy ezt elérjék, kivehették volna a felsőoktatási intézményeket a költségvetési szervekre vonatkozó szabályok alól az államháztartási- , majd a  felsőoktatási törvény módosításával. Hiller István a felháborodásra elérte, hogy ne magánosítsák az egyetemeket, főiskolákat. Sőt, ígéretet tett, hogy ez további három évig így marad. Kis Papp László szerint azonban áprilisban előkerült egy törvénytervezet, mely gyakorlatilag megegyezik Magyar Bálint korábbi törvényjavaslatával. A tervezet már előkerült az Országos Érdekegyeztető Tanácsnál, valamint egy pénzügyminisztériumi szakértői egyeztetésen is. A szakszervezeti oldal elutasította minden alkalommal, sőt, tárgyalára sem tartotta érdemesnek. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a rektorok döntenék el, hogy az adott intézmény „ vállalkozói közintézménnyé” váljon –e, amit az oktatási tárca hagyna jóvá. Így viszont a professzorok, adjunktusok, docensek elveszítenék közalkalmazotti státusukat, valamint szabad utat kaphatna az eddig élesen elutasított tandíj. Bár az elképzelés tavaly elbukott, az államtitkári szinten már zöld jelzést kapott, és hamarosan a kormány elé kerülhet. S mivel most kisebbségi kormányzás van, az MSZP zsarolhatóbbá válik, ez jó esély lehet az SZDSZ-nek akarata érvényesítésére. Az FDSZ a Felsőoktatási Kerekasztal összehívását kezdeményezi, s együttműködést tervez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK).

Nem vonzó az emelt szintű érettségi

Bár az idén több az érettségiző, mint az elmúlt négy évben, az egyetemekre felvételizők száma a mélypontra zuhant. Negyven százalékkal csökkent az emelt szintű vizsgára jelentkezők száma. Ma reggel kezdődik az érettségi szezon a magyar vizsgával. Magyar nyelv és irodalomból ma 85466-an tesznek érettségit, ami 11 ezerrel kevesebb, mint tavaly. A csökkenés nem az oktatási tárca által hangoztatott demográfiai okokkal magyarázható, hanem azzal, hogy a 2004-ben beindult nulladik nyelvi évfolyamoknak köszönhetően 5 éves képzésbe került több mint tízezer diák. A cikk beszámol a vizsgák menetéről. 125 546-an vizsgáznak, nyolcszázzal többen, mint tavaly ilyenkor. A magasabb szám magában foglalja azokat, akik már korábban érettségiztek, de nem kerültek be a felsőoktatásba. Ezzel együtt kevesebben választják a plusz pontokat jelentő emeltszintű érettségit, ugyanis a középszintű vizsgákkal is be lehet jutni az egyetemekre. Az előre legyártott feladatlapok példátlanul szigorú őrzése idén 155 millió forintos többletkiadást jelentett. A cikk végén megtudhatjuk, a felsőoktatásba való jelentkezők száma 91 ezerre csökkent, ami annak köszönhető, hogy a jelentkezés pillanatában még érvényben volt tandíjról szóló törvény. A tandíj eltörlésekor már nem volt lehetőség jelentkezni, így sokan kiszorultak szeptembertől a felsőoktatásból.

Csaknem 50 milliárdos tartozás a feketelistán

Elkészült a legújabb nyilvános adóslista, melyen a százmillió forintnál nagyobb hátralékot felhalmozó vállalatok, valamint a legalább 10 millióval tartozó magánszemélyek szerepelnek. Legalább 47,2 mrd forinttal tartoznak az APEH-nak-derül ki a szervezet honlapjáról. A tartozást 253 még aktívan működő cég, valamint 2191 személy halmozta fel-értekezik a Nemzet. A listán sok építőipari vállalkozás, valamint számítástechnikai cég található. Felkerült például a gyengélkedő törökbálinti bevásárlóközpont, a GL Outlet. Azonban van mozgás lefelé is a listáról: például a Pepsi magyarországi marketingigazgatója, Dalibor Vainer is lekerült, korábban aktív résztvevője volt ő is.

Gyeneseinek a jó hírét kell védenie

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés fideszes elnöke szerint több tíz milliós kárt okoztak a megyei önkormányzatnak a Somogy Média Kft.-nél elkövetett szabálytalanságok. Gyenesei István, leendő önkormányzati miniszter volt Gelencsér elődje, most jogi lépéseket kíván tenni ellene. Mivel közpénzekről van szó, kötelessége továbbítani az igazságszolgáltatáshoz az átvilágítóbizottság jelentését-érvelt Gelencsér. Gyenesei is a sajtóból értesült az ügyről-ha komoly, korrekt vizsgálat előzte volna meg a feljelentést ismeretlen tettes ellen, még támogatni is tudná. Hozzátette: komoly szakmai felkészületlenségről tesz tanúbizonyságot a vizsgálatot végző személy. A Somogy Média Kft. egy 1996-ban alapított cég, mely tulajdonjoga 2003-ban került a Somogy Megyei Önkormányzathoz. Azután kiderült, hogy több mint tizenhárom milliós tartozása van a cégnek, az önkormányzat 2005-ben eladta a műsorszolgáltatás jogát. Azonban kiderült, több mint 50 milliós károkozásról is szó lehet. Gyeneseinek felróják, hogy nem ellenőrizte a cég adótartozását.

Ígéretek milliárdokra

A kormány uniós pénzekből áldozna a mentőkre-számol be a lap. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a következő években a Nemzeti Fejlesztési terv révén 15,5 milliárd forintos európai uniós pénzhez jut, ebből a pénzből mentőállomások épülnek, megvalósulhat a gépkocsik cseréje, és fejlesztik az informatikai hálózatot-közölte tegnap Göndöcs Zsigmond főigazgató a mentőszolgálat megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Szerinte a legfőbb cél a 15 percen belüli helyszínreérkezést kellene a jelenleg 78%-os arányról 90%-ra feltornászni. Jó döntésnek tartja a Horváth-féle egészségügyi tárca döntését, mely szétválasztotta a mentést és betegszállítást. Székely Tamás a rendezvényel elmondta: a mentés és a sürgősség ügyét a legfontosabb dolognak tartja.

Megszabadultak a diáktól

Kaposvár jegyzője elutasította a tizenhat éves lány gondviselőjének kérelmét. A felháborítóan viselkedő diáklány a város kereskedelmi és vendéglátóipari szakképző iskolájába járt. Szita János korábban kijelentette: Kaposváron senki sem köpheti le büntetlenül a tanárát, és elfogadhatatlan minden, a tantestületet érő atrocitás. Hosszas tanácsozás után eldöntötték, kizárják a tanulót, aki így Kadarkúton kezdheti folytathatja tanulmányait. Az ottani diákok szülei aláírásgyűjtéssel tiltakoztak az új érkező miatt, aki így várhatóan magántanulóként fejezi be a szakképző iskolát.

Természetvédők új indítványa Tubes-ügyben

A Civilek a Mecsekért Mozgalom és a Tiszántúli Természetvédők minden parlamenti képviselőnek levelet küldtek. A katonai lokátor megépítését nem tudják elfogadni, az országos területrendezési terv, mely a parlament előtt van módosítás formájában szerintük „honvédelmi érdeknek álcázott orvtámadás a Tubes-hegyi radarállomás és a Kánya-hegyi katonai hírközlési bázis ügyében indított civil tiltakozások megfékezésére.” Ha kell, testükkel akadályozzák a lokátor megépítését, áll a dokumentumban.

Hankiss: mély a válság, de van remény

Mély gazdasági, társadalmi, lelki válságban van az ország-vélekedik Hankiss Elemér, Széchenyi-díjas szociológus, az irodalomtudományok doktora, aki tegnap ünnepelte 80. születésnapját. Szerinte abban a tévhitben éltünk, hogy a demokráciát készen kaptuk, nem váltunk felelősségteljes polgárokká, s így alakult ki egy torz képződmény, melyet „üres parlamentarizmusnak”, vagy „demokraták nélküli demokráciának” neveznek. A politikusok nem ébredtek még, rá hogy nem tehetnek meg mindent a választókkal, mint mennyihatalom felkentjei-vélekedik a társadalomtudós. Jó lenne ha végre elkezdenének kormányozni-tette hozzá. De van remény szerinte: az utóbbi hónapokban megindult a „jégzajlás”: egyre többen hallatják hangjukat, s kényszerítik számadásra politikai vezetőiket. Ha majd nem Audi A8-asokban járnak a parlamentbe politikusaink, hanem piros, narancssárga, kék vagy szivárványszínű bicikliken, akkor talán elkezdhetünk majd reménykedni-mondta Hankiss.

MSZDP-s tagelszívás a szocialistáktól

Tovább duzzad a Magyarországi Szociáldemokrata Párt. Kapolyi László, MSZP-s milliárdos pártjába tömegével lépnek be a Gyurcsányban csalódott szocialisták. Baranya Megyében már több mint ezres tagsággal rendelkezik a párt, míg a lap szerint a szocialisták manapság húszezer taggal büszkélkedhetnek. A hosszú hétvégén is toboroztak: agitátoraik a majálisokat járták, melyeken elsősorban a fiatalokat célozzák-mondta Zengő Gyarmati Melinda. Legtöbben Mohácson léptek át az MSZP-ből. A párt, mint korábban az MN beszámolt róla, szigorította a pártba való belépést: minimum egyéves időszak után lehet megszerezni a végleges tagságot, melyről az alapszervezetek dönthetnek. Kapolyi szeretne a 2009-es EP-választáson szövetségben elindulni, de legkésőbb a 2010-es választásokon. Önálló frakcióalapításnak még nem jött el az ideje-tette hozzá.

Hibáztak a biztonságiak?

Gálszécsi András, az Antall-kabinet titokminisztere szerint hibáztak a biztonsági emberek, mikor megfenyegették a miniszterelnköt a csütörtöki majálison. Emlékezetes: játékpisztollyal jelent meg egy férfi a tömegben. Szerinte nonszensz, hogy míg mindenki a „pisztolyos” férfivel volt elfoglalva, őt lényegében őrizetlenül hagyták. Külföldön ilyen nem fordulhat elő-vélekedett az egykori miniszter. Közben Kardos Imre, Köztársasági Őrezred parancsnokhelyettes dandártábornoka szerint helyesen jártal el a biztonságiak. Kifogják elemezni az esetet, mint mindig. Szerinte nem kellett újabb támadástól tartani, míg a férfit szerelték le.

Hamvába holt Kuncze-kampány

Megkezdődött a kampány a június 7-i rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésre. Első lépésben a helyi szervezetek új küldötteket állítanak,  tanulva a korábbi botrányból. A párt összes választott testületében lezajlik a tisztújítás, így az országos tanácsban, és az ügyvivői testületben is. Az elnöki posztra május 25-ig kell jelölteket állítani. Biztosnak Kóka és Fodor indulása látszik, Kuncze Gáboré kevésbé. A visszatérést sürgető ötlet mögött Magyar Bálintot és Konrád Györgyöt leszámítva nincs jelentős támogatás. Egy SZDSZ-s forrás szerint „szánalmas erőlködés” volt Magyar akciója. A párt országos tanácsának határozata szerint csak az lehet elnökjelölt, aki a legalább száz SZDSZ-tag, tizenöt helyi szervezet és három megyei, fővárosi küldöttgyűlés, illetve választmány egyidejűleg támogat.

Népszabadság

Választás előtt az Akadémia

A szokásosnál izgalmasabbnak ígérkezik a Magyar Tudományos Akadémia ma kezdődő kétnapos közgyűlése, nemcsak a vezetőségválasztás miatt. MTA ugyan a legnagyobb közbizalmat élvezi, ám ennek ellenére a politikától és jórészt ennek nyomán a médiától hideget-meleget kapott. A közintézmény meglehetősen nagy kihívások előtt áll. Az akadémiai intézetekben dolgozók, akik a magyar kutatói állomány 17-18 százalékát teszik csak ki, a közleményekben mért hazai tudományos teljesítmény 32 százalékát hozzák össze és e közösség átlagéletkora a legfiatalabb az ország kutatói közül. Hatékony, modern kutatáspolitikai elvek szerinti menedzseléssel ez a gárda még nagyobb teljesítményekre lenne képes, ám az MTA rájuk is vonatkozó jelenlegi döntési mechanizmusa, a számtalan testület – elnökség, vezetői kollégium, vagyonkezelői kuratórium, felügyelő-bizottság, 11 rendkívüli hatalommal bíró tudományos osztály, területi bizottságok és a túlságosan népes kutatóhelyek tanácsa kusza vízfejének – foglya.

Kezdődik az érettségi szezon

Kivételesen a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik a négy év kemény munkáját lezáró vizsgasorozat: 85 ezer diáknak 240 perc alatt kell megoldania a feladatokat. Nem változik viszont a vizsga felépítése, amely 2005 óta kétszintű. Az érettségi szezonban 125 546 diák összesen 455 557 vizsgát tesz 1165 helyszínen, 3414 vizsgabizottság előtt. A feladatlapokat tartalmazó biztonsági tasakokat csak a vizsgák előtt fél órával, a tantestület három tagjából álló bizottság előtt szabad felbontani, és erről jegyzőkönyvet is kell készíteni.

„Egyben többet ér az MVM”

Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezérigazgatójával interjút készített a Népszabadság. A vezérigazgató elmondta, nonszensz, hogy az MVM visszaélt volna a lehetőségeivel, mint ahogy nem mondható nagy szereplőnek sem a régióban. Kocsis Istvánt az MVM pénteki közgyűlésén – a miniszterelnök március közepén tett bejelentésének megfelelően – felmentik tisztségéből. A vezérigazgató a döntést nem kommentálja, ahogyan a vállalat tervezett feldarabolásáról is szűkszavúan beszél: „Az MVM így egyben többet ér.” Példaként beruházási terveiket hoz fel: A cégnél „elemzések készülnek” a Paksi Atomerőmű újblokkjainak építéséről. A fejlesztést – mondja Kocsis István – olcsóbban lehet finanszírozni, ha a vállalatot egyben tartják.

Kormányrajt Gyurcsány-beszéd nélkül?

Öt új miniszter teszi le esküjét ma a Parlamentben (Szabó Pál, Molnár Károly, Székely Tamás, Szabó Imre, Szűcs Erika), a hatodik Gyenesei Istvánnak még várnia kell az önálló önkormányzati tárca technikai megalakítására – áll a cikk bevezetőjében. Az új kormányszerkezet törvénybe foglalásához parlamenti többség kell, így a szocialisták önálló kormánya csak más támogatásával alakulhat meg. A kabinet javaslata az volt, hogy már ma legyen meg a zárószavazás, de ezt a Fidesz és a KDNP nem támogatta. Ezért a törvénymódosítás általános és részletes vitája ma, illetve holnap lesz; zárószavazás legkorábban május 13-án lehet. A lap információi szerint a kisebbségi, egypárti kormány vezetője várhatóan nem mond napirend előtti beszédet a Parlamentben. A kormányfő gyakorlatának ismeretében sajátos lenne, ha egy új kormányzati korszak kezdetekor Gyurcsány Ferenc nem ismertetné elképzeléseit a parlamentben; ezt a korábbi kormányok meg- és átalakításakor rendre megtette. A lap egyes forrásai azzal érveltek, hogy a miniszterelnök megvárja, míg a törvénymódosítás "átmegy" a parlamenten.

Magyar püspökök a Vatikánban

A Vatikánban tesz úgynevezett ad limina látogatást a magyar katolikus püspöki kar - számolt be Német László, a testület titkára. A tegnap kezdődött, szombatig tartó látogatás során a magyar püspököket fogadja XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő először mindenkivel négyszemközt tárgyal, majd közös fogadás lesz, ahol a pápa a magánkihallgatások és az előzetes információk alapján elmondja benyomásait a Magyar Katolikus Egyházról. A megbeszélés a megyés püspökökkel várhatóan negyedórát, Erdő Péter bíborossal, a püspöki kar elnökével pedig mintegy félórát vesz majd igénybe.

Pokol igenis létezik

Nyílt levélben fordult Semjén Zsolthoz, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökéhez Birtalan Balázs, az Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért mozgalom vezetője. Ebben "mint okleveles teológushoz" fordul, segítségét kérve egy logikai-erkölcsi probléma megoldásához, amelynek fókuszában a hazugság áll. Birtalan Balázs levelében felidézi, hogy három éve személyes találkozót javasolt Semjén Zsoltnak egy kettejük közötti, éles hangú levélváltást követően. Abban bízott, hogy "a melegek elleni rendszeres és nyilvános uszításaid mögött valójában nem rosszindulat vagy politikai számítás húzódik, hanem egyszerű tudatlanság". A levelében Birtalan Balázs a találkozó kapcsán, amelyen Semjén Zsolt szembesült a melegeket érintő kirekesztettséggel elmondta: „Ott és akkor, a szemembe nézve ígérted meg, hogy egyértelműen támogatni fogod a melegek (beleértve a melegek párkapcsolatának) jogegyenlőségét”. A parlament tavaly – Semjén Zsolt nemleges szavazata ellenére – megszavazta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, ugyanazon tartalommal, amelyről a KDNP elnöke korábban neki azt állította, hogy azzal egyetért. A KDNP most az AB-hez fordult, hogy semmisítse meg a kérdéses törvényt. Birtalan Balázs ezeket a következtetéseket vonta le Semjén Zsolt viselkedésével kapcsolatban: „1. saját álláspontod vonatkozásában a nyilvánosság előtt konzekvensen igazat mondtál (és mondasz) – ez esetben 2005-ben egyértelműen hazudtál nekem. 2. Barátom és én három éve azon privilegizált helyzetben voltunk, hogy egyedül nekünk tártad fel valós véleményedet. Ez esetben előtte és azóta hazudtál (illetve hazudsz) az egész országnak.” A mozgalom vezetője levelét, így zárta: „XVI. Benedek pápa nemrég erősítette meg a katolikus egyház tanítását arra nézve, hogy a pokol igenis létezik. Kedves Zsolt, kérlek, igazíts el: a két lehetőségből melyik a helytálló? Melyik miatt tervezel oda jutni?”

Nyár előtt ítélet születhet a Kulcsár-perben

Várhatóan a nyári ítélkezési szünet előtt kihirdeti az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság Kulcsár Attila és társai ügyében. Az öt éve tartó eljárásban lényegében csak az exbróker ismerte el bűnösségét. A közvélemény számára azzal kezdődődött a brókerbotrány, hogy 2003. április 26-án bejelentést tett Fehér Erzsébet, a Pannonplast Rt. vezérigazgatója cége részvényeinek törvénytelen felvásárlása miatt. A pénzügyi felügyelet vizsgálatot indított, mielőtt azonban bármiféle következtetést is nyilvánosságra hoztak volna, 2003. június 16-án támadás érte Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének akkori elnökét. Másnapra kiderült, a Pannonplast Rt. részvényeit szabálytalan tranzakciók keretében vásárolta fel a Britton Kft. és a Pevdi Kft., közpénzek felhasználásával. Az ezt igazoló vizsgálat eredményét két nappal Szász megveretése után hozta volna nyilvánosságra a felügyelet. A Pannonplast-ügy kapcsán figyeltek föl a hatóságok Kulcsár Attilára és a K & H brókercégére. Később Kulcsár Attilát Bécsben sikerült elfogni a rendőrségnek. A büntetőügy kezdetén feszültség támadt a rendőrség és az ügyészség között. 2004-ben az ügyészség többször hangsúlyozta: nem szándékoznak elvenni a brókerbotrány nyomozását az ORFK-tól, ám erre mégis sor került. Ezután az ügyészségen tett vallomás körülményei miatt alakult ki botrány. A Fővárosi Főügyészség 2005 augusztusában 21 személyt vádolt meg, míg a Fővárosi Bíróságon 2006 májusában kezdődött a büntetőper, amelyben eddig már több tucat tárgyalást tartottak. Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje a lap érdeklődésére annyit mondott: június vége felé ítélet várható, akinek van mondanivalója, addig még megteheti. Kulcsár Attilának várhatóan még az ügy befejezése előtt érdemi hozzászólása lesz a dolgokhoz. A kár vonatkozásában mindenképpen, de előfordulhat, hogy más tekintetben is. A vádlottak az ügyészség szerint 1998-tól 2003-ig 8,3 milliárd forintnyi kárt okoztak az ügyfeleknek, illetve a banknak. Zámbó Gyula az összeget a Kulcsár által elmondottak alapján hárommilliárd forintra becsüli.

Spontán tüntetések: szabad a vásár

Nem oszlatja fel a rendőrség a spontán demonstrációkat az igazságügyi és rendvédelmi tárca már korábban megjelent közleménye szerint. Ez elég visszás helyzetet teremthet, hiszen könnyen előfordulhat, hogy emiatt egyetlen tüntetést sem jelentenek majd be – írja a cikk elején a szerző. A strasbourgi emberi jogi bíróság csaknem egy éve mondta ki, hogy sérti a gyülekezés szabadságát, ha olyan tüntetést oszlatnak fel, amely egy politikai eseményre történő azonnali reagálásnak minősül, s ezért a bejelentés elmaradt, de más törvénysértés nem történt. A döntés előzménye, hogy egy 2002-es budapesti demonstráció résztvevői a nemzetközi fórumhoz fordultak, mert a rendőrség egy nem bejelentett tüntetést törvénysértőnek minősített, és több tiltakozót elmarasztaltak. Miután Magyarország csatlakozott az emberi jogok európai egyezményéhez, a strasbourgi fórum döntését el kell fogadnia, és ha azzal ellentétes gyakorlatot folytat, a szükséges törvénymódosítás megalkotása miatt a jogalkotót valóban mulasztás terheli – állítja Bárándy Gergely szocialista képviselő. Nem tartja azonban szerencsésnek, ha e kötelezettségnek az igazságügyi és rendészeti minisztérium bejelentésével kívánnánk megfelelni, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy hatályos jogszabályt nem kell betartani.

Londont is elveszítette a Munkáspárt

Gordon Brown brit miniszterelnök első választási tesztje katasztrofálisan végződött. Az immár "május elsejei tömegmészárlásként" emlegetett csütörtöki helyhatósági választáson országos megoszlásra átszámítva a kormánypárt 24 százalékkal a megszégyenítő harmadik helyen végzett a 44 százalékot szerzett toryk és a 25 százalékon álló Liberális Demokraták mögött. Önkormányzati választáson hasonló megsemmisítő vereséget utoljára negyven éve szenvedett el a Munkáspárt. A The Times napilap összeállítása szerint ilyen mértékű kudarcból még egyetlen kormányfőnek sem sikerült talpra állnia. Gordon Brown vasárnap tévéinterjúk sorozatában próbálta megnyugtatni a választópolgárokat, hogy új politikai kezdeményezésekkel képes lesz a következő, legkésőbb 2010 nyarán esedékes választáson sorozatban negyedszer győzelemre vinni a Labourt. David Cameron konzervatív vezető számára a hét vége fénypontja Boris Johnson henley-i országgyűlési képviselő diadala volt a közvetlen londoni főpolgármester-választáson.

Magyar Hírlap

Anyák napi zászlóbontás

A bazilikánál tegnap megalakult a Bátor Anyák, Bátor Szülők Szervezete Morvai krisztina vezetésével. Az alapítók a szülői szeretet erejével akarnak előre hozott választásokat kikényszeríteni, és a politikai elit felelősségre vonását sürgetik. Néma csndben mintegy fél ezren emlékeztek a Szent-István-bazilika előtt azokra a gyermekekre, akik az év egyik legszebb ünnepén már nem köszönthetik édesanyjukat. A Magyarországi Jogsértettekért Egyesületet olyan édesanyák alapították, akiknek a fiai sohasem térhettek vissza a szülői házba a szocialista hadsereg kötelékéből. „Ezek az édesanyák már tanúsították bátorságukat, mert a kíméletlen diktatórikus viszonyok között is választ akartak kapni a miértekre. Nem elégedtek meg a hatalom cinikus válaszával: túl sokat tudott a fia. Ezek a szülők megtapasztalták a hatalom arcátlanságát, a tehetetlenség érzését fiuk elvesztésekor, de úgy döntöttek, hogy segítenek azokon a társaikon, akik most élik át azt a kínt, amelyet a legfontosabb értékek, a család, a lakóközösség elveszése jelent.” Ezekkel az elismerő szavakkal kezdte beszédét Morvai Krisztina. Szerinte ma Magyarországon nem a bal- és a jobboldal harca zajlik, a küzdelem az emberekért folyik. A törésvonal a hazájukért tenni akarók és a szülőföldjük iránt közömbösök vagy az éppen utálók között található. Két emberkép feszül egymásnak, az egyiknek lételem a közösséghez tartozás, és Isten által teremtett lényként tekint önmagára. A másik az individuumot tartja kizárólagosnak. A mostani hatalom Morvai Krisztina szerint az utóbbiak mintájára proletariátust igyekszik létrehozni. Pzsár Jánosné, a Magyarországi Jogsértettekért Egyesület alapítója előre hozott választásokat sürgetett. „ha örökséget akarunk adni gyermekeinknek, békésen vissza kell szereznünk ellopot hazánkat.” Wittner Mária levélben köszöntötte az új szervezet alapítóit. Wittner mondta, hogy vannak politikusok, akik emberi életekkel kufárkodnak, s ezt politikai hatalmuk megtartása érdekében teszik.

Elhallgattak a Lipót falai

Papíron tavaly áprilisban zárt be, ténylegesen pedig december 31-én ürült ki az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet. Az intézmény majdnem száznegyven évet élt meg, de élhetett volna még, hiszen betegből nem lett kevesebb, s a világszínvonalú munka is indokolhatta volna a folytatást, amire változatlanul büszkék lehetnénk. Az OPNI nem lett ugyan hungarikum, a bezárása viszont igen, mert nem maradhattak együtt a jól működő gyógyító csoportok, amelyeknek tagjai fél szavakból is értették egymást. A beteg ment, ahová rakta az ésszerűsítésnek nevezett reform, persze csak, ha szerencséje volt. A más kórházba telepített áygakat nem címkézték meg, így nem föltétlenül lelki beteget gyógyítanak rajtuk. Füredi János professzor szerint kell egy OPNI, ha nem Göbl Lipót egykori telkén és nem császári rendeletre, akkor más telken, szakmai akaratból. Folytatni kellene a szak- és továbbképzést, a tudományos munkát. Hogy mi a bezárás valódi oka, és mi lesz a lipótmezei ingatlannal, nem tudni, több elképzelés is forgalomban van. A kerület polgármestere változtatási tilalmat rendelt el ugyan az ingatlanon – vagyis évekig egy szöget sem lehet beverni a falba -, de a tilalomnak is vége szakad egyszer.

Szemközt a benzinkút megúszta

Ma folytatódik a vizsgálat, amely fényt deríthet a kőbányai textilgyárban pénteken kiütött tűz okai. Molnár Pétertől, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivőjétől megtudjuk: a munkatársai azóta is a helszíni tanulmányozást végeznek az épületben, hiszen minden eset tanulságokkal szolgál a szakembereknek. A vizsgálat hetekig eltarthat. Szerencsére jól van a három tűzoltó, akik az oltásban megsérültek, és a bent dolgozó textilgyári munkások is időben kimenekültek az eleve rossz tetőszerkezetű épületből. Információk szerint a gyár vezetése értesíti majd a kétszázötven dolgozót, mikor vehetik föl ismét a munkát. Lehet, hogy csak hetek múlva. Kérdés az is, van-e biztosítása az olasz tulajdonban lévő üzemnek, hiszen óriási a leégett négyezer négyzetméteres területen kelekzett kár. Pénteken már a Velencei-tó környékéről is észlelhették a füstöt a Budapest felé autópályán haladók. A százharminc tűzoltó délutánra vézett az ötös fokozatú tűz mentési munkáival, ehhez rendőrségi vízágyúkat, a közterület-felügyelettől kért tartálykocsikat is be kellett vetniük.

Értéknövelő sikertörténet okán nyomoznak Gyenesei ügyében

Gyenesei István független parlamenti képviselő még el sem foglalta az önkormányzati tárcánál bársonyszéket, személyét máris botrány övezi. Somolyban a hét végén is állt a bál Gyenesei és az ő megyei elnökként bonyolított üzleti ügyeit átvilágító fideszes megyei önkormányzati elnök, Gelencsér Attila között. Gyenesei jogi lépéseket fog tenni néhány médiumban – így a Magyar Hírlapban – megjelent cikk miatt,, az őt ért „igaztalan és alaptalan vádaskodások” cáfolatára. Az ügy kapcsán zana István, a Somogyért Egyesület szóvivője azt mondta az internetes hírportálnak: „Gyenesei István miniszteri jelölése néhány helyi politikust kibillentett lelki egyensúlyából. Megdöbbentő, hogy elveszítve józan ítélőképességüket, úgynevezett szakértők mögé bújva büntetlenül mások becsületébe gázolhatnak. Erre alapozva most néhány országos médiumban támadták meg igaztalanul és alattomosan.” A Somogyi Média Kft. Ügyeinek kapcsán, amelyben a vám- és pénzügyőrség nyomoz a számviteli rend megsértésének gyanújával, Zana István azt mondta: csupán értéknövelő sikertörténetről van szó. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés fideszes elnöke erre úgy reagált, hogy a választópolgároktól kapott mandátum arra kötelezte, hogy tegyen rendet a megyei önkormányzatoknál, ezért a megyei önkormányzat intézményeit, hivatalát, cégeit szakértőkkel átvilágítatta.

Megszeppent testőrök

Szakmai hibát követtek el a kormányőrök, vagy előre eltervezett forgatókönyv szerint zajlott a Gyurcsány Ferenc elleni műanyag pisztolyos támadás. A lapnak nyilatkozó biztonsági szakember szerint a támadás legapróbb jele esetén a fenyegetőző hatástalanításával egyidejűleg a biztonságiaknak a kormányfő célpontjellegét kellett volna megszűntetniük, a kormányőrök azonban ezt elmulasztották. Egy magát baloldalinak valóó angol-tanár fogott játék pisztolyt a városligeti majálison Gyurcsány Ferencre. A 33 éves budapesti férfit a kormányő beszéde közben teperték le a biztonsági emberek, mert egy műanyag fegyvert vett elő a tömegben. Miután a rendőrök elvezették a helyszínről, és megmotozták a fiatalembert, egy félig telt whiskysüveget és Marx Tőke című művének első kötetét találták táskájában. A megbilincselt férfi először azt állította, hogy a „szegényekért és a hajléktalanokért” ragadott játék fegyvert, később azt mondta, az ital vezérelte testét. Kardos Imre dandártábornok, a Köztársasági Őrezred parancsnokság-helyettese szerint helyesen jártak el a biztonságiak a Városiligetben, a történek alapján nem kellett néhány perc múltával komolyabb támadásra számítani. A távirati irodának azt mondta: ha tényleges reális a veszély, a cselekmény eltéveszthetetlenül terorrtámadásra utal, akkor futni kell a miniszterelnökkel. Gászécsy András, az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere szakmai nonszensznek nevezte a biztonságiak eljárást. Minden illetékes a játékos pisztolyos emberre figyelt, Gyurcsány Ferenc pedig tovább beszélt, de őt nem védte senki.

Rés a schengeni vasfüggönyön?

A jövő héttől ingyenes vízumot, az év végéig vízummentességet ígért az Európai Unióba utazó szerb állampolgároknak Vuk Jeremic szerb külügyminiszter. A hírt a Vajdaságban kétkedéssel fogadták. Tulajdonképpen beszállt a szerbiai választási kampányba az Európai Unió. A Szerbia uniós jövőjét nagyban befolyásoló vasárnapi parlamenti választások előtt az unió csendben tető alá hozta a Belgrád brüsszeli útját kikövező stabilizációs és csatlakozási megállapodást, majd a hét végén Vuk Jeremiccsel betolatták a 27 tagú szervezet trójai falovát.”Bízom benne, hogy a bejelentésnek valódi tartalma van” – mondta Dévavári Zoltán, a vajdasági Magyar Szövetség alelnöke. A legnagyobb magyar délvidéki párt vezető tisztségviselője lapunknak elmondta, furcsának tartja, hogy a hírt a szerb külügyminiszter, s nem az EU illetékesei jelentették be hivatalosan. „Tekintve, hogy a héten Szerbiában általános választásokat rendeznek, nem kizárt, hogy mindez csupán kampányjellegű kommunikációs eszköze a Demokrata Pártnak” – tette hozzá Dévavári. A szerbibai kampányfinisben egyre durvább a hangnem. A politikai ellentétek a vitatott uniós megállapodás kérdésében csúcsosodnak ki: Vojislav Kostunica miniszterelnök népi koalíciója és a radikálisok hazaárulónak bélyegzik az egyezményt aláíró demokrata párti Boris Tadic államfőt. A „patrióta” sajtó és a Belgrádban megjelent durván támadó plakátok már-már lincshangulatot teremtenek. Az aláírókat azzal vádolják, hogy eladták Koszovót. Kostunica szerint az új kormány meg fogja semmisíteni a szerződést. A múlt héten végzett közvélemény-kutatás még a radikálisokat hozta ki győztesnek, de az utóbbi napokban javultak a demokrata tábor esélyei.

A növekedés ismét átlag alatti lesz

A gazdaság növekedés üteme az idén is elmarad a többi új európai uniós tagállamétól, de a gazdaság egésze a tavalyi 1,3 százalék után 2,5-3 százalékkal bővülhet – jósolja új előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató. Az infláció 6,2 százalékos lehet ebben az évben, de az élelmiszerek és a háztartási energiahordozók ára bőven tíz százalék fölötti ütemben nő majd. „Miközben 2008 tavaszán a világgazdasági és belpolitikai viszonyok egyaránt romlottak, az első hónapok hazai gazdasági folyamatai nem rosszak” – olvasható a GK Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzésében, mely az Erste Bank együttműködésével készült. Az intézet szakértői úgy látják, hogy az ipari termelés és a kivitel gyorsult, az építőipari és a kiskereskedelem visszaesése pedig 2007 végéhez képest lassulni kezdett. Az áruforgalmi egyenlegben aktívum keletkezett, az államháztartás hiánya csökkent. Jelentős szerkezeti változások nem következtek be: az ipar továbbra is kivitelorientáltan fejlődik, húzóereje a villamosgép- és műszer-, valamint a járműgyártás. Gondot jelent azonban, hogy a feldolgozóipar haza értékesítése csökkent. Nem jó hír az sem, hogy az év során az ipari kivitel lassulása várható. A GKI prognózisa szerint az építőipar teljesítménye továbbra is messze elmarad az egy évvel korábbitól, de februárban mintegy hat százalékkal emelkedett a januári adathoz képest. Az intézet munkatársai úgy számolnak, hogy érdemi változás az esztendő felétől várható, amikor is az erőre kapó EU-támogatású infrastrukturális fejlesztések felpörgetik az ágazatot. A kutatók azt jósolják, hogy 2008 átlagában hat-hat és fél százalékos pénzromlási ütem valószínűsíthető. A gáz ára főleg a világpiaci drágulás miatt akár harminc százalékkal, a villamos energiáé mintegy tíz, a távfűtésé az év második felében tíz-tizenöt százalékkal emelkedhet. A nyugdíjak reálértéken egy százalékkal nőnek az idén.

Népszava

Első munkanap kisebbségben

Szigorú frakciófegyelem és minimális hiányzás várható mától, a szocialisták kisebbségi kormányzásának első napjától a parlamentben. Nemcsak az MSZP-ben, a Fideszben is figyelnek a részvételre, hiszen már néhány távol maradó ellenzéki képviselő is többségbe hozhatja a szavazásoknál a szocialistákat. A kisebbségi kormány az eddiginél több egyeztetésre kényszerül, hiszen a törvényhozás nem állhat le, ám már az utóbbi hónapokban is látszódott, hogy a kormány ezentúl kevesebb törvényjavaslatot  terjeszt majd be a parlament elé. A címlap még beszámol a nap várható parlamenti menetrendjéről: Öt új miniszter tesz ma esküt, a kormányszerkezet átalakítására viszont még egy-két hetet várni kell, miután nem sikerült a házszabálytól eltérve tárgyalni a javaslatot. Ezen kívül népszavazási kérdésekkel is foglalkozik ma a Ház; tárgyalni fogják az OVB-nek a március 9-i referendumokról készített beszámolóját, ami ismét felhívja a figyelmet a népszavazás „alulszabályozott intézményére”. A lap úgy tudja, hogy az MSZP nem módosítja, hanem visszavonja az egészségbiztosítási törvényt, és nem biztos, hogy helyette újat nyújtanak be, mivel az SZDSZ támogatása nélkül egyelőre erősen kétséges a parlamenti többség megszerzése.

Szegények vagy gazdagok, de minimum tízmillióval tartoznak

Tocsik Márta neve is szerepel – több ismert cég és magánszemély neve adatai mellett – az APEH honlapján most megjelent nagy adótartozók listáján. A cégek névsora 34 oldalas, melyen 802 adóhiányos szerepel. A magánszemélyek toplistáján lévő személyektől több mint félmilliárd forintot próbálnak behajtani. A lap utánajárt milyen eltérő körülmények között laknak a lista szereplői. Vadász Iván adószakértő szerint alig van visszatartó ereje ennek a feketelistának. A neves pszichiáter, Funk Sándor pedig azt tanácsolja, hogy aki hajlamos a paranoiára, az ne kezdjen ma Magyarországon vállalkozásba.

Kisbefektetőnek kínálja a kincstár gyémántjait

A lap úgy fogalmaz, igazi kincseket kínál majd a kormány a kisbefektetőknek a Gyurcsány Ferenc kormányfő által meghirdetett Új Tulajdonosi Program keretében. Az Állami Autópálya-kezelő Zrt., az MVM Zrt., illetve a róla leválasztott Mavir, a Szerencsejáték Zrt., egy-két ingatlanokat tartalmazó holding, illetve a későbbiekben a Magyar Posta Zrt. papírjai lennének a kedvezményesen jegyezhető részvények. A kisbefektetőknek adandó kedvezményekről szerdán tárgyal a kabinet. Az első tranzakcióra 2009 első hónapjaiban kerülhet sor.

Jogászok csapatával készül Orbán?

A Fidesz egy szakértői gárdát foglalkoztat, akik azt tanulmányozzák, a jelenlegi vezetés felelősségre vonásának milyen jogi lehetőségei vannak – idézte Orbánt egy interjúban Morvai Krisztina jogász. Egy tévéinterjúban a jogász elmondta, a hűtlen kezeléseket, sikkasztásokat, „szemkilövetéseket”, felelősségre vonásnak kell követnie. Répássy Róbert Fidesz képviselő szerint a pártelnök ilyet nem mondott, legalábbis ő nem hallott ilyen kijelentést. Azonban Kövér László a napokban azt mondta: a megalakuló Fidesz-kormánynak minden lehetséges eszközzel élni kell, hogy az összes, az elévülés határain belüli ügyet felderítse.

Gyenesei perre készül

Jó hírnevének megsértéséért, rágalmazás miatt jogi lépéseket tesz Gyenesei István független képviselő Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés fideszes elnöke ellen. Gyenesei István a megyei közgyűlés korábbi elnöke, az új önkormányzati miniszter-jelölt, azért döntött így, mert a sajtóban az jelent meg: az ő elnöksége idején több tíz milliós kárt okozott egy megyei önkormányzati cég. A miniszter-jelölt szerint éppen jelentős vagyonnövekedést ért el a Somogy Média Kft.

Visszavonja a tb-törvényt az MSZP

Nem módosítja, hanem visszavonja a tb-reformot szabályozó törvényt az MSZP, az azonban még nem dőlt el, hogy önálló javaslatukat benyújtják-e az Országgyűlésnek – tudta meg a lap. A szocialisták attól tartanak, hogy a hét régióban hét állami tulajdonú pénztár létrehozását célzó elképzeléseikhez nem tudják megszerezni a parlamenti többséget. Az ellenzéki pártok és az SZDSZ álláspontjának ismeretében félelmük jogosnak tűnik.

Megmaradnak a vasútvonalak?

Alig egy hónappal a 12, kis kihasználtsággal működő vasúti mellékvonal tervezett „bezárása” előtt még nem tudni biztosan, mi vár május 31. után rájuk. A vonalaknak ugyanis csak addig van közszolgáltatási szerződése, a menetrendben is csak a hónap végéig tüntetik fel azokat. Ezután a tavaly márciusban bezárt vasútvonalakhoz hasonlóan határozatlan időre szünetelhet a személy- és legtöbb esetben az áruforgalom is az adott szakaszokon. Karsai József MSZP-s képviselő szerint a z új miniszter Szabó Pál érkezésével megváltozhat az eddigi koncepció és lehet nem kerülnek bezárásra az érintett vasútvonalak. A MSZP frakciója korábban sem „lelkesedett” a szárnyvonalak megszüntetéséért. Karsai József úgy nyilatkozott Kiss Péter kancellária miniszter nyugtatta meg nem kerül sor a vasútvonalak bezárására. A szárnyvonalak túlélésére eddig egyetlen komoly terv született: egy-egy vonal finanszírozását az érintett települések összefogásával lehetne megoldani.

Alulszabályozott a népszavazás intézménye

Szükség lenne a népszavazásra vonatkozó alkotmányos és törvényi szabályozás átfogó megújítására – áll abban a jelen­tésben, amelyben az Országos Választási Bizottság (OVB) számol be a március 9-i háromkérdéses referendumról. A testület a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is több olyan ügyet felvetett, például az egymással versengő népszavazási kérdéseket vagy az állami szervek kampánytevékenységét, amelyre mindeddig nem hoztak megfelelő szabályokat. A jelentés és a hozzá kapcsolódó országgyűlési határozati javaslat általános vitáját ma tartják a parlamentben.

Ma kezdődnek az iskolákban az idei érettségi vizsgák

A lap táblázatot készített az elmúlt években érettségizők számáról: 2005-ben 114986, 2006-ban 119267, 2007-ben 124433, míg 2008-ban 125546 fő próbálta meg letenni az érettségit. Magyarországon az elmúlt időszakban szinte minden évre jutott valamilyen botrány a matúrák idejére, ezért ebben az évben a tételek biztonsága érdekében még egy pluszlépést beépített a szaktárca. A lap arról is beszámol, hogy az érettségizők életét még egy esetleges BKV sztrájk is nehezítheti majd a fővárosban, mivel a BKV sztrájkjának időpontját a szakszervezetek még nem árulták el, ám korábban arra tettek ígéretet tekintettel lesznek az érettségizőkre.

Valódi intézmény lett a tudós testület

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia leköszönő elnöke küzdelmesnek, de sikeresnek tartja azt a hat évet, amelyet a tudós társaság elnöki posztján töltött. Sikerült például a gazdaság felé fordítani az akadémikusokat, azaz felismertetni és elfogadtatni, hogy a fejlődésnek alfája és ómegája az, hogy az előállított termékben mekkora szellemi tőke van. És ami szerinte legalább ennyire fontos: volt (és van) annyi szaktudás, illetve erkölcsi erő a hazai tudóstársadalomban, hogy a politika nem hatott a jelentős kérdésekben a döntéshozóknak eljuttatott véleményükre. Az elnökjelöltek: Pálinkás József atomkutató, Roska Tamás bionikus mérnök és Somlyódy László „a vizek professzora”.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr4455867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása