Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Sajtófigyelő

2008.04.25. 22:29 | CC Member | Szólj hozzá!

Címkék: http://blog.hu/admin/#

Sajtófigyelő – napilapok
2008. április 25., péntek

Magyar Nemzet

Keller László volt a megbízó

Mint arról a lap korábban beszmolt, 2002-ben megbízást kapott a Finder Bt., hogy gyűjtsön adatokat Orbán Viktor miniszterelnökről, Kalmár István Posta vezérről, és Simicska Lajos APEH-elnökről. A megbízó Kapolyi László, jelenleg is szocialista országgyűlési képviselő volt. Cége, a System Consulting kötött szerződést a Finderrel, az első, 55 millió plussz áfás átutalást azonban nem teljesítette Kapolyi cége, mégis megindulhatott a nyomozás. Az újság pontról pontra beszámol az egyes ügyek állásáról 2003 ápr.7-én, s a lehetséges felmerülő költségekről. A cikk szerint a tényleges megbízó az a Keller László volt, aki akkor közpénzügyi államtitkári posztot töltött be. Az írás hosszan idéz Stotz Gyula, a Finder Bt.vezetőjének nyilatkozatából, melyben a finanszírozás mikéntjéről volt szó. Keller László nem reagált az MN megkeresésére, míg Kapolyi szerint tényleg létezett ilyen dokumentum, de abban nem volt szó politikusokat érintő megbízásáról, csupán a System Consulting cégcsoportjának védelmét ellátandó feladatokról. Stotz Gyula nem kívánta kommentálni az MN írásait, csak annyit közölt, hogy semmi törvényelleneset nem követtek el.

Nem csak Horváth Ágnes távozik

Kiemelt pozíciókat kapnak az Egészségügyi Minisztérium eddigi felső vezetői. Kincses Gyula államtitkár várhatóan visszakapja az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet (ESKI) főigazgatói posztját. Államtitkári ideje alatt nem mondott le ezen posztjáról, fizetés nélküli szabadságán látta el az ESKI megbízott főigazgatói teendőit. Rapi Katalin szakállamtitkárt már ki is nevezték az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) főigazgató-helyettesi posztjára, melyet pályázati úton nyert el. Egyelőre bizonytalan Horváth Ágnes sorsa, ahogy Matejka Zsuzsannáé is, aki a miniszter kabinetfőnöke. A lap értesülései szerint Matejka jó eséllyel pályázik az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatói posztjára (korábbi vezetője, Paál Tamás nyugdíjba vonul, illetve a megalakuló operatív főigazgatói tanács elnöke lesz). Matejka Zsuzsa nem beszél idegennyelveket, a lap kérdésére, hogy hogyan fogadhatta el pályázatát, a következőket mondta Horváth Ágnes: nem szükséges idegennyelveket beszélni, menedzseri kvalitásokkal rendelkező főigazgatót keresnek a posztra.

Herczog Edit, a titkos lobbista

Tegnap jelent meg Jens-Peter Bonde európai parlamenti (EP) képviselő hivatalának jelentése, mely szerint több multinacionális vállalat működtetett lobbiirodát a parlamenten belül, annak címével és telefonszámával. A titkos lobbista tevékenységben EP-tagok vettek részt.  A listán szereplő egyetlen magyar képviselő Herczog Edit (MSZP). A vállalkozást Pat Cox, volt EP-elnök hozta létre. Több cég érintett, mint például a Gaz de France, az Unilever, vagy éppen a Microsoft. Szájer József megkeresésre elmondta, hogy minden szabályzat szerint tilos lobbitevékenység folytatása az EP-n belül.

Szegények a magyar nyugdíjasok

Több mint 28 ezer forint hiányzik a tisztes megélhetéshez. Közép-Európában a magyar nyugdíjasok a legszegényebbek.Míg máshol félre is tudnak tenni az idősek, addig nálunk 28 ezer forinttal kevesebbet kapnak, mint ami a megélhetéshez szükséges-derült ki az AXA-csoport megbízásából készült nemzetközi felmérésből. A környező országokban jobb a helyzet: a csehek 9 ezer forintnyi összeget takaríthatnak meg havonta,  de a szlovákok és a lengyelek is jobban állnak: előbbieknél havi 3541, utóbbinál 23639 forintos tétel hiányzik a megélhetéshez számított összegből.

Vizitdíjalkut kötnek már a jövő héten?

Ahogy arról az MN korábban beszámolt, jelentősen közeledtek az álláspontok a Magyar Orvosi Kamara és az OEP között a kieső vizitdíj kompenzációjáról. Gyurcsány Ferenc múlt héten bízta meg Székely Tamás OEP főigazgatóját, hogy dolgozzon ki javaslatokat a vizitdíj pótlására. A tárgyalások eredményének megismerése után a miniszterelnök felhatalmazta Székelyt, hogy az előkészített megállapodásokat az orvosszakmai szervezetekkel aláírja. Éger István, a MOK elnöke szerint már kedden megszülethet a megállapodás vizitdíj kompenzáció ügyében. Az MSZP üdvözli a helyzet pozitív fordulatát, azonban Kökény Mihály szerint nem a tömeges OEP szerződésbontás lehetősége miatt, és nem is a MOK nyomásgyakorlása nyomán született megállapodás.

Tovább tart a hevesi kórházcsata

Dacára a Fidesz kezdeményezésének, nem helyezte hatályon kívül a HospInvesttel kötött, az egri kórház működtetéséről szóló szerződését a hevesi megyegyűlés tegnapi rendkívüli tanácskozásán. A Fidesz polgári frakció azzal indokolta kezdeményezését, hogy lehetetlenné vált a szerződés teljesítése, mert az 1300 közül 850 dolgozó nem hajlandó lemondani közalkalmazotti jogviszonyáról. Továbbá a szocialista többségű testület döntött arról is, hogy nem ért egyet a korábban szintén a Fidesz által az Észak-magyarországi Közigazgatási Hivatalnál kezdeményezett törvényességi felülvizsgálattal, mely szerint az a HospInvest Zrt. pályázata nem felelt meg sem a pályázatnak, sem a megyegyűlés vagyongazdálkodási szabályzatának. Balás István, a hivatal vezetője a pályázat eredményének felülvizsgálatára kérte a megyei közgyűlést. A megyei közgy. szocialista alelnöke szerint minden rendben volt a pályázat anyagi részével (a Fidesz azt kifogásolta, hogy a pályázatban az elmúlt három évre kértek banki garanciát, míg a nyertes csupán 2 évre visszamenőleg csatolta pályázatához). Fótos Dániel fideszes képviselő szerint elfogadhatatlan magyarázodásnak nevezte a megnyilatkozást. A HospInvest szerint pályázatuk teljesen rendben volt.

Zuschlag-ügy: okirat kártérítésről

A Zuschlag János és társai ellen indított bűnügyben jelenleg is folyik az iratismertetés, mely során a vádlott ügyvédje okiratokkal igazolta, hogy védence 50 millió forintnak megfelelő összegben térítettek meg kárt-közölte Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyészhelyettese. Az ügyvéd egyúttal kezdeményezte Zuschlag szabadlábra helyezését, de titoktartásra hivatkozva nem mondta meg, honnan teremtették elő az összeget. Ismeretes, Zuschlagék 75 millió forinttal nem tudtak elszámolni.

Alkotmányellenes szavazás

Az AB szerint alkotmányellenes annak szabályozatlansága, hogy miként gyakorolhatják az országgyűlési választások során választójogukat azok, akik a külképviseleteken történő szavazás napján Magyarországon, míg a magyarországi szavazás napján külföldön tartózkodnak.

Berekesztették a Fővárosi Közgyűlés botrányos ülését

Botrányos véget ért a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülése. Demszky Gábor főpolgármester ismét antiszemitázott, szélsőjobboldalizott és provokált, amikor kéttucat ember megjelent és a XII. kerületi turulszobor fennmaradása mellett emelte fel a hangját. Ikvai-Szabó Imre berekesztette az ülést a szóváltás után. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint a szobrot el kell bontani a Fővárosi Bíróság döntése értelmében. Azonban helyette a XII. kerület által tett korábbi javaslatot támogatja: egy, a második világháború civil áldozatainak emléket állító alkotás felállítását. Pokorni Zoltán Hegyvidék fideszes polgármestere szerint meg kellene maradnia a turulszobornak, mint katonai emlékmű. Ezt még Bőhm András SZDSZ-es képviselő is becsületesnek nevezte, azonban jogilag nem értett egyet azzal. Az ülés berekesztését az ellenzék jogsértőnek tartotta, melyen végül nem tudták megtárgyalni a BKV-nél történt visszaéléseket.

MSZP: eltérő helyzetértékelés

Eltérően ítéli meg a koalíciós válságot Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin-derült ki egy a szerdán zárt körben zajlott szocialista egyeztetésről kiszivárgott információkból. Míg Gyurcsány Ferenc szerint ki kell békülnie a koalíciós pártoknak, addig a házelnök szerint hagyni kell menni az SZDSZ-t.  Szili szerint történelmi esély áll az MSZP előtt, alkalma nyílik valódi szolidaritáson alapuló program megalkotására és a civil szervezetekkel való párbeszédre. A cél: elkerülni egy előrehozott választást. Gyurcsány szerint a helyzet arra jó, hogy az SZDSZ –t rábírják a visszatérésre. Az ellenzéket viszont erős kritikával kell fogadni, különösen a szélsőjobboldallal való „összefogás” miatt. Komáromi István szocialista országgyűlési képviselő a találkozón elmondta, szét kell választani a pártelnöki és miniszterelnöki pozíciót, és mihamarabbi tisztújítást kell tartani. Baja Ferenc, a kancellária szakállamtitkára szerint Gyurcsány rosszul ítélte meg a helyzetet, és félreismerte a szabaddemokratákat, amikor felmentette Horváth Ágnes. Szerinte hamarosan „összekényszerülnek újra, nincs mese”.

Kizárják a Fideszből a privatizátorokat

Az MN információi szerint két, a kormányprivatizációt támogató Heves megyei fideszes képviselőre kizárás vár. Magyar István, a Fidesz egri elnöke és Csáki Zsigmond, Heves városának polgármestere ellen már meg is indult az eljárás a pártból való eltávolításuk céljából. Első fokon a párt megyei választmányi elnöke, másodfokon a párt etikai hozhat döntést a kizárásokat illetően. Az ügy végére az országos választmány elnöksége tehet pontot. A kizárás oka lehet, hogy Magyar és Csáki a Fidesz választmányi határozatával ellentétesen hozott döntést Heves város önkormányzati rendelőinek magánkézbe adásáról. A pályázat nyertese az Agria Ügyelet Kft. volt, melynek egyik tulajdonosa Magyar István. Csáki korábban tiltakozott a Heves Megyei Közgyűlés Fidesz frakciójának tagjaként az egri Markhot Ferenc kórház privatizációja ellen.

Népszabadság

Többféle korszak határán

A címlapon a vasárnapi SZDSZ küldöttgyűlés kapcsán Horn Gábort és Szili Katalin mondatait idézi. Mindkét politikus korszakhatárnak nevezte a vasárnap várható eseményt, amikor az SZDSZ küldöttgyűlése előreláthatólag a koalícióból való kilépést támogatja majd. A lap információi szerint a megyei szervezetek némileg megosztottak az üggyel kapcsolatban, ám így sem kétséges a szavazás eredménye. Horn Gábor szerint ez a párt három legfontosabb döntése közé tartozik, míg Szili Katalin a kisebbségi kormányzás megkezdése miatt tartja kiemelkedőnek az eseményt. A kormányfő eközben felhatalmazta Székely Tamás kormánybiztost, hogy úgy tízmilliárd forint erejéig kössön megállapodást az alapellátás finanszírozásának javításáról. Az intézkedés politikailag a vizitdíjról szóló népszavazás kellemetlenségeinek enyhítését szolgálja a Népszabadság szerint.

Az éhínség harminchárom országot destabilizálhat

Káosz, zavargás és legrosszabb esetben akár háború is lehet a globális élelmiszer-drágulás következménye, figyelmeztetnek a szakemberek. Állítólag az egyiptomi és a pakisztáni rendszert is elsodorhatja az éhínség, amelynek következtében százmillióval nőhet az éhező emberek száma. Az ENSZ győzi pénzzel a segélyezést. Csendes cunaminak nevezi a folyamatot Josette Sheeran az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője, aki szerint hasonló összefogásra van szükség a válság kezeléséhez, mint a 2004-es pusztító szökőár után. A Wal-Mart egyik leányvállalata az Egyesült Államok területén lévő boltjaiban maximalizálta a fogyasztók által vásárolható rizs mennyiségét. Az elmúlt hónapban 10%-kal emelkedtek az alapvető élelmiszerek árai áll a címlap másik cikkében.

Az SZDSZ utolsó napjai a koalícióban

A címlapon közölt információkat részletezi a cikk az SZDSZ küldöttgyűlése kapcsán. Alapítása és az 1994-es koalíciókötés után a harmadik legfontosabb döntésére készül az SZDSZ - érzékeltette a vasárnapi küldöttgyűlés jelentőségét Horn Gábor ügyvivő. A megyei választmányok véleménye nem olyan egyöntetű, mint a párt vezető testületeinek álláspontja, ám valószínűleg a nyílt szavazás eredménye a koalíció felbontását támogatja majd. Horn Gábor közölte, a kormányzati átadás-átvételt és a tisztújítás folyamatát követően, vagyis a június 7-i elnökválasztás után készek egyeztetni az MSZP-vel a további együttműködésről, melynek alapja a korábban már bejelentett konstruktív ellenzéki szerep lehet. A júniusi elnökválasztáson valószínűleg Kóka János és Fodor Gábor mérkőzik meg egymással, mivel jelenleg biztosnak látszik sem Kuncze Gábor, sem Szent-Iványi István nem vállalja a jelöltséget.

„Attól tartok most már késő”

Kőszeg Ferenc, az SZDSZ alapítója szerint most kilépni a koalícióból, amikor először van az MSZP-nek olyan vezetője, aki megpróbált szakítani a Kádár kori funkcionáriusok pártjának hagyományaival, éppen olyan visszás, amilyen a Horn Gyulával kötött koalíció volt. „Kívülről úgy tűnik, hogy sem az MSZP-nek, sem az SZDSZ-nek nincs elgondolása arról, mit kellene tenni a hátralévő két évben. Lehet, hogy éppen az emelné az SZDSZ-t az ötszázalékos küszöb fölé, ha pár hónap múlva maga kezdeményezné a parlament feloszlatását és új választások kiírását. Persze kockázatos lépés, de a népszavazás kezdeményezése 1989-ben ugyancsak kockázatos volt, mégis az tette az SZDSZ-t a parlament második legnagyobb pártjává.” – nyilatkozta az interjúban Kőszeg Ferenc majd hozzátette: a vezetés radikális cseréje utópia, az SZDSZ-nek nincsenek tartalékai ahhoz, hogy új vezetést hozzon létre. Véleménye szerint a mostani SZDSZ a csupa régi-új vezetőjével nem képes megtalálni az önállóság politikai üzenetét.

Szili szerint biztosított a Ház működőképessége

Szili Katalin a frakcióvezetőkkel való konzultáció után elmondta: nincsen olyan párt a parlamentben, amelyik működésképtelenné akarná tenni az Országgyűlést. A kisebbségi kormányzás kapcsán kifejtette a törvényalkotás során szükséges kompromisszumok miatt a politikai kultúra is megváltozhat hazánkban. Többen az ellenzék tagjai közül a „kínlódást a vergődést” várja a következő időszaktól a parlamenti munka tekintetében, azonban a házelnök szerint a parlament működőképessége és a törvényalkotás júniusig, vagyis a tavaszi ülésszak alatt "teljes egészében biztosított lesz".

Teljes lehet a kompenzáció - Tízmilliárd forint jut az orvosoknak

„Zöld utat kapott a miniszterelnöktől Székely Tamás kormánybiztos: Mintegy 10 milliárd forintot juttat a kormány a háziorvosi, házi gyermekorvosi, és az alapellátásában dolgozó fogorvosok között a vizitdíj kompenzálására” – számol be a lap a Magyar Orvosi Kamarával lezajlott tárgyalások eredményéről a lap. Éger István, a MOK elnöke lapunkkal közölte, hogy a jövő héten folytatják az egyeztetést, és majd csak ez után döntenek a megállapodásról. A cikk arról is beszámol, hogy a lap információi szerint a szabad demokraták kilépése után infrastrukturális csúcsminisztériumot alakítanának ki az önkormányzati és területfejlesztési tárca fejlesztéspolitikai részéből, a gazdasági és közlekedési minisztérium közlekedési és vízügyi szakterületéből.

Vasárnapra lesz új egészségügyi miniszter?

A Népszabadság úgy tudja: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap bejelenti új egészségügyi minisztere nevét. A bejelentés előtt egyeztet a frakcióval is a jelöltről. Az első számú jelölt Székely Tamás, ám a lap információi szerint még Kökény Mihály is versenyben van a pozícióért, aki pártján belül egészségügyi döntéseknél megkerülhetetlen. Kökény Mihály viszont már többször azt mondta nem vállalja a feladatot. A kormány szakértőkkel konzultált a biztosítási reform kapcsán. Megfontolásra ajánlották, hogy az egészségbiztosító decentralizálása, a területi pénztárak megalakítása helyett inkább az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat szervezzék Zrt.-vé, amely valódi biztosítói jogokat kap.

Kapolyi nyomozókat fogadott

Az MSZP-SZDSZ-koalíció 2002-es hatalomra jutása után hajtóvadászatot indított az Orbán-kormány tisztviselői ellen - írta szerdán a Magyar Nemzet. Csütörtöki számában az újság egy magánnyomozó irodával kötött megbízási szerződésre hivatkozva már Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselőt, az MSZDP elnökét látta az ügy hátterében. A Magyar Nemzet szerint ő fizette a magánnyomozókat, akik azt vállalták, hogy olyan terhelő információkat gyűjtenek Orbán Viktorról, Simicska Lajosról, valamint Kalmár Istvánról, a Magyar Posta volt vezérigazgatójáról, amelyek alkalmasak egy büntetőeljárás megindítására és bizonyításra is. A kormányfő még szerdán arra utasította Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy ha szükséges, rendeljen el belső vizsgálatot, ám a kormányszóvivő szerint sem a Medgyessy, sem a Gyurcsány-kormány idején nem figyeltették meg magáncégekkel az Orbán-kormány tagjait, vagy az ahhoz közelálló személyiségeket. „A Kapolyi Lászlóval kötött szerződés létezik, de jogsértés, titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelés nem történt” - állította a lap tudósítójának megkeresésére Stotz Gyula, a Finder Bt. Korábbi vezetője. Kapolyi László tegnap nyilatkozatában elismerte, hogy kötött szerződést a céggel, ám elmondta ebben politikusokat érintő feladat fel sem merült.

Szétkiabálták a turulvédők a közgyűlést

Botrányos körülmények közepette ülésezett tegnap a Fővárosi Közgyűlés. Éppen a turulszobor utólagos engedélyeztetéséről vitatkoztak, amikor az ülésteremben lévő Jobbik-szimpatizánsok közbekiabálásai miatt Demszky Gábor berekesztette az ülést – írja tudósításában a lap. A városatyák Pokorni Zoltán (Fidesz), XII. kerületi polgármester javaslatára arról tárgyaltak, ha csak a világháborús katonai áldozatoknak állít emléket az engedély nélküli turulszobor, akkor utólag bólintson rá a főváros, annak ellenére, hogy jogerős bírói ítélet is van a bontásról. Hock Zoltán MDF-frakcióvezető úgy fogalmazott, a városnak a turulnál sokkal fontosabb problémái is vannak, a fővárosnak nem kellene arrogánsan viselkednie, ha rábólintana Pokorni Zoltán javaslatára, és megadná az engedélyt a szoborra, az ügy úgy zárulna le, hogy mindenki győzött. A főpolgármester szerint ez okozta a szobor körüli feszültségeket, a turul pedig nemcsak az engedély nélküli építkezések jelképe. Demszky Gábor szerint a turul az 1920-30-as években működött, antiszemita Turul Bajtársi Szövetség jelképe is.

Régi szöveg új számokkal

Magyarország most már félhivatalosan is elbúcsúzott a 2011-es eurótól: 2009-re ugyanis szinte biztosan nem teljesítjük a bevezetés követelményeit. A pénzügyi tárca új prognózisa a jövő évre is az eddiginél kisebb növekedéssel és nagyobb inflációval számol – foglalja össze a lap az új fejleményeket annak kapcsán, hogy pénzügyi tárca tegnap tette közzé az Európai Uniónak küldendő most esedékes konvergenciajelentés tervezetét, és ebben az új 2009-es prognózisait is. A konvergenciajelentés – jobb híján – a hiányelőírások teljesítésére helyezi a hangsúlyt – írja a szerző, mivel csak két tétel maradt változatlan: az idei és a jövő évi hiányszám.

Magyar Hírlap

Kapolyi cáfol és perel

Kapolyi László MSZDP pártelnöke, szocialista képviselő a lapnak cáfolta, hogy Orbán Viktor volt kormányfőnek, Simicska Lajos egykori APEH-elnöknek és Kalmár Istvánnak, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatójának a levadászására adott volna megbízást a Finder Bt.-nek – írja a lap a címlapon. Állítása szerint a Magyar Nemzetben csak részleteiben ismertetett szerződésben nem a nevezettek elleni magánnyomozásról, hanem gazdasági jellegű adatgyűjtésről állapodtak meg.

Sólyom László is megemlékezett a két éve Hejcén lezuhant szlovák katonákról

"Remélem, hogy a magyar–szlovák kapcsolatok nem csak a tragédiák idején fonódnak szorosabbá" – mondta Sólyom László köztársasági elnök tegnap Hejcén. Felidézte azt is, hogy a mentés idején példaértékű volt a két ország hatóságainak együttműködése. A felállított emlékművet a köztársasági elnök Szlovákia magyarországi nagykövetének, Juraj Migasnak a társaságában koszorúzta meg.

Megnyílt a könyvfesztivál, díszvendégünk Kína

Hiller István oktatási és kulturális miniszternek, valamint Wu Shulinnek, a kínai sajtót és könyvkiadást irányító tárca miniszterhelyettesének köszöntőjével nyílt meg tegnap a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenáris Teátrumban – számol be a ímlapon a fesztivál nyitóeseményéről a Magyar Hírlap. A miniszter a jubileumi rendezvény kapcsán a kultúra, ezen belül a magyar kultúra iránti felelősségre hívta fel a figyelmet, és támogatást kért a Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeinek bővítését célzó törvényjavaslathoz. A megnyitó utáni pódiumbeszélgetésen Bret Easton Ellis amerikai írónak Demszky Gábor főpolgármester átadta a Budapest Nagydíjat.

Turulhisztéria robbant ki Demszkyből

A címlapon és belső oldalon (Tender, turul, tojások) is foglalkozik az újság a Fővárosi Közgyűlés tegnapi eseményeivel. Délelőtt sikerült elfogadni a 4-es metró pályázati anyagát, amelyben 224 milliárd forintot kérnek az uniótól, azonban a lap szerint példátlan rendvédelmi szigorral várta a városvezetés a turulszobor fennmaradásáért tüntetőket, kapun kívül és belül több tucat rendőr felügyelte a Fővárosi Közgyűlés munkáját, épségét. A hegyvidéki önkormányzat pályázattal már kiválasztotta a civil halottak előtt tisztelgő emlékmű alkotóit, az engedély nélkül épült turulszobor pedig a katonai áldozatoknak állítana emléket. Ezzel véget lehetne vetni az évek óta húzódó jogi, politikai vitának, a halottak nyugalma is végre háborítatlan lenne – érvelt az előterjesztő Pokorni Zoltán polgármester. Javaslatát Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője is támogatta, hangsúlyozva, hogy Demszky Gábornak végre fel kellene hagynia arrogáns, elutasító magatartásával. Az elképzelést még Bőhm András SZDSZ-es képviselő is dicséretesnek nevezte. Döntést azonban nem tudott hozni a közgyűlés, mert Demszky berekesztette azt.

Bírák és biztosok: csak bábuk a politikai sakkjátszmákban

Az országgyűlési biztosok mellett több személyi kérdésben is döntenie kell a parlamentnek még ebben az ülésszakban, de az eredménytelen ombudsmanválasztásokat figyelembe véve kétséges a siker. Májusban negyedszer is jelölést tesz Sólyom László az adatvédelmi és a jövő nemzedékek biztosi személyére, és a Legfelsőbb Bíróság új elnökjelöltjét is neki kell majd megneveznie. Ezen kívül júniusban két alkotmánybírónak, Bihari Mihálynak, az AB elnökének és Kukorelli Istvánnak jár le mandátuma, akiket a parlament jelöl ki és választ meg. Lövétei István alkotmányjogász a lapnak elmondta: Sólyom László szakkérdésnek tekinti ezeket a választásokat, ám ezek nem csak szakmai, hanem mindig politikai döntések is. Az alkotmánybírák kapcsán  a cikk megjegyzi: Gyurcsány Ferenc korábban "pikánsnak" nevezte, hogy a Fidesz újraválasztaná a két alkotmánybírót, aki elfogadta a március 9-i népszavazást jóváhagyó határozatot. Ezzel előrevetítette, hogy a szocialisták nem támogatják újraválasztásukat, bár még nem nevezték meg jelöltjeiket. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány politikai bosszút áll az alkotmánybírókon.

Bezárná a privatizáció kapuját a Fidesz az egészségbiztosításban

Arra kéri a Fidesz Veres János pénzügyminisztert, keresse meg a módját, hogy ne kelljen kifizetni a huszonkét egészségpénztár kinevezett vezetőjének a havi csaknem egymillió forintos fizetést. Pesti Imre, a párt szakpolitikusa szerint az lenne a szerencsés, ha a vezetők önként távoznának posztjukról. A Pénzügyminisztérium kommünikéje szerint az egészségbiztosítási pénztárak vezetőinek fizetése nem egymillió forint, annak harmadát sem éri el, és a tisztségviselők bármikor visszahívhatók. A cikk a Fidesz álláspontját is ismerteti az egészségbiztosítással kapcsolatban, ami szerint az ellenzéki párt fölkéri a kormányt, hogy ne hagyja nyitva a privatizáció kapuját az egészségbiztosításban. A vizitdíjjal is foglalkozik a röviden a lap: Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint gyökeres a változás az Egészségügyi Minisztérium álláspontjában, már nem kérdés, hogy a vizitdíjat pótolni kell, és az sem, hogy pótolják is.

Demszkyt nem figyeltették

Demszky Gábor főpolgármesterhez semmilyen megkeresés nem érkezett a megfigyelési kormányhatározat után. Molnár Gyula újbudai szocialista képviselő viszont tudott az elfogadásáról, és alapgondolatával egyet is ért – fogalmaz a lap Molnár Gyula válaszlevele kapcsán, melyet Kupper Andrásnak XI. kerületi Fideszes frakcióvezetőnek írt. Az újbudai polgármester válaszlevelében ezt írta: "Az uniós pénzek átlátható felhasználásának védelmével egyetértek, azonban (…) az ilyen ügyek előkészítésébe szükséges bevonni az érintett önkormányzatokat és önkormányzati szövetségeket, ami jelen esetben nem történt meg, ez hiba.”

Hiába törlesztett Zuschlag az enyhítésért

Meglepte a kecskeméti ügyészség nyomozóit, hogy a Zuschlag-ügy főszereplőjének védője a szerdán kezdődött iratismertetésen bejelentette: csaknem ötvenmillió forintot fizettek vissza azokból a pályázati összegekből, amelynek elcsalásával ügyfelét is gyanúsítják. Az ügyvéd kérte Zuschlag szabadlábra helyezését is, de maga sem tartotta valószínűnek, hogy a bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsított politikus megkapja az enyhítést. Az előzetes letartóztatásban lévő szocialista politikus kárenyhítési szándéka nem befolyásolja az ügyben jelenleg is zajló iratismertetést és a vádemelést.

Júniusban már a koalícióba való visszalépésről dönthet az SZDSZ

Másfél-két évig tartó kisebbségi kormányzást képzel el Horn Gábor, miután az SZDSZ kilép a koalícióból. Az SZDSZ ügyvivője június elején azért visszatérne a koalíció esetleges megújítására. A kilépésről döntő vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlés kapcsán a liberális politikus a küldöttállítás szabályozásának szigorításáról beszélt. Eddig tíz tag után lehetett egy küldöttet állítani, terveik szerint ezt felemelik tizenötre. Komáromi István, a párt pécsi alapszervezetének titkára az ATV-ben jelentette be, hogy május 1-jén aláírásgyűjtést kezdenek az MSZP tisztújító kongresszusának összehívására. A pártelnöki és a miniszterelnöki posztot kettéválasztanák. Előbbire Gyurcsány Ferencet tartják a megfelelő embernek, mert "integráló személyiség", míg Gráf József földművelési minisztert javasolják miniszterelnöknek.

Elsietett a Natura program

Font Sándora parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint két szempont inspirálhatja a parlamenti bizottságot arra, hogy gondolják újra a Natura programot. Az egyik az élelmiszerhiány miatti fenyegetettség, amely teljesen új helyzet elé állítja Brüsszelt, a másik a Natura program eljárási módja, vagyis hogy az érintettek nem értesültek a törvény hatályba lépéséről. A cikk úgy fogalmaz, hogy minden ellenkező állítás ellenére mégis veszélyben vannak azok a magántulajdonú földek, amelyek bekerültek a Natura 2000 programba. Egy két évvel ezelőtt módosított 1995-ös törvény rendelkezése szerint ugyanis 2010 végéig ki kell sajátítani és állami kezelésbe kell adni a Natura rendszerébe bekerült és az egyéb védett területeket – állítja egy ügyvéd.

Alacsonyabb növekedés, magasabb infláció

Magasabb inflációt és alacsonyabb gazdasági növekedést jósol már a kormány is – derül ki a Pénzügyminisztérium által közzétett új konvergenciajelentésből. Szakértők szerint a felülvizsgált program még mindig optimistább előrejelzés a piaci várakozásnál. Két esztendeje vállalta a kormány, hogy nem évente, hanem félévente számol be Brüsszelnek az aktualizált makrogazdasági és államháztartási folyamatokról és a prognózisokról. Ennek alapján készült el a konvergenciajelentés, amelyet megtárgyalt és elfogadott a kormány. A konvergenciajelentés számai szerint az eddigi négy százalékról 3,9 százalékra csökkentette a jövő évi GDP-növekedésre adott előrejelzését a kormány. Az idei 2,4 százalékos prognózist nem változtatta meg a kabinet, míg a jövő évi inflációra vonatkozó prognózist három százalékról 3,6 százalékra emelte fel a kormány. Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy még folyamatban van Magyarország ellen a túlzott deficiteljárás, dacára annak, hogy tavaly jelentősen csökkent a költségvetési deficit.

Népszava

Négy jegybankár négyféle utat járna

Fel kell-e lazítani a reformokat vagy sem? A Magyar Nemzeti Bank jelenlegi elnöke és három elődje más-más terápiát alkalmazna a gazdaság rendbetételére. Bod Péter Ákos a versenytárs országok tapasztalatait jobban figyelemmel kísérné, Járai Zsigmond az intézmények „pártállami irányítását”, Simor András integrálná az elaprózott önkormányzati gazdálkodást, Surányi György a jövedelmek kiáramlását szigorúan a termelékenység növekedéséhez kötné. Külföldi elemzők tartanak attól, hogy a kormány a választások miatt nem lazít az államháztartási szigoron. Hazai elemzők meggyőződése viszont az, hogy a konvergenciaprogram és a külső pénzügyi nyomás olyan erős korlát, amely megakadályozza a kormány „eltévelyedését”.A Pénzügyminisztérium ma délután elküldi a brüsszeli bizottságnak  a végrehajtásról szóló legfrissebb jelentést.

Aláírhatják a megállapodást a vizitdíj-kompenzációról

Gyurcsány Ferenc felhatalmazta Székely Tamást, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatóját, hogy írja alá az orvosszakmai szervezetekkel előkészített megállapodást. A megállapodással Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is egyetért, úgy fogalmazott: mégis kerül pluszforrás a kasszába, meg lehet oldani a vizitdíj-kompenzáció ügyét. Ha az összeg megüti azt a mértéket, amit a kamara elvár, akkor jövő kedden aláírják a megállapodást. A tárgyalások során kiderült, az egészségbiztosítási kassza többletéből pótolhatják majd a háziorvosoknak a megszüntetett vizitdíj miatt kieső bevételeit., ami év végéig összesen 6,2 milliárd forintot jelent.

A szakításról szavaz hét végén az SZDSZ

Fontos döntés vár vasárnap az SZDSZ küldötteire; a frakció, az ügyvivői testület és az országos tanács után a küldöttgyűlésnek is állást kell foglalnia arról, kilépjen-e az SZDSZ a hónap elején lényegében már felmondott koalícióból. A párt delegáltjai nyílt szavazással döntenek, többségük várhatóan helybenhagyja a szakítást. A háttérben már a júniusi tisztújító küldöttgyűlésre készülnek, ahol a párelnököt választanak. Se Kuncze Gábor, se Szent-Iványi István nem indul a pártelnöki posztért. Kuncze elvállalta a Bia Zrt. infrastruktúrafejlesztő cég felügyelőbizottságának elnöki posztját. Várhatóan ismét Fodor Gábor és Kóka János között dől el a verseny.

Kostunica kormányfő marad

Minden bizonnyal Vijiszlav Kostunica marad a szerb kormány feje a május 11-i parlamenti választást követően. Ez derült ki a legmegbízhatóbb belgrádi politikatudományi intézet, a Cesid felméréséből. E szerint az ultranacionalista szerb radikálisok 36,5 százalékot szerezhetnek, a demokraták szövetségesükkel, a G17 Plusszal ennél három százalékkal kevesebbet. Mivel a szerbiai demokraták jelentik a mérleg nyelvét a valamivel több mint tíz százalékukkal, így ez elég lesz ahhoz, hogy Kostunica maradjon a kormány élén. Cáfolatok ide vagy oda, Szerbiában továbbra is tartja magát a hír arról, hogy Kostunica és a radikálisok hágai börtönben lévő vezetője közös választási együttműködést írt alá. Egyes források azt állítják, hogy az együttműködés szerint a kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy Seselj szabadlábon védekezhessen.

Tüntetők miatt berekesztették az ülést

Idő előtt be kellett rekeszteni a fővárosi közgyűlés ülését, mert demonstrálók lehetetlenítették el a munkát. A mintegy ötvenfős társaság a XII. kerületi turulszobor védelmében tiltakozott, ugyanis a képviselők várhatóan nem adtak volna engedélyt a szobor fennmaradására, melynek elbontását a bíróság is kimondta. Előtte megszavazták a 4-es metró uniós támogatási kérelmét, az egészségügyi ellátás átalakítására tett javaslat azonban nem ment át. Az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló javaslat szerint 400 millió forintot fizettek volna egy átalakítást megalapozó hatástanulmány elkészítéséért, illetve egy tízfős programiroda létrehozásáért. Döntöttek a KDNP javaslatára a képviselők arról is: szeptember 1-jétől a BKV-nál bevezetik a kisgyermeküket nevelő, gyesen vagy gyeten lévő szülők új havibérletét kedvezményes, 3250 fointért. Elfogadták a fővárosi önkormányzat elmúlt évi gazdálkodásának zárszámadását is.

Daróczi: öngólt rúgott a Fidesz

A Magyar Nemzet tegnapi cikke szerint Kapolyi László adott megbízást egy magánnyomozó cégnek Orbán Viktor, Simicska Lajos és Kalmár István „levadászására”, azaz büntetőeljárást megalapozó terhelő adatok összegyűjtésére. A lap által közölt dokumentumrészletek azonban ezt az állítást nem támasztják alá. Kapolyi a Népszava kérdésére közölte, 2002-ben a tulajdonában lévő System cégcsoport körül folyó események a cégek védelmét és biztonságát szolgáló intézkedéseket kívántak. Ezért írt alá megbízási szerződést a Fnder Magánnyomozó és Biztonsági Bt.-vel 2002. december 18-án. A Finder Bt. egy évvel később benyújtott egy 55millió + áfa összegű számlát, amelyet azonban a Finder könyvelőcége sztorníroztatni kért. Mivel teljesítésre nem került sor, sem a megbízó, sem cégei nem teljesítették a kifizetést. Kapolyi László leszögezte, hogy a lapban hivatkozott szerződés kapcsán politikusokat érintő, vagy bármely politikai tartalommal bíró feladat elvégzése fel sem merült. A Finder Bt. egykori tulajdonosa, Stotz Gyula a Népszavának megerősítette, hogy sem a System csoporttal, Sem Kapolyi Lászlóval törvénytelen megfigyelésre vonatkozó szerződést nem kötött. Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint „öngólt rúgott a Fidesz”, mert aki  annak idején hasonló ajánlatokkal házalt kormánynál, az Orbán Viktor bizalmasának, Simicska Lajosnak a tanácsadója volt. A kormány azonban akkor is határozottan nemet mondott az ajánlkozásra.

Sólyom visszavonta fővédnökségét

Roma élet Közép-Európában összefoglaló címmel két rendezvényt tartanak ma és holnap a fővárosban. Sima János, az MTA Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa a Népszavának úgy nyilatkozott, a rendezvény célja, hogy Bíbó István szellemében higgadt, nyugodt párbeszéd induljon a társadalomban, hogy a kisebbségekkel megbeszéljük, hogyan tudjuk megoldani a problémáikat. A mai konferencia résztvevője többek közt Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke. A levezető elnöknek jelölt Csepeli György szociológus állítja, tudta nélkül került a meghívóba neve, nem kíván Vona Gáborral egy rendezvényen részt venni. Sólyom László köztársasági elnök pedig visszavonta a második napi rendezvényen valófővédnökségét. A visszavonás oka, hogy nem kapott folyamatos tájékoztatást a Köztársasági Hivatal a rendezvényről, mely feltétele volt a fővédnökség elfogadásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr55442405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása