Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Napirendi elemzés

2008.05.03. 23:44 | m.ákos | Szólj hozzá!

Heti napirend
2008. 04. 21. – 2008. 04. 26.

A hónap utolsó hetét három főbb téma határozta meg, mégpedig az önkormányzatokról szóló nemzetbiztonsági kormányhatározat-módosítás, Kuncze Gábor lehetséges visszatérése és egyes fideszes politikusok „levadászása”. E témák némileg háttérbe szorították a koalíció felbontásáról szóló híreket az  április 21-i héten. Kevesebb figyelmet vonzó, de lényegesen fontos, kisebbségi kormányzással kapcsolatos, másik 3 téma jelent meg a héten: vizitdíj-kompenzáció, MDF és Tisztelet Társaság, illetve a vészesen közeledő SZDSZ-es küldöttgyűlés.

Az előző hét (04.14-i hét) vége felé napirendre került titkosszolgálati kormányhatározat-módosítás az önkormányzatok védelméről szóló téma napirenden tartásával kezdődött a hétfői nap, részben meghatározva a hét politikai napirendjét. A hétfői plenáris ülésen Kósa Lajos és Demeter Ervin is felszólította Szilvásy Györgyöt, hogy vonja vissza a kormányhatározatot. A határozatot a kormány nem hajlandó visszavonni, mivel az csak terrorfenyegetettség és uniós pénzek ellenőrzése miatt szükséges, illetve csak az önkormányzat beleegyezésével lehet szó védelemről. A Fidesz okosan a demokrácia veszélyeztetéseként, diktatúrára emlékeztetőként jellemezte az intézkedést, mellyel könnyedén az egész magyar politikai elitet le tudják hallgatni. Ezzel a minősítéssel zsarnokinak és zsarolóként tűntethette fel a kormányt, kinek szüksége van ezekre az eszközökre, hogy kisebbségi kormányzás esetén a megszerzett információk segítségével biztosítani tudja működését. Mivel az eddigi gazdasági válság és előre hozott választás – nem biztos, hogy a Fidesz határozott célja a választás megvalósulása - téma emlegetése elkopni kezdett, ezért egy élesebb támadásra volt szükség a Fidesztől, hogy frissítse, növelje a kisebbségi kormányzás hátrányainak listáját.

A jobboldali média is tematizálta az e heti napirendet azzal, hogy Medgyessy-kormány alatt történt információszerzési megbízásról adott hírt. A hír lényege az volt, hogy Kapolyi László és Keller László megbízott egy céget, hogy Orbán Viktort, Simicska Lajost és Kalmár Istvánt „levadásszák”, tehát információkat szerezzenek róluk. Szerződéssel, hangfelvételekkel bizonyították az üzletet, melyre Kapolyi azzal reagált, hogy szerződés volt, de információt nem kaptak, így kifizetés sem történt. A megbízás felgöngyölítése során kiderült, hogy Kékessy Dezső, az Orbán-kormány alatt párizsi nagykövet volt, ajánlott fel információkat Orbán Viktorról és kormányáról. Ezzel a Magyar Nemzet viszonylag rossz helyzetbe hozta a legnagyobb ellenzéki pártot, mert az Orbán család ingatlanjairól tudott volna információkat adni Kékessy. A probléma ennek ellenére minimális, mert nem az ellenzéki pártnak kellett felhoznia ezt a témát. Mivel a Fidesz nem a megbízási botránnyal, hanem a demokrácia veszélyeztetésének emlegetésével jelent meg, mely nem sárdobálás az állampolgárok szemében, inkább a demokrácia védelmét jelenti. Így a hangsúly inkább azon volt, hogy valódi ellenzéki pártként jelenik meg, aki ellenőrzi a kormánypártokat.

Az előző héten Magyar Bálint és Kóka János azzal az elképzeléssel állt elő, hogy a szabad demokraták jól járnának, ha Kuncze Gábor visszatérne a párt élére. Kuncze a párt nagy része megfelelő személynek tartja, így minimális bukást számolhatna el Kóka János a június 7-i tisztújító küldöttgyűlésen, ha ő háttérbe szorulna. Kuncze visszatérése érdekében aláírásgyűjtésbe kezdtek, mely Gulyás Józsefnek és más SZDSZ-es politikusoknak nem tetszett. Gulyás József, a SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint rossz ötlet az aláírásgyűjtési akció, mivel ez a kommunikáció gyengíti a pártot, és egy Kuncze nélküli párt életképtelenségét vizionálja. Kuncze Gábor a hírre nem akart reagálni, végül kiderült, hogy elfogadta egy cégben a felügyelőzbizottság elnöki posztját. Ezzel kizárható, hogy 2 évre a volt pártelnök visszatérjen – 2010-ig szándékozik politizálni -, és ő hozzon látszólagos egységet a pártba. Így viszont újra Kóka-Fodor szembenállás lesz a pártban, a tisztújítás végeredménye pedig meghatározhatja az SZDSZ-MSZP június 7-e utáni viszonyát – szorosabb lesz újra, vagy csak konstruktív ellenzéki-kormánypárti kapcsolat lesz. A témával kapcsolatban még meg kell említeni, hogy Fodor Gábor kijelentette, az SZDSZ-nek teljes megújulásra lenne szüksége. Ezt a megújulást a nemrég létrehozott Szabad Kezdeményezések Köre is jelentheti, melynek célja terjeszteni és megújítani a magyarországi liberális eszméket. Fodor Gábor úgy véli, a kisebbségi kormányzás és az előre hozott választások is ellentétben állnak az ország érdekeivel. Kijelentésével tovább erősítette véleményét, mégpedig a koalíciót meg kell újítani, így mindkét problémát kiküszöbölhetik.

Székely Tamás, a Magyar Egészségbiztosítási Pénztár új főigazgatója folytatta a tárgyalásokat a Magyar Orvosi Kamarával a vizitdíj eltörlésével jelentkező bevételek pótlásáról. A hét során viszont gyorsan megállapodásra jutottak a szervezetek képviselői, és Gyurcsány Ferenc kormányfő felhatalmazásával hamar meg tudták oldani a problémákat, tehát az egészségbiztosítási kassza többletéből biztosítanák a kieső pénzösszegeket. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter e megoldás ellen volt, mikor megkezdték az egyeztetéseket. A gyors megállapodás a kormányt is jobb képben ábrázolja, illetve egyes híresztelések szerint Székely Tamás lehet az új egészségügyi miniszter, akinek így társadalmi és szakmai támogatottsága is meglehetne a poszt betöltéséhez.

A héten hozták nyilvánosságra a nagyobbik parlamenti pártok pénzügyi helyzetüket. A Fidesz pénzügyi beszámolója szerint több mint két milliárd forintos adósságot görget maga előtt. E kapcsán említette meg az MSZP, hogy a Fidesz nagymértékű közpénzelszívást folytat. Hiteleket vesznek fel, melyeket részben vagy egyáltalán nem törlesztenek, illetve Fidesz közeli cégeknek busás megbízásokat adnak. A szocialisták szerint azért ellenzik a módosítást a Fidesz annyira, mert az ellenőrzések során rájönnének a szabálytalan megbízásokra, adósságok okaira, hozzátéve: a Fidesz hogyan tudná vezetni az országot, ha a párt pénzügyi helyzetét sem tudják stabilizálni. Az MSZP így próbálta csökkenteni a kormányt ért támadás hatását.

A MDF e heti megjelenését a Tisztelet Társasággal történő megállapodása biztosított. Ez a szereplés inkább a demokrata fórum hátrányára volt, mivel a Tisztelet Társaság MSZP-s kapcsolata, Schmuck Andor személye miatt érte a pártot támadás. Az egyezség viszont még annyiban rossz az MDF számára, hogy a párton belül megosztottságot képez az előbbi ok miatt. Egyes MDF-esek nem értenek egyet ezzel a szövetséggel. A párt politikusai hangsúlyozzák, hogy kizárólag a nyugdíjasokról szól az egyezség, és semmiképpen sem akarják Gyurcsány Ferencet hatalomra juttatni. Ezt bizonygatják egy esetleges előre hozott választás támogatásával, illetve olyan adóreform emlegetésével, mely jelenleg a párt legmeghatározóbb programja, és a reform gerincét az egykulcsos személyi jövedelemadó képezi, amit a szocialisták nem támogatnának. Jelen pillanatban Dávid Ibolya és politikus társai elsődleges célja nem a Fidesztől való távolság fenntartása, hanem hogy csökkentsék azt a képet, mely a kisebbségi kormányzás támogatójaként mutatja őket.

A hetet végül a koalíció felbontásának híre zárta. Vasárnap az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlése dönt a kilépésről, és szocialista részről pedig már egyeztetések folynak, hogy kik vegyék át a liberális miniszterek, államtitkárok helyét. Gyurcsány csúcsminisztériumot akar létrehozni, melynek élére Bajnai Gordont tenné, illetve más kormányzati változtatásokat is tervez a kormányfő. A strukturális változás új korszakot jelentene, illetve ezzel a miniszterelnök-pártelnök a kisebbségi kormányzás biztos működését akarná megalapozni. A frissítés a kormányban és pártban egyben a baloldal felélénkítését is akarja szolgálni.

A héten a szocialista részről Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter vezette a szereplési listát a nemzetbiztonsági kormányhatározat-módosítás kapcsán. Őt követte Kapolyi László és Keller László a „levadászás” botrány miatt. Fidesz részről Kósa Lajos és Demeter Ervin, kik a héten napirenden tartották az önkormányzati védelemről szóló vitát. Liberálisoknál Gulyás József, Kóka János és Fodor Gábor jelent meg. Kuncze Gábor esetleges visszatérése miatt szerepeltek a szabad demokrata politikusok. A demokrata fórumból Almássy Kornél alelnök, aki képviselte a pártot a médiában a Tisztelet Társasággal történő megállapodás révén a héten.

          2008.04.27.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr31452816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása