Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Napirendi elemzés

2008.04.20. 19:37 | m.ákos | Szólj hozzá!

Heti napirend
2008. 04. 07. – 2008. 04. 12.

Továbbra is a koalíció esetleges felbontása uralta a politikai napirendet. Gyurcsány Ferenc pozíciójának megerősítése, régi-új pénztártörvény és népszavazása, illetve az újfasiszták elleni harc témája darabolta fel a hetet.

Az egyre biztosabbra vehető koalíció felbontás miatt a pártok az április 27-ei szabad demokrata küldöttgyűlést követő időszakra terveznek. Mivel valószínűsíthető, hogy a liberálisok a küldöttgyűlésen egyetértenek az ügyvezető testülettel, így a kormánypártok stratégiájukat kisebbségi kormányzó erőként és ellenzéki pártként kell újra értelmezniük. A szocialista pártban Gyurcsány Ferenc szerint újításra van szükség, ezért egy tisztújításra lenne szükség. Erre a tisztújításra inkább Gyurcsány pozíciójának erősítése miatt lett volna szükség, de a pártban ezzel nem értettek egyet. Bár a tisztújítást szükségtelennek tartották, de ennek ellenére Gyurcsány helye egyelőre biztosított, ennek bizonyítására jelentette ki Lendvai Ildikó, hogy „továbbra is Gyurcsány Ferenc vezetésével új kormányzati szakasz kezdődik”. Az SZDSZ kommunikációjában újra és újra megjelenik a Fidesz-MPSZ-t támadó és az új ellenzéki párt szerepe. A Fidesz-MPSZ-t támadó szerepként Kóka János az előre hozott választás veszélyességét hangsúlyozta. A korai országgyűlési választás a Fidesz-MPSZ jelentős győzelmét eredményezné, e mellett a szabad demokraták könnyedén hozzájárulnának a parlamenten kívüli pártok számának növeléséhez. Ellenzéki pártelnökként pedig Kóka felszólította Gyurcsány Ferencet és kormányát, hogy kezdjék meg Magyarország gazdasági problémáinak felszámolását.

Egyre nagyobb figyelmet követel a médiában a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, mely céljainak Kapolyi László, az MSZDP pártelnöke és szocialista képviselő, a szocialistáktól eltávolodó baloldali szimpatizánsok megszerzését tűzte ki célul. Az MSZDP megjelenése annak köszönhető, hogy egyre több szocialista önkormányzati képviselő lép át egy új MSZDP frakcióba. A párt megerősödése később az MSZP javára is lehet, mivel Kapolyi László nem zárkózik el egy a szocialistákkal köttetendő megállapodástól a 2010-es országgyűlési választások előtt, alatt és után. Podolák György, szocialista képviselő szerint egyelőre csak hipotézis egy külön MSZDP-frakció, mely csak több felszólalást eredményezne az országgyűlésben.

Az MSZP legújabb, új korszakot jelentő törvény módosítása továbbra is napirenden maradt. Az ellenzéki pártok a pénztártörvény teljes eltörlését kívánják. Erre válaszul egy visszafogottabb megoldással állt elő a szocialista párt, hogy talán elfogadhatóbbá tegyék a törvénymódosításukat, illetve ne bukjanak a törvény eltörlésével. Tehát a pénztártörvény egyes rendelkezéseit vonnák vissza. A kisebbségi kormánypárt elképzeléseinek népszerűsítésére azzal álltak elő a szocialisták, hogy társadalmi vitára bocsátják elképzeléseiket. Az egyeztetéseket a társadalommal, civil szervezetekkel és szakszervezetekkel folytatnák, ezzel mindenképpen egy konszenzusra képes kormány képét mutathatják. A pénztártörvény kiemelt szerepet kapott a héten még azért is, mert az Albert-házaspár a pénztártörvényről szóló népszavazási kérdéseket szerdán adták be az Országos Választási Bizottságnak az aláírásokkal együtt, hogy azokat hitelesítsék.

A Fidesz-MPSZ folytatta az előre hozott választás melletti kampányolást. Navracsics Tibor, Varga Mihály és Orbán Viktor is többször hangsúlyozta a korai választások megtartását. Szükségesnek érzik végre egy stabil, hiteles kormány meglétét, mivel a népszavazás óta a kormány nem csinált semmit. A Fidesz-MPSZ és a KDNP az előző héten folytatott visszafogottabb támadások helyett, most már sokkal agresszívebb kommunikációt folytat. A demokrata fórum is az előre hozott választások mellett áll ki, de Orbán Viktort sem akarják támogatni a kormánypárti szerep elérésében. Ezért semmiképpen sem kezdeményeznék a választást, csak potyautasként élveznék az eredményeket.

A hét második felében a kormánypártok egymást kezdték hibáztatni a koalíció felbontása miatt. Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy Horn Gábor és Kóka János vetette fel Horváth Ágnes menesztését. Ezzel a vitával a külső szemlélődő számára a koalíciós válság inkább egy forgatókönyv befejezésének, és egy új kezdetének tűnhet. Mindkét oldalon a pártelnökök vitája inkább csak saját pozíciójuk erősítése miatt folyik, melyet már előző héten elkezdtek a felek, és valószínűleg még egy darabig folytatják. Kókának mind inkább érdeke a konfliktus fenntartása, hogy támogatottságát a pártjában tovább növelhesse, majd később június 7-ei tisztújításon esélyesebben indulhasson.

Az újfasiszta és antifasiszta megmozdulások miatt a témát a pártok újra napirendre tűzték, kiemelten Gyurcsány Ferenc, aki „arra kérte a parlamenti pártok elnökeit, hogy az erkölcsi és politikai támogatáson túl személyes jelenlétükkel is támogassák az újfasisztákkal szembeni civil kezdeményezést, és ítéljék el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket valló és hirdető szervezeteket és személyeket”. A pénteki antifasiszta demonstráción Gyurcsány mellett ott volt Gerhard Schröder volt német kancellár is, aki beszédet is mondott. Bár a pártok nem vettek részt a demonstráción, de a miniszterelnök nemzetközi támogatása meg volt. Sólyom László, államfő péntek reggel meglátogatta a megtámadott jegyirodát. A korai látogatása annak köszönhető, hogy jelenlétét véletlenül se lehessen Gyurcsány Ferenc elfogadásának venni. A demokrata fórum a miniszterelnököt támadta, hogy utcai felvonulásban látja a lehetőséget a szélsőségek visszaszorítására. A nyilatkozat inkább a miniszterelnök-pártelnök támadásáról és a médiában való szereplésről szólt.

Mindkét párt a sok konfliktus, támadás ellenére próbálta a koalícióellenesség szerepét levetni magáról azzal, hogy egy-egy közleményükben a további próbálkozást folytatják régi-új személyekkel – szocialisták kijelentették, hogy júniusig egyedül kormányoznak és, ha a tisztújításon nem Kókát választják újra, akkor újratárgyalnák a koalíciótl -, vagy sajnálattal fejezték ki, hogy merre halad a két párt viszonya és a koalíció, de nincs más megoldás – szabad demokraták véleménye az ügyről. Bár inkább a látszatot próbálják fenntartani a pártok, ennek ellenére mindkét táborban vannak még koalíció párti politikusok, mely mindenképpen fenntartja egy új koalíciós megegyezés lehetőségét.

Sólyom László a héten a pártelnököket fogadta a Sándor-palotában, hogy tájékoztassák őt a jelenlegi helyzetről. Gyurcsány Ferenc a találkozó után nem nyilatkozott a megbeszélésről. Semjén Zsolt az államfővel folytatott tárgyaláson elmondta, hogy a kormánynak nincs támogatottsága. Orbán Viktortól Sólyom arról kérdezte, hogy készen áll-e kormányozásra, amelyre a válasz az volt, hogy igen. Dávid Ibolya a köztársasági elnökkel folytatott egyeztetése után mondta, hogy „az országnak új miniszterelnökre, új kormányra és új programra van szüksége”.

A szocialistáknál Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó volt a meghatározó szereplő a héten. A Fidesz-MPSZ-nél megosztva többen hangsúlyozták a párt elképzeléseit, és képviselték a párt támadó kommunikációját. A szabad demokratáknál és az MDF-nél is a pártelnök volt a legtöbbször megjelenő politikus. De továbbra is Gyurcsány Ferenc és Kóka János vezeti a média napirendjén megjelenő politikusok listáját.

        2008.04.13.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr96434388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása