Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Elemzés

2008.07.08. 17:16 | j.sz. | 2 komment

Merre visz a Fidesz útja?
 

          A legnagyobb ellenzéki párt az egyetlen a jelenlegi parlamentben (a KDNP-vel kiegészülve értendő, innentől csak Fidesz), amely az előrehozott választásokban érdekelt. Azonban –egyelőre- úgy tűnik, célját nem tudja elérni, s jobban teszi, ha a 2010-es „normál” választásokra összpontosít.

A Fidesz-MPSZ alapvetően nincsen könnyű helyzetben, hiszen támogatói felől egyre erősödő nyomás érkezik a kormány megbuktatásának igényével, amelyet –jogi eszközök híján- nem tud kikényszeríteni. Egyrészt a parlament feloszlatásához szükséges 194 szavazat sem áll rendelkezésre (abszolút értéken sem, továbbá mint említettem: a Fideszen kívül ebbe másik párt jelenleg nem menne bele), másrészt a konstruktív bizalmatlansági indítvány sem kecsegtet sok sikerrel, hiszen az SZDSZ-szel nehezen képzelhető el egy alternatív szövetség (többség),  mind program szintjén, mind személyi kérdésekben (sőt, az MDF 11 szavazatának birtoklása sem evidencia, vagy akár a Fideszből kizárt Lengyel Zoltáné sem).

Vagyis a Fidesz kezében kevés az ütőképes kártya, hiszen az SZDSZ világossá tette, hogy harmadik lépésként járná csak az előrehozott választások rögös útját. Orbánék (s az egész politikai elité, ha úgy tetszik) helyzete csak a már-már fetisizált költségvetési- és zárszámadási törvénynél fordulhat: ha ott ugyanis a kisebbségi kabinet egyedül marad, akkor annak következményei lesznek. Fontos leszögezni, hogy jogi következménye nincsen (a kormány ebben az esetben az új költségvetés megszavazásáig a korábbi büdzsé szerint jogosult a terheket beszedni, stb.), ellenben politikai annál inkább: az MSZP is úgy kommunikálta, hogy ez a szavazás lesz a mindent eldöntő; vagyis vízválasztó szerepet szán neki. Továbbá Dávid Ibolya is kijelentette, hogy amennyiben nem sikerül megszavaznia a parlamentnek (márpedig ők sem fogják), akkor Gyurcsány Ferencnek le kell mondania. Tehát a 2008-as őszi-téli időszak döntő lesz a kormány (és ellenzéke) szempontjából.

Visszatérve a Fideszhez: ha azt mondjuk, a szocialisták nincsenek könnyű helyzetben, akkor nyugodtan vélekedhetünk így a Fideszről is. Ugyanis a fent említett nyomást ki kell(ene) elégíteni, azonban a Fidesz eszköztára véges. Így egyet tehetnek: próbálják az elvárásokat alacsonyan tartani (melynek része lehet a „találkozósdi” Fodor SZDSZ-elnökkel, mely egyben a felelősség szétterítését is jelentheti többek között), újabb határidőket jelölnek ki a kormány megbuktatására (mint a népszavazás, vagy 2006 őszén a 72 órás ultimátum) és készülnek a kormányzásra, hiszen a helyzet könnyen megfordulhat. Ugyanakkor vigyázniuk is kell: a március 9-i 3,3 millió igennel szavazó egybentartása önmagában is szép feladat, de ha több, a Kéri-féle beszélgetéshez hasonló kerül napvilágra, az könnyen muníciót szolgáltathat a kormány számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr21559108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.ákos 2008.07.09. 01:19:27

Szerintem csak 50-50% az esélye, hogy egy újabb Kéri-féle beszélgetés negatívummal járna. Véleményem szerint annyira nem esett rosszul a Fidesznek ez, mert ezt belemagyarázhatták a válságkormányzás kötelező cselekedetei közé. Tehát, amiket le akart állítani Orbán, az azért kell, mert nem a válság feltétlen megoldására szükséges építések pl metro. A nagy beruházások vizsgálata, annyira nem áll messze egy ellenzéki párttól elvárandó tettektől.
De az írás jó lett.Ami szintén politikailag lehet az MSZP számára probléma, az adótörvények. Az ellenzéki pártok szerintem eléggé jól elvannak a témával, kihagyván kicsit a szocialistákat.

jsz 2008.07.09. 22:05:32

Kedves m.ákos!

A Fidesz megpróbálta előnyére váltani a Kéri-beszélgetést, több-kevesebb sikerrel. Az azonban szerintem kétségtelen, hogy egy halvány reményt adott a szocialistáknak, hogy legalább a nyugdíjasokat visszahozhassák a párthoz: a Szonda Ipsos már ilyesmiről számol be, de hogy mennyire jött jól ez a szociknak, azzal érdemes várni, hogy lehet-e trendről beszélni. Az biztos, hogy ezek esélyt jelenthetnek, s ebből most nekik több kell. De Orbán ügyesen kommunikált, ez kétségtelen.
És ez az orbáni "beszéd' sokak számára a Fidesz-elnök új arcát mutatta meg, amely szimpatikus lehet sokaknak, kétségtelenül.
Adótörvény ügyben előbb utóbb színt kell vallani az MSZP-nek is, de ők többnyire a nyári tematizációt átadták a Fidesznek.
Köszönöm az építő hozzászólást!

jsz
süti beállítások módosítása