Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Napirendi elemzés

2008.04.17. 13:07 | m.ákos | Szólj hozzá!

Heti napirend
2008. 03. 31. – 2008. 04. 05.

Április első hetén a politikai napirendet egy váratlan esemény határozta meg. Váratlan olyan szempontból, hogy a kormánypártok viszonyukat most már meg is nevezték: koalíciós válság és/vagy a koalíció felbontása.

Március utolsó napján, hétfőn, Gyurcsány Ferenc behívatta magához Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, hogy menesztését bejelentse neki. Ezzel meghatározta a hét hátralévő részének – és talán az áprilisi hónap – a politikai napirendjét. Gyurcsány Ferenc támadó jellegű felszólalása és Horváth Ágnes menesztése után kemény választ kapott Gyurcsány Ferenc Kóka Jánostól, SZDSZ pártelnökétől. Beszédében Kóka János a miniszterelnök reformok továbbviteléhez szükséges képességeinek hiányáról beszélt. Azonnal szóba került a koalíciós válság és a koalíció felbontása, mely addig haladt, hogy az SZDSZ ügyvivői testülete kijelentette, hogy visszahívja minisztereit és államtitkárait április 30-ai hatállyal.

Április első napján elkezdődtek már a különböző forgatókönyvek gyártása. Valóban felbontják a koalíciót, vagy az utolsó pillanatban megállapodnak a kormánypártok, illetve régi vagy talán új miniszterelnökkel történnek meg a változások, és persze felvetődik a kérdés, hogy miért pont most történik ez. A kisebbik kormánypárt azt a képet próbálta mutatni magáról, hogy egységes, együtt döntenek a helyzetről, ezért hangsúlyozták többször, hogy nem szándékoznak tovább a koalícióban maradni és konstruktív ellenzékként fognak működni a parlamentben. E kommunikáció hatását gyengítette, hogy Fodor Gábor legkésőbb írta alá a miniszteri posztjáról szóló lemondó nyilatkozatot, illetve azt nem adta át Kóka Jánosnak. E mellett a hét során azon véleményét hangoztatta, hogy meg kell próbálni megállapodni a nagyobbik kormánypárttal. Dávid Ibolya e helyzetet egy színdarabhoz hasonlította, szerinte a pártelnökök csak a helyzetűket akarják megerősíteni. Gyurcsány Ferenc is korai nyilatkozataiban már utalt egy kisebbségi kormányzás lehetőségeire azzal, hogy felkérte a szabad demokratákat, programjavaslataikkal továbbra is álljanak elő. Medgyessy Péter, volt miniszterelnök támadta Gyurcsány Ferencet, hogy több konfliktust okoz, mint amennyi problémát megold. Medgyessy Péter ezen hangvétele a hét során végig maradt. Kiemelte, hogy a miniszterelnöknek már Öszöd után le kellett volna mondania. Kuncze Gábor kijelentette, hogy pártjának ki kell állnia korábbi döntése mellett – koalíció esetleges felbontása -, ezzel Kóka Jánost pozícióját erősítette a pártban.

A Fidesz-MPSZ komoly reakciójával szerdáig várhattunk, mivel egy visszafogottabb kommunikációt választottak. A cél, hogy óvatosan, nem támadóan folyton emlékeztetni a nyilvánosságot, hogy a helyzet tarthatatlan, ezzel minél jobban kimaradni a vitából. Ha beleszólnak, folyton kommentálják az eseményeket, agresszívnek tűnnek, akkor a támogatottságuk könnyedén csökkenhet, így viszont egy nyugodt ellenzéki párt képét mutathatják a szavazóknak. Az előre hozott választás forgatókönyve is napirendre került, melyet a Fidesz, KDNP – nem mondják ki - és MDF támogatna, viszont az MSZP és SZDSZ nagyon tiltakozik ellene. A szocialisták keresik egy lehetséges kisebbségi kormányzásnál az együttműködő pártokat a szabad demokraták mellett – MDF, KDNP. Közben az MSZP a napirendet próbálta más területre terelni azzal, hogy egy új, szocialista egészségbiztosítási pénztártörvény módosítással állnak elő. Fodor Gábor szorgalmazza, hogy a koalíció felbontásáról szóló döntést halasszák későbbre, tisztújítás utánra. Fodor Gábor egy korai tisztújításnál nagyobb eséllyel pályázhatna az elnöki székre, jelenleg nagyobb támogatottsága lehet a pártján belül, mint ellenfelének, Kóka Jánosnak, aki a koalíció felbontása után megerősödhetne.

A szocialista tábor sem teljesen egységes a miniszterelnök személyét illetően. Szili Katalin el tudna képzelni egy Gyurcsány Ferenc nélküli koalíciót, ezzel hangot adott az MSZP-én belüli kisebbség véleményének. Egyre erősödik azon forgatókönyv lehetősége, hogy az MSZP kisebbségben fog kormányozni. Ezt erősítette az MDF azzal, hogy a szabad demokratákkal meg lehetne most már szavaztatni az egykulcsos adót – eddig a koalíciós megállapodások miatt nem történhetett meg ez -, illetve Lendvai Ildikó kijelentése, hogy az MSZP kisebbségi kormányzásra készül, majd később Burány Sándor mondta, hogy az MSZP szeretne a szabad demokratákkal szerződni, hogy a liberálisok milyen kormányzati programokat támogatnának a parlamentben. Fidesz-MPSZ továbbra is visszafogott kommunikációt folytatott, de már utalva egy előre hozott választásra azzal, hogy a piaci elemzők és kereskedők egy korai választást tartanának a legjobbnak, melynek következtében nagy esély lenne egy kétharmados Fidesz-frakcióra az országgyűlésben.

Gyurcsány Ferenc a hét vége felé újra támadóan szólalt meg, még pedig újra elmondaná hétfői parlamenti beszédét, és még keményebben is fogalmazna. Gyurcsány ezt követően hangsúlyozta, hogy egy nála markánsabb reformpolitikát követő személynek utat nyitna, illetve, hogy ne tűnjön ő és pártja annyira koalícióellenesnek, ezért kijelentette, hogy a koalíció fennmaradása mellett van – ezt a hét során több szocialista is mondta. Az SZDSZ válasza is meg volt erre, Horn Gábor kijelentette, hogy Gyurcsány lépéseit a politikai túlélés vezérli. Folyton napirendi téma volt egy lehetséges új miniszterelnök, kinek több helyen Simor András jegybankelnököt tudnák elképzelni, de Simor azt állította, hogy megalapozatlan ez a felvetés. Varga Mihály nyilatkozta, hogy a válság megrengeti a magyar gazdaságot és előre hozott választásokra van szükség, ezzel a Fidesz-MPSZ kommunikációja keményebb hangvételre váltott át, mivel a héten végzett közvélemény-kutatások – Századvég-Forsense, Szonda Ipsos - őket igazolták.

A hetet a kormánypártok egymás támadásával zárták, illetve a válságért egymást hibáztatták. A kormánypártok már erősen a koalíció felbontására készülnek. Horn Gábor a kormányprogram folytatását várná el még akkor is, ha a következő választásokat el is veszítik. Az SZDSZ országos tanácsa a koalíció ellen döntött, melyet a küldöttgyűlésen ajánlani fog.

A hét során az MSZP és SZDSZ média megjelenése volt a meghatározó. A szocialisták a hét elejétől kisebbségi kormányzásra készültek és Gyurcsány Ferenc pozícióját erősítettek – a párt mindig összezárt a miniszterelnök-pártelnök mögött. Olykor említették, hogy koalíció pártiak. Az SZDSZ is próbált a koalíció felbontás mellett kiállni, de Fodor Gábor nyilatkozataival ezt és a pártegységet gyengítette. Az MDF az egy kulcsos adó megemlítésével, Gyurcsány Ferenc támadásával és előre hozott választás szorgalmazásával próbált napirenden maradni, de inkább csak kiegészítette az eseményeket. A Fidesz-MPSZ szándékosan visszafogottan jelentkezett. A hét közepe és vége felé jelent meg kommunikációja markánsabb, a kisebbségi kormányzás hátrányait és a korai országgyűlési választás szükségességét hangsúlyozta.

       2008.04.06.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr23429794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása