Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Elemzés

2008.05.07. 07:48 | m.ákos | Szólj hozzá!

Melyik rosszat választják?

A hétfői napon újra napirendre került a pénztártörvény, illetve annak visszavonása, miután Székely Tamás lett az új egészségügyi miniszter. A törvény visszavonását Mikola István követelte a parlamentben. Egyes források szerint a szocialisták egy része inkább visszavonni szeretné a törvényt. Ez a másik hatás, ami miatt újra napirendre került. A téma említésével olyan támadó felület nyílt a szocialistákkal szemben, melyre jó megoldás nehezen található. Egy utat az elején kilőnék, mégpedig azt, hogy nem változtatnak semmit, nem csinálnak semmit, mivel ezzel elintézheti az ellenzék a kisebbségi kormányzást. Bár van egy Székely Tamás, aki megoldotta a háziorvosok bevételi hiányát egy gyors megállapodással, ezzel talán társadalmi és szakmai támogatottságot szerezve. Viszont a jelenlegi helyzetben az új miniszter személye nem elegendő, hogy megoldja az ügyet, ami viszont a legkívánatosabb lenne az MSZP-nek, az a törvénymódosítás, de az lehetetlen. Az egyik rossz lehetőség, hogy megfogadják a Fidesz tanácsát, és valóban visszavonják (hatályon kívül helyezik) a februárban meghozott pénztártörvényt, ennek következtében elismerik – bár már az új rendszerük említésével megtették -, hogy a koalíció nagyon rossz úton járt, a Fidesz koalíciós bírálatai pedig bizonyosságot nyernek az állampolgárok szemében, és további baloldali szavazókat „kergethetnek” bizonytalan választó státuszba – vagy tovább maguk felé. Tehát politikai oldalnak a negatívuma ez lenne, pozitívumként is kisülhet a dolog – ha jól kommunikálják -, ha képesek párbeszédet folytatni az ellenzékkel, tudnak figyelni és hallgatni az ellenzékre, mivel ez a „párbeszéd” kormánya. Az utóbbi kellemes kimenetelre kicsi a lehetőség. Szakmai oldalról viszont Székely vázolta fel a problémákat, úgy véli, „a törvény a teljes egészségügyi joganyaghoz hozzányúl, így ha csak visszavonják, akkor előállhat a helyzet, hogy az egészségügy számos területe szabályozatlan marad, illetve visszaáll egy régebbi, nem megfelelő szintre”. Ha a kijelentése utolsó részét nézzük és valóban egy korábbi, nem megfelelő szintre áll vissza a rendszer, mely politikusok szerint alkalmatlan volt, akkor újabb magas labdája lesz a Fidesznek, amit leüthet. Tehát lenne egy rossz rendszerük – szakma és politikusok véleménye szerint -, amit meg kellene újítani, változtatni, reformálni szerkezetileg, ekkor elő kell venniük a saját elképzelésüket és azt addig módosítgatni, amíg az SZDSZ nem fogja támogatni, szóval visszajuthatunk az eredeti koalíciós elképzeléshez. A rövidebb megoldás, ami kevesebb politikai bajjal jár, ha most módosítják. Ahhoz, hogy most módosítsák szintén meg kell állapodni a szabad demokratákkal, de kevesebb olyan pillanat lesz, mikor szavazóik távoznak tőlük. Tehát, kezdődjék a párbeszéd kormánya!

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr42457802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása