Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Sajtófigyelő

2008.05.02. 19:54 | CC Member | Szólj hozzá!

Sajtófigyelő – napilapok
2008. május 2., péntek

Magyar Nemzet

Kicselezik a földtörvényt

Több ezer hektár agrárterület jutott a spekulánsok kezébe-számol be a Magyar Nemzet. Több ezer csereszerződést kötöttek az elmúlt években, főként fővárosi fogorvosok, és ügyvédek, illetve más befektetők, és ezzel komoly földterülethez juthattak. A probléma a Somogy megyei szervezettnek tűnő földvásárlások kapcsán került előtérbe. Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) ügyvezető igazgatója szerint a földtörvényben vannak szabályok és szabályozók, azonban ezek a kiskapuk nem érvényesíthetők. A csereszerződés alapján történő földszerzés megakadályozására például nincs semmiféle eszköze a helyben lakó gazdáknak, ugyanis ilyenkor a tulajdonszerzést nem kell a polgármesteri hivatalokban kifüggeszteni, és nem érvényesülnek a földtörvényben megfogalmazott elővásárlási jogok sem-írja az MN. Csíkai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke szerint a föld ára lassan a kőolaj szintjét is eléri. A Financial Times szerint az élelmiszer-kereslet megugrását követően egyre több befektetési alap jön létre specializáltan a termőföldek felvásárlására, s ez különösen jellemző Kelet-Európára. A fenti módokon földet szerző spekulánsok a földpiac várható, 2011-es megnyitására várnak.

Hillary Clinton készen áll Irán elpusztítására

Tiltakozik Irán Hillary Clinton kijelentése ellen, miszerint ha Teherán nukleáris csapást mérne Izraelre, az USA „teljesen elpuszítataná” a perzsa államot. A megszólalás a kampány alkalmával hangzott el múlt héten, amikor egy újságíró arról faggatta, mit tenne ilyen helyzetben. Irán hivatalos levélben jelezte az ENSZ-nél, hogy provokatív megnyilvánulásnak tartja Clinton szavait. Az ABC televízióban azért ragadtatta el magát, „mert azok, akik Iránt irányítják, talán így megértik, és ez visszatartja őket attól, hogy valami borzalmas, őrült dolgot műveljenek”-idéz Clintontól az MN.

Megverték az autóst és utasát Sajóhídvégen

Öten támadtak egy kisteherautó vezetőjére és kísérőjére, miután a szabályosan közlekedő jármű elsodort hatéves cigány fiút Sajóhídvég főutcáján. Az eset kísértetiesen hasonlít a tragédiához vezető olaszliszkai esetre. A fagylaltoskocsi mögül figyelmetlenül kilépő gyereket súrolta az autó, így könnyű sérülésekkel megúszta, akárcsak a neki segíteni akaró kocsi vezetője és utasa: őket a gyerek apja és négy társa ütlegelni kezdte. A tragédiát a kiérkező rendőrök előzték meg, az apát előállították, négy társa viszont elmenekült.

Nyugdíjas rendőrök az NKH-nál

Az MN értesülései szerint félelem és rettegés az úr a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, amióta vezető beosztásban viszonylag fiatalon leszerelt, nyugdíjas katonákat, rendőröket alkalmaznak. Hozzá nem értésük, arrogáns stílusuk háttérbe szorította a szakmai munkát, lezüllesztették a gépjármű-vizsgáztatás és járművezetőképzést is. A lap informátora szerint olyan pályázatot írtak ki nemrég egy főosztályvezetői posztra, melyben sem szakmai gyakorlat, sem szakvégzettség nem szerepelt kritériumként, csupán egy „B” kategóriás jogosítvány a diploma mellett. Már a pályázat lezárása előtt tudni lehetett, hogy egy nyugdíjas rendőr kapja az állást. A lap megkeresésére elismerték, hogy szakmai gyakorlat és végzettség tényleg nem szerepelt a pályázatban mint feltétel. Indoklásukban  az állt, hogy a feladat elsősorban a vizsgabiztosok munkájának irányítása, nem pedig a vizsgabiztosi munka ellátása. A szükséges ismeretek az NKH szerint menetközben elsajátíthatók.

Tandíjjavaslatukat csak a rektorok védik

Miskolczi Norbert HÖOK elnök szerint csúfosan megbukott a rektorok tandíjjavaslata. A szerdai Felsőoktatási Kerekasztal ülésén a HÖOK leakarta vetetni a napirendről a javaslatot, mondván az még tárgyalásra sem alkalmas. Ezután csak a rektorok kívántak a javaslattal foglalkozni. Hiller István oktatási miniszter közölte: a HÖOK javaslatára három munkacsoportban gyűjtik össze a tapasztalatokat, tesznek javaslatokat a költségtérítéses és államilag finanszírozott hallgatói státus közötti átjárhatóság, a hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási tanulmányai, szociális helyzete ügyében-írja a Magyar Nemzet. A három szakértői csoportba bekerülnek a tárca szakemberei, a hallgatók, a rektorok, a felsőoktatási szakszervezetek, a doktoranduszok és a nagycsaládosok képviselői-jelentette ki Hiller. Miskolczi Norbert szerint csúfosan megbukott a rektorok javaslata, szerinte a diákok óriási győzelmet arattak. A rektorok vereségéről elmondta: így jár az, aki politikai megrendelésre tevékenykedik. Üdvözölte a három csoport felállítását Kis Pap László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Kezdeményezte, hogy tárgyaljanak a következő kerekasztal ülésen arról a „járhatatlan útat” jelentő SZDSZ-es javaslatról, amelynek alapján ismét napirendre került a felsőoktatás, a tudomány esetleges privatizációja. A Magyar Nemzet külön cikkben foglalkozik Molnár Károly miniszteri kinevezésével (cím: Miniszteri posztot kapott lojalitásáért Molnár Károly). A cikk végigviszi Molnár pályafutását, s feleleveníti a 2006. október 22-i műegyetemi incidenst, valamint a korábbi tandíjtervezeteket is felrója neki.

Gyurcsány önbizalom-fokozó beszéde

Önbizalom-fokozó beszédet tartott tegnap Gyurcsány Ferenc az MSZP városligeti majálisán, programot nem hirdetett. Pártja tagságától összefogást és saját maguk megszervezését kérte. „Csak azért, mert páran motorra ültek, vagy Árpád-sávos zászlókkal vonulnak, nem adjuk fel a hitünket”-jelentette ki a miniszterelnök. Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint nem engedhető meg, hogy a félfasiszta, náci csoportok elpofátlanodjanak. A Városligetben őrizetbe vettek egy férfit, aki játékfegyvert fogott Gyurcsányra. Orbán Viktor szerint ahhoz, hogy valaki jó lelkiismerettel végezhesse miniszterelnök munkáját, két dolog kell: társadalmi támogatottság, vagy legalább  parlamenti támogatottság megléte. A cikk a belső oldalon folytatódik, a következő három alcímmel:

Baloldali „polgári körök” alakulnak?

Több ezer nyugdíjas előtt Gyurcsány pártja tagságától az összefogást és saját maguk megszervezését kérte, arra buzdítva a szocialistákat, hogy szervezzék meg a „demokratikus Magyar Köztársaság legerősebb közösségeinek élő, eleven hálózatát. Tegyenek többet és érveljenek igazukért.”A szocialistáknak volt bátorságuk változtatni, s erre később majd Magyarország büszke lesz, ugyanis elmenekültek a kihívások elől, hanem helyette megteremtették a lehetőségét a következő két évnek. Soha nem vesztették hitüket abban, hogy megteremtsék a felemelkedés lehetőségét a szegényeknek, szenvedőknek és alávetetteknek. Szerinte korai a választási ciklus közepén győzelmi tort ülni. A szocialista program a Közvetlen Kapcsolat sátornál folytatódott, ahol inzultálták a Magyar Nemzet és a Hír TV stábját is a baloldali érzelmű polgárok. Lendvai Ildikó szerint a bizalmata Munka, tudás, tulajdon programmal és a helyrejövő egészségüggyel lehet helyreállítani. Szerinte nem kell szégyellniük, amit eddig tettek. Előállítottak többek között egy férfit, aki játékpisztolyt fogott Gyurcsányra, nála maximum szabálysértést állapíthatnak meg-mondta Magyar György az Inforádiónak. Egy további férfinél gázpisztoly, míg másik háromnál egy hatástalanított, szovjet AK géppisztoly volt-utóbbiak súlyos büntetésre számíthatnak, ugyanis ez már elég a lőfegyverrel való visszaélés bűntetti tényállásának megvalósításához-mondta az ügyvéd.

Orbán: mint a kommunista rendszerben

Magyarországon ma parlamenti felhatalmazás és támogatottság nélküli kormányzás folyik, akárcsak a kommunista rendszerben-mondta tegnap Orbán Viktor a tabáni koncerten. Szerinte ahhoz, hogy valaki jó lelkiismerettel végezhesse miniszterelnök munkáját, két dolog kell: társadalmi támogatottság, vagy legalább  parlamenti támogatottság megléte. Jelenleg egyik sincs meg. Nyugat-Európában egy kisebbségi kormány felhatalmazást kap munkájához, nálunk azonban nem erről van szó. Orbán szerint a mai helyzet olyan visszalépés az alkotmányos rend és fejlődés, a kiszámítható közélet tekintetében, ami számára nem fogadható el. Szerinte egy kisebbségi kormány nem tudja kezelni az emberek mindennapi életének gondjait. Elítélte, hogy valaki Gyurcsány Ferencre játékpisztolyt fogott: rossz viccnek nevezte.

Gyurcsány kapitány és az elmaradt gumidominó

Helyszíni riportjáról számol be a lap e cikkében. A cikk írója leírja, hogy milyen ideális helyszín volt a Városliget az MSZP majálisra: hétágra sütött a nap, másrészt nem voltak sokan. Koós János igyekszik a rendezvényen biztosítani a megfelelő hangulatot, előveszi a Kislány a zongoránál, valamint a Kapitány! Kapitány! Című nótáját, utóbbi az író szerint Gyurcsányra céloz. Azonban nem csendül fel a Nem vagyok teljesen őrült című dal. Főleg a bevezető sort hiányolja a beszámoló: „Gumidominó vagy egy parti sakk?Ön talán a perzsa sah?”-a gumidominó elmaradt, a játékpisztoly csak elő került ellenben. A beszéd elkezdődött: közben egy elégedetlenkedő kitessékelt a közönség. Kicsivel később előkerült a játékfegyveres egyén, akinek láttán a miniszterelnök arca meg sem rezzent, felvetve ezzel, mi van ha megrendezett jelenetről van szó?

Támogatják Bakát

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács várhatóan támogatni fogja Sólyom László államfő jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Baka Andrást, az Emberi Jogok Európai Bíróságának volt bíráját szerdán mutatta be a parlamenti pártoknak. Sólyom korábban egyeztetett az öt ítélőtábla vezetőivel, majd az egyes táblák működési területén dolgozó megyei bírósági elnökök külön csoportjaival az új főbíró személyéről. Ezt követően mutatta be Bakát a parlamenti pártok képviselőinek. Baka András korábban az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében dolgozott Sólyom Lászlóval, majd az Antall-kormány idején, párton kívüliként előbb a Magyar Demokrata Fórum képviselője volt. 1991-2008 között Emberi Jogok Európai Bíróságán ítélkezett, jelenleg a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bírájaként tevékenykedik. Szerdai nyilatkozata szerint szeretné előmozdítani, hogy a bíróságok és a nyilvánosság kapcsolata kiegyensúlyozott legyen, valamint tervezi a bírák kötelező továbbképzésének bevezetését is. A pártok a következő napokban döntenek, támogatják-e vagy sem.

Ujhelyi István is elhagyja a kormányt

Ujhelyi István lemond: a Népszabadságnak elmondta, továbbra is támogatja a kormányt, de annak nem tud tagja maradni. Korábban az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára volt. „Az országos politika formálásában sem a pártelit, sem az általuk folyamatosan űzött miniszterelnök nem akart a szövetségesévé tenni”-indokolta távozását az Indexnek a politikus, de alelnöki posztját megtartja. „Szeged hazavár”-tette hozzá. Vele együtt távozik Jauernik István szakállamtitkár is. A cikk megírja, hogy Gyurcsány Ferenc meneszti május 31-i hatállyal Medgyessy Péter utazó nagykövetet is. A menesztés hátterében az állhat, hogy az elmúlt hónapokban többször kritizálta Gyurcsányt, pl. az ATV-ben: Gyurcsány Ferenc ma már több konfliktust és problémát okoz, mint amennyit megold”. Az írás végén megtudhatjuk, az SZDSZ-es államtitkárok is elhagyták a Gyurcsány-kabinetet.

Népszabadság

Végletek az ünnepen

Milliók álmait beteljesítő szocialista szociáldemokrata kormányzást ígért Gyurcsány Ferenc az MSZP május elsejei nagygyűlésén, a Városligetben, ahol a meglehetősen nagy tömeg hosszú és ütemes tapssal jelezte az ígéretet illető bizalmát – így kezdi a lap a május 1-jéről szóló beszámolóját. A Népszabadság emellett megemlíti, hogy kevéssel korábban azonban egy embert azért vittek el a helyszínről, mert – mint utóbb kiderült – ártalmatlan műanyagfegyvert fogott a kormányfőre, egy másik verekedést provokált; fiatalokat is előállítottak, mert hatástalanított, szovjet gyártmányú AK géppisztolyt találtak náluk. Más nagyszabású pártrendezvényre idén nem került sor. A lap ezt azzal magyarázza, hogy az SZDSZ ezúttal már kénytelen volt eltekinteni hagyományos majálisától, amit az utóbbi években szélsőjobboldali provokációk értek. A párt székháza előtt ettől függetlenül egy nappal korábban megjelentek az ehhez a körhöz tartozó erők, amelyek nevében ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész azt mondta, be kell tiltatni a Szabad Demokraták Szövetségét. A Fidesz idén nem tartott tömegrendezvényt a munka ünnepén, ám Orbán Viktor egy ingyenes koncerten az újságíróknak elmondta, ami most történik az országban az őt a kommunizmusra emlékezteti.

Világhódító világmárkák

A globalizáció megkérdőjelezhetetlen éllovasa továbbra is az Egyesült Államok, de a világ
ötödik legértékesebb márkaneve már kínai. Az idén először Oroszország is felkerült a márkák világtérképére – írja a lap világmárkák legutóbbi rangsoráról szóló cikk bevezetőjében a címlapon. A magyar GDP nagyjából tizenötszörösét, csaknem 2000 milliárd dollárt ér összesen a világ 100 legsikeresebb márkája. Harmadával többet, mint két évvel ezelőtt. Ezzel a növekedéssel nemcsak a nem igazán jól teljesítő magyar gazdaság, hanem a világ egyetlen más országa sem tarthatott lépést. A globalizációból élő, világszerte legkedveltebb márkák megelőznek minden „konkurenst”. A legsikeresebb „brandeket” adó óriásvállalatok nem annyira erőfölényüknek, mint inkább az általuk táplált technológiai fejlődésnek a haszonélvezői. Az első öt vállalat sorrendje: Google, GE, Microsoft, Coca-cola, China Mobile.

Tömegek a városligeti majálison

Több incidens is megzavarta tegnap az MSZP városligeti majálisát. Egy férfi fegyvert fogott beszéde közben a miniszterelnök-pártelnökre. Gyurcsány Ferenc közölte: sem őt, sem a magyar baloldalt nem lehet megfélemlíteni. Nagy tömeg előtt, erős rokonszenv-nyilvánítások közepette beszélt a miniszterelnök – áll a cikk bevezetőjében. A miniszterelnök szerint május elseje ma is erős üzenete, hogy a kiszolgáltatott munkásembert, a gyengét meg kell védeni, fel kell emelni. kormányfő emlékeztetett, hogy május elsejével új élet kezdődik a kormányzásban, s azt ígérte, hogy az idén növekedni fognak a jövedelmek és a nyugdíjak, jövőre pedig még az ideinél is kicsit jobb lesz az élet. A fő feladatok között a munkahelyteremtést, a bölcsőde- és óvodafejlesztést, valamint a tudás lehetőségét megteremtő iskolák százainak felújítását említette. Úgy vélte: a baloldal jó okkal sokat tett azért, hogy minél többen kapjanak segélyt, de szorgalmaznia kell azt is, hogy az emberek ne ebből, hanem munkából éljenek meg. Gyurcsány Ferenc gyakran fogalmazott erős érzelmi töltéssel: visszatérően összefogásra szólította fel a baloldalt, alulról induló demokratikus szerveződést, tettrekészséget kért hallgatóságától, a demokratikus Magyarország megvédését, a szolidaritás érzésének erősítését. Az ellenzéknek azt üzente: akik most győzelmi tort ülnek, elsietik az örömöt. Az aktív szociáldemokrata kormányzás milliók álmát fogja teljesíteni. Gyurcsány Ferenc még beszéde előtt találkozott az ugyancsak a Városligetben majálisozó négy szakszervezeti szövetség vezetőivel, azonban a Liga és a Munkástanácsok külön ünnepeltek.

A Fidesz egyelőre kivár

Ma Magyarországon "parlamenti felhatalmazás és támogatás nélküli kormányzás zajlik. Ez olyan, mint a kommunista rendszerben" - így értékelte újságírók előtt a kisebbségi MSZP-kormányzást tegnap délután Orbán Viktor a Tabánban, ahol megnézett egy koncertet. A Fidesz elnöke közölte, hogy "aki ma kormányoz, az nem áll ki és nem mondja azt, hogy felhatalmazást kér a kisebbségi kormányzáshoz". Számára ez "rendkívül ellenszenves". Ugyanakkor Orbán nem vetette el azt a lehetőséget sem, hogy "hátha sikerül nekik”, sőt sok sikert kívánt a munkájukhoz. A Fidesz elnöksége zárt ajtók mögött is értékelte az SZDSZ kilépése után kialakult helyzetet. A "kivárás" lesz a stratégia május elseje után is, miután a lap információi szerint komoly vitában döntöttek a tagok a közel jövőben alkalmazható lépésekről. A Fidesz vezérkara "két nagy dátumra" készül: június 7-ére, amikor eldől, hogy ki lesz az SZDSZ elnöke, illetve az adótörvények parlamenti vitájára: ekkor a szocialisták "nyilvánvalóan osztogatásra kényszerülnek", míg az SZDSZ adócsökkentést akar, így kétséges, hogy lesznek-e jövő évi adótörvények, vagy a kisebbségi Gyurcsány-kormány kudarca manifesztálódik. Navracsics Tibor a lap kérdésére azt mondta: nem foglalkoznak az előre hozott választások lehetséges időpontjaival, mert ez nem rajtuk múlik. Arra, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtását tervezik-e, közölte: június 7-ig, az SZDSZ tisztújító küldöttgyűléséig az SZDSZ-en belül is "több-kimeneteles" a koalíció ügye. "De a politikában semmi sem biztos" - tette hozzá. A Fidesz mindenesetre szervezetileg is készül az előre hozott választásokra. A győztes népszavazás értékelése egyúttal apropó is "a Fidesz állapotának" felmérésére. Kubatov Gábor kampányigazgató és Nyitrai Zsolt operatív igazgató folyamatos monitoringozással értékelte, illetve térképezte fel egy-egy körzet mozgósító erejét. A lap megjegyzi a pártkassza kong, sőt kétmilliárdos adósságot görgetnek maguk előtt, így nehezen tudnának finanszírozni egy kampányt, ha mégis előre hozott választások lennének, ezért van szükség mozgósításra.

Gyurcsány visszavonja Medgyessy megbízatását

Gyurcsány Ferenc május 31-i hatállyal kezdeményezi Medgyessy Péter utazó nagyköveti megbízásának visszavonását. A miniszterelnök szerdán fogadta hivatalában elődjét, és megköszönte a Magyarország nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért végzett tevékenységét. Daróczi Dávid kormányszóvivő a megbízás visszavonásának okáról ennél többet nem kívánt közölni. Medgyessy Péter az elmúlt időszakban több alkalommal is bírálta a kormány működését és Gyurcsány Ferenc tevékenységét, míg korábban az ellenzék bírálta a volt miniszterelnököt feladatának költséges volta miatt, ám akkor a kormányszóvivői iroda közölte a pontos számadatokat Medgyessy Péter munkájáról szóló költségek kapcsán. A lap megpróbált kérdéseket föltenni távozása kapcsán Medgyessy Péternek, de megkeresésüket elhárította.

Magyarország kritikus ponton?

A Visszapillantás 2006 őszére címet viselő tanulmány megállapításait a Demos Magyarország Alapítvány szervezésében kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg. A 2006-os zavargások egyik oka, hogy a rendszerváltozás traumáját máig nem sikerült feldolgozni – állítja Pataki Ferenc szociálpszichológus. Az akadémikus szerint nem sikerült "mindennapi életformává alakítani a rendszerváltást vezérlő nagy eszméket". "Rendszerváltó pótlékként" jellemezte a korábbi és a mostani politikai eseményeket Stumpf István politológus, az Orbán-kormány egykori minisztere, utalva rá, hogy a változásokból az emberek jó része kimaradt. Azt állítja, hogy a pártok koncentrációja és a választók tömbösödése helyett szerencsésebb lett volna, ha sok kis párt működik. Ormos viszont egzisztenciális deficitről beszélt. Franco diktatúrája után a spanyolok elfogadták a demokratikus játékszabályokat, mert az egzisztenciálisan nem okozott törést. Csepeli György szociálpszichológus szerint "Infantilis állapotban" voltak az emberek a rendszerváltozás küszöbén. A paternalista viszonyok közt élő ország reményei ütköztek a realitásokkal - tette hozzá -, így lettünk a legvidámabb barakkból a shopping centerek legszomorúbb országává. A rendszerváltozás ugyanis reménytelen helyzetbe hozta az alsó egymilliót, bebetonozta a felső tízezret, míg a középosztály mindennapjai szorongással telnek. Csepeli György szerint a gyógymód a "középosztályosodás" támogatása, mert anélkül nincs demokrácia. Stumpf István úgy látja, a pártokráciával szemben megkezdődött a civil társadalom revitalizációs folyamata, míg Pataki Ferenc elmondta, a tét az, hogy képes-e a baloldal talpon maradni, mivel a jobboldalon óriási tartalékok vannak.

Kapolyi öt kérdés, öt válasz

Nem akar megválaszolatlan kérdést hagyni az állítólagos lehallgatási ügyben Kapolyi László szocialista politkus, az MSZDP elnöke. A Magyar Nemzet cikksorozatának állítása szerint Keller László egykori közpénzügyi államtitkár megbízására és Kapolyi László közvetítésével, illetve finanszírozásával egy magáncég még a Medgyessy-kormány idején titkos módszerekkel megfigyelte Orbán Viktort, Simicska Lajost és Kalmár Tibort; utóbbi a Magyar Posta korábbi elnöke. A Fidesz levadászásról és törvénytelenségről beszél, az MSZP provokációról és alaptalan rágalmakról – foglalja össze a lap az eseményeket. A Népszabadság az ügyről készült legutóbbi cikkében feltett kérdéseket tették fel Kapolyi Lászlónak. A szocialista képviselő elmondta, büntetőjogi felelőssége teljes tudatában állítja, nem volt kifizetés az ő részéről, nem került birtokába semmilyen információ, míg a magánnyomozó által tett nyilatkozat kapcsán hozzátette: „Ez egy egyoldalú nyilatkozat, amelynek vitatom a valóságtartalmát. Nincs érdemi bizonyíték arra, ami abban szerepel, ráadásul nem is próbálta érdemben senki sem bizonyítani.” Véleménye szerint az ügy azért pattant ki 5 évvel a történések után, mert politikai okok vannak a háttérben, azaz egyeseket zavar az MSZDP megerősödése.

Őrültség lenne összefonódni a politikával

Lotfi Farbod a TÓPARK beruházás befektetői csoportjának elnöke interjút adott a Népszabadságnak, annak kapcsán, hogy a közel múltban kiderült egyik beszállítójuk Kuncze Gábort nyerte meg felügyelő- bizottsági vezetőnek. A projekt vezetője elmondta, őrültség lenne összefonódni a politikával. A kérdésre, mely szerint Pimper Richárd illetve Kuncze Gábor felvétele esetén nem szaktudást, hanem a politikai kapcsolatokat, illetve a lobbiértéket vették meg, azt válaszolta: „Mi nem vettünk részt a személyek kiválasztásában, de a jelölteket szakmailag alkalmasnak találtuk. Ma Magyarországon felhevült a politikai helyzet, és akkor még finoman is fogalmaztam. Bármit teszünk is, ebben a helyzetben valaki bizonyosan megharagszik ránk.”

Magyar Hírlap

Gyurcsány-hakni a ligeti majálison

Téved az, aki azt gondolja, hogy bármilyen eszközzel engem vagy a magyar baloldalit meg lehet félemlíteni – így reagált Gyurcsány Ferenc, miután a szocialisták városligeti majálisán a tömegből egy férfi műanyag játékfegyvert fogott rá. Nem ez volt az egyetlen furcsa eset: a rendőrség három fiatalkorút is előállított, mert hatástalanított AK géppisztoly volt náluk, egy másik férfi pedig a hallgatóságot provokálta, dulakodott – őt is elvezették. A miniszterelnök – aki ellen mostanában több „merényletkísérletet” követtek el, mint hivatali elődei ellen százötven évre visszamenően – a majálison aktív szocialista-szociáldemokrata kormányzást ígért. Gyurcsány lényegében baloldali polgári körök létrehozására szólította fel híveit: arra buzdította a szocialistákat, hogy az országban az összes településen szervezzék meg a demokratikus Magyar Köztársaság legerősebb közösségeink élő, eleven hálózatát, tovább tegyenek többet, és érveljenek igazukért. A kormányfő hangsúlyozta, hogy ha nem tesznek közösen az erős, haladó, demokratikus Magyarországért, akkor az el fog veszni. Gyurcsány Ferenc egyidejűleg azt ígérte, hogy az idén végre növekednek majd a jövedelmek és a nyugdíjak, és jövőre az ideinél is egy kicsivel könnyebb lesz, mert Magyarország megtette, amit meg kellett tennie. A politika mellett vérbeli kommunikációs üzenete is akadt a „munkásnépnek”, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára például szalagokat kötött az ország májusfájára. A szocialisták frakcióvezetője, Lendvai Ildikó arról beszélt a Városligetben, hogy „ajtótól ajtóig” kell visszaszerezni a részben elveszett, részben „tartózkodó vágyakozássá” vált bizalmat. Az MTI beszámolt arról, hogy a majálison többen lefényképezték a kormányfőt, mi több, egy idős asszony meg is csókolta Gyurcsány Ferencet.

Koalícióban felejtették

Az új tárcavezető kérésére megtartja szakállamtitkári pozícióját a környezetvédelmi minisztériumban az SZDSZ-es Dióssy László. A liberális párt országos tanácsának tagja a lap érdeklődésére elmondta: nem tartja ellentmondásosnak azt a tényt, hogy szakállamtitkárként a most már kizárólag MSZP-s kormány munkáját segíti majd. „Eddig sem bocsátkoztam a pártpolitikába, továbbra sem kívánok részt venni, kizárólag szakmai munkát fogok végezni” – indokolta maradását Dióssy. Mráz Ágoston Sámuel, A Nézőpont Intézet munkatársa szerint ez is azt mutatja, hogy súlyos kétségek vetődnek fel a koalíciós szakítás hitelességét illetően. Mindazonáltal nem Dióssy László az egyetlen, aki megtartja pozícióját, hiszen az állami vállalatoknál, azok felügyelőbizottságaiban is maradnak liberálisok. Egy nappal a kormányátalakítás után lemondott az önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkári tisztségéről Ujhelyi István. Gyurcsány elfogadta lemondását. A politikus mondta, a kormány feltételi támogatója marad, de nem tudna tükörbe nézni, ha teljesítmény és hit nélkül csak a tisztséggel járó javadalmakért maradna államtitkár. Ujhelyi elhárította azt a kérdést, amely lemondását a Zuschlag-ügy lehetséges fejleményeivel hozta összefüggsébe. Ujhelyi szerint tudni kell felállni egy tisztségből, nem muszáj ragaszkodni a szék karfájához és ahhoz a bizonyos Audi-kulcshoz.

Mély nyomorban az ország fele

Éllovasból sereghajtó – az MSZP-SZDSZ-koalíció hat évéről címmel jelentetett meg a Fidesz összeállítást. Az áll benne, hogy Magyarország a nemzeti össztermék növekedésében az Európai Unió össze tagországa közül az utolsó helyen áll. Az új tagállamok között a 2002-es vezető pozícióból öt év alatt zuhantunk idáig. „Az elmúlt hat év jó példája annak, hogy mi történik akkor, ha egy országnak nincs jó kormánya. A rendszerváltás óta a legsúlyosabb válságot éli az ország” – jelentette ki az elmúlt hat évről szóló kiadvány bemutatásakor Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. A koalíció többségben sem tudta előrelendíteni az országot, kisebbségben erre még kevesebb lesz az esélye, ezért Magyarországra további leszakadás vár. Az MSZP-SZDSZ-koalíció a 2002-es osztogatásból a megszorításig jutott el, s ezt egyértelműen a hozzáértés hiánya okozta. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva elszomorító tényeket közölt: ma három millióan a szegénységi küszöb alatt, egy-másfél millióan a szegénységi küszöb szintjén élnek. A nyugdíjak vásárlóértéke mellett a reálbérek értéke is meredeken zuhant az utóbbi három évben. A kormány azonban nem a vidék felzárkóztatásán, hanem további ellehetetlenítésén dolgozik – hangsúlyozta Navracsics. A Fidesz figyelmeztet: a kormány fiskális megszorításai után köddé válhatnak a 2009-re várt eredmények, hiszen addigra az európai növekedés megtorpanhat, az eddig kedvező külső feltételekből semmi sem marad. A kiadvány úgy értékel, hogy a második Gyurcsány-kormány óriási növekedési, foglalkoztatottsági áldozattal, jelentős életszínvonal-eséssel járó politikával törekedett a megtakarításra. Árulkodó a pénzromlás mértékének fokozódása is: a polgári kormány idején tizennégy százalékról öt százalékra csökkent, azóta viszont mára nyolc százalékra nőtt az infláció.

Stoptábla a lopakodó tandíjnak

Nem tárgyaltak a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén a résztvevők a Magyar Rektori Konferencia múlt héten elfogadott tandíjjavaslatáról. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája tanácskozáson javasolták, hogy vegyék le a napirendről a hallgatói költségtérítésről szóló napirendi pontot. Hiller istván oktatási miniszter a megbeszélések után arra utalt, hogy közeledett a felek álláspontja egymáshoz. A Magyar Rektori Konferencia javaslata szerint a jövő évtől teljes átjárást vezetnének be a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés között. Az első évben a felvételi, a második évtől a tanulmányi teljesítmény alapján jelölnének ki minimum hat fizetési kategóriát, amelyek valamelyikébe az ingyenes képzésről kikerülő hallgatókat sorolnák. A HÖOK ezt a javaslatot rosszabbnak tartja, mint amit a népszavazás megakadályozott. Miskolczi Norbert, az érdekvédelmi szervezet elnöke a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén azt kérte, állítsanak fel szakértői csoportot, amely összegzi a fizetés és ingyenes képzés közti átjárhatóság tapasztalatait, megvizsgálva a hátrányos helyzetű hallgatók esélyeit. A HÖOK elkötelezett az igazságosabb finanszírozási rendszer és a jelenleginél is jobb képzési színvonal kialakítása iránt. Az érdekképviselet szerint a népszavazás értelmében három évük van az érintetteknek, hogy felmérések, háttértanulmányok elkészítése után átgondolt, tüzetes munkaanyagot képszítsenek a felsőoktatás jövőjéről, a mostani három hónap alatt összeállított javaslat helyett.

Orbán Viktor szerint itt a Kádár-rendszer

Sem parlamenti, sem társadalmi támogatottsága nincs az újabb Gyurcsány-kormánynak Orbán Viktor szerint. A Fidesz-elnök úgy látja, a jelenlegi helyzet visszalépés az alkotmányos fejlődésben. Kontur Pál, az ellenzéki párt munkástagozatának vezetője szerint nem volt túl sok okuk ünnepelni május 1-jén azoknak, akik alkalmazottként keresik kenyerüket. „Magyarországon ma parlamenti felhatalmazás és támogatottság nélküli kormányzás folyik, ami olyan, mint a kommunista rendszerben volt” – jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint ahhoz, hogy valaki jó lelkiismerettel végezhessen miniszterelnöki munkáját, mindkét feltételnek meg kell lennie. Annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc a parlamentben nem kért felhatalmazást a kisebbségi kormányzáshoz, azt mondta: ez Nyugat-Európában elképzelhetetlen lenne. Orbán Viktor szerint a mai helyzet olyan visszalépés az alkotmányos fejlődés és a kiszámítható közélet tekintetében, amely nem fogadható el. „Magyarország és az emberek mindennapi gondjai nagyobbak annál, semmint hogy azokat egy kisebbségi kormány kezelni tudná” – mondta. Kontur Pál szerint, a Fidesz gazdaságpolitikája képes lenne mgoldást találni a kisemberek, alkalmazottak gondjaira. „ A hátrányos helyzetűeknek nem segély, hanem megélhetést jelentő munka kell, továbbá a kismamáknak is biztosítani kellene a részidőben végzett munka lehetőségét.”

Fico cirkuszt, kettős mércét és világháborút emleget

Meglehetősen furcsa szavakkal, cirkuszt, harmadik világháborút emlegetve bírálta a magyar kormányt Robert Fico. A szlovák kormányfő a pilisszentkereszti Szlovák Ház körül kialakult botrány miatt vádolta kettős mércével Budapestet. Ha bármelyik szlovákiai önkormányzat tenne olyan lépéseket a magyarokkal kapcsolatban, mint pilisszentkereszti a Szlovák Kisebbségi Önkormányzattal szemben, akkor „cirkusz, lenne, európai parlamenti tiltakozás, és harmadik világháború” – mondta Robert Fico. Fico hangsúlyozta, a kisebbségről annak az államnak kell gondoskodnia, amelynek területén él, a szlovák kormány ezért nem épít egy új Szlovák Házat Pilisszentkereszten. „Azt szeretnénk, ha a magyar kormány törődne az ott élő szlovákokkal” – mondta a kormányfő. Vladimir Meciar, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom Néppárt elnöke szerint a kormánykoalíción belül további egyeztetésekre van szükség az oktatási törvénnyel kapcsolatban, megőrizve a status quót a kisebbségi oktatás ügyében. A Magyar Koalíció Párját azzal vádolták, hogy az oktatási törvénnyel kapcsolatos eredményekért szavazta meg a lisszaboni szerződést, felrúgva ezzel az ellenzéki megállapodást. Jan Mikolaj oktatási miniszter azonban a nemzeti kerettanterv munkaverziójában az általános iskola alsó tagozatán ugyanannyi szlovákórát irányzott elő, mint magyart.

Az elhúzódó amerikai hitelválság sötét oldala

Az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb gazdasági visszaesését sem zárják ki szakértők az Egyesült Államokban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb 25 bázispontos kamatcsökkentése után a piaci szereplők nem számítanak újabb kamatvágásra a nyár folyamán. A Fed kezét ugyanis megköti az egyre erősödő inflációs nyomás, amit a folyamatosan gyengülő dollár is generál. Kétszázalékos alapkamat hírére tovább gyengült az amerikai valuta, és csütörtökön egy dollárnál is nagyobb mértékben drágult a nyersolaj hordónkénti ára. A szakemberek továbbra is vitatkoznak azonban azon, milyen súlyos recessziónak néz elébe az amerikai gazdaság. A szakemberek szerint az amerikai gazdaság nyolc-tíz évenként szokott átélni egy-egy válságos időszakot. A legutóbbi két recessziót 1990-ben és 2001-ben vészelték át a tengerentúlon, mindkettő csupán nyolc hónapig tartott, vagyis rövidebb volt a második világháború utáni válságidőszakok tíz hónapos átlagánál. Az Economic Intelligence Unit, a világ legnagyobb, nem befektetési bankhoz kötődő kutatóintézete legújabb elemzésében hatvan százalék esélyt ad arra, hogy ez most is megismétlődik. Az EIU azonban már harminc százalék esélyt ad egy olyan katasztrófa-forgatókönyvnek is, amely az utóbbi ötven év legsúlyosabb gazdasági válságát hozhatja. A mélyülő recesszió igen érzékenyen érintené az európai piacokat is, ahol a tengerentúli exportmegrendelések híján szintén nullára csökkenne le a gazdasági aktivitás. Az exportpiacok túlzott beszűkülése azonnal válságba rántaná az amúgy is egy helyben toporgó magyar gazdaságot, legalább egy évtizedre megfosztva a kilábalás lehetőségétől. Ráadásul a nemzetközi pénzvilágra sem számíthatunk, hiszen most isszuk meg a levét az utóbbi évek pénzbőségének. A Nemzetközi Valutaalap ezermilliárd dollárra becsülte a másodlagos jelzáloghitelek csődlavinájának veszteségét,

Népszava

Ígéretek két évre, hit hosszabb távra

Milliók álmainak beteljesítését ígérte Gyurcsány Ferenc a szocialisták városligeti majálisán. A pártelnök-miniszterelnök kijelentette: aktív, kezdeményező szocialista-szociáldemokrata kormányzás kezdőik. Megígérte, hogy a következő két évben növekedni fognak a jövedelmek, a nyugdíjak, kicsit könnyebb lesz minden. Támogatást, kitartást és hitet kért az emberektől. Nem tagadta, hogy voltak az elmúlt időszakban nehéz pillanatok, de szerinte egyesek túl korán ülnek győzelmi tort a párt bukása felett. Azt is mondta, később az ország majd büszke lesz arra, hogy nem menekült el a kihívások elől. Téved, aki azt gondolja, hogy bármilyen eszközzel meg lehet félemlíteni engem vagy a magyar baloldalt – ezt már akkor mondta a miniszterelnök, amikor beszéde közben a hallgatóságból valaki egy műanyag játék fegyvert fogott rá. Néhány másodperc múlva civil ruhás rendőrök vetették rá magukat a fenyegetőre és földre teperték, majd hátrabilincselt kézzel is vitték a helyszínről. A pártelnök-miniszterelnök arról beszélt még, hogy az ellenzék és a baloldalt támadók olyan terhet tettek a támogatók és a párt nyakába, melyet politikai közösségnek húsz éve nem kellett elviselnie.

Megölték az al-Kaida-vezért

Amerikai légitámadásban életét veszítette tegnap az al-Kaida terrorhálózat szomáliai csoportjának vezetője. A hírt helyi iszlámisták is megerősítették. Az amerikai hadsereg csupán annyit tett közzé, hogy légicsapást mértek egy feltételezett al-Kaida célpontra, s megerősítették, hogy az akciót Dusamareb város közelében hajtották végre. A légicsapás Aden Hasi Ajrónak, az Al-Sabab fegyveres szervezet vezetőjéne házát érte. A jelentések szerint összesen 15-en haltak meg a bombázásban és meghalt a szervezet egy másik magas rangú parancsnoka is. Aden Hasi Ajró 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt kiképzést kapott az al-Kaida afganisztáni táborában, ezt követően alakította meg a terrorszervezet szomáliai sejtjét. A százezres Dusamareb az Ajró-klán fellegvára, a város nemrégiben vette át a militáns szervezet. Aden Hasi Ajrót azzal gyanúsították, hogy körözött al-Kaida-terroristákat rejteget, köztük azokat az aktivistákat, akik 1998-ban a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetség elleni merényleteket elkövették. Az al-Sabab vezetője 2005-ben olasz katonasírokat dúlt fel, a csoportot vádolják egy 2005 februárjában végrehajtott merénylettel, amelyben egy BBC-producert Mogadishuban, a szomáliai fővárosban, a szállodája előtt öltek meg.

Mozgósítási terv a Fidesztől

Előrehozott választásokkal a következő hónapokban nem számol a Fidesz – állítólag erre a következtetésre jutottak kétnapos ülésükön a pártelnökség tagjai. A Népszava úgy tudja, Kubatov Gábor pártigazgató elemezte a népszavazás tanulságait, mert bár az ellenzéki vezetők úgy számolnak, hogy a szocialisták év végéig kisebbségben is tudnak kormányozni, úgy gondolják, a fideszeseknek készen kell állni a kampányra. A legnagyobb ellenzéki párt vezetői egyébként állítólag még mindig azzal számolnak, hogy a szabad demokraták visszatérnek a koalícióba. Navracsics Tibor a rosszkedv, a kilátástalanság és a reménytelenség hat éveként jellemezte az MSZP-SDZSZ-koalíció kormányzásának időszakát. A Fidesz frakcióvezetője kijelentette, 2008-ra Magyarország az 1990 utáni időszak legsúlyosabb válságába került. Hosszan sorolta, hogy szociális válság van, az ország gazdasági válság köszöbén áll és egy politikai válság kellős közepén vergődik. Navracsics szerint a koalíció többségben sem tudta javítani az ország pozíciót, és erre a kisebbségi helyzetben lévő kormánynak még kevesebb lehetősége van. A Fidesz frakciója hétfőn arról tárgyal, hogyan kell az ellenzéki képviselőknek a kisebbségi kormányzás idején viselkedni.

Baka: jelölés után megmérettetés

Hétfőn a frakciók, kedden pedig várhatóan az országos Igazságszolgáltatási Tanács mond véleményt Baka Andrásról, akit az államfő jelölt a Legfelsőbb Bíróság következő elnökének. Egyelőre egyik nagy párt sem egységes megítélésében, noha Baka szerint a pártok jóindulatúan fogadták a jelölését. Az csak később derül ki, hogy mindez elegendő-e megválasztásához vagy az ombudsmanok után Sólyom Lászlónak újabb fiaskóra kell készülnie. Baka András Európa egyik legismertebb bírája lett strasbourgi munkája nyomán, és a nemzetközi szakmai közvéleményben hozzáértését senki nem kérdőjelező meg. Sokan viszont éppen azt tartják gyengjéjének, hogy az utóbbi 17 évben csak a Strasbourgba került magyar ügyekkel került kapcsolatba, az itthoniakkal nem, nincs vezetési gyakorlata, és bíróvá is csak közelmúltban nevezték ki. Vaka első szabad választások után tagja volt az MDF parlamenti frakciójának, a pártba viszont nem lépett be. Strasbourgból tavaly tért haza, A Fővárosi Ítélőtábla elnöki bírájának április 1-jei hatállyal nevezték ki. Hírek szerint többen biztosan nem támogatnák Bakát. Nemcsak személye miatt, hanem azért sem, mert Sólyom nem egyeztet előzetesen a pártokkal jelöltjeiről.

Ujhelyi a klíma változására vár

Még várhatóan két hétig, az új kormányzati struktúra beindulásáig dolgozik az önkormányzati és területfejlesztési tárcánál Ujhelyi István államtitkár, aki váratlanul jelentette be lemondását. Szándékát személyesen közölte kedden Gyurcsány Ferenc kormányfővel, akit meglepett a döntés, de elfogadta és korrektül váltak el egymástól – mondta a Népszavának a szocialista politikus. Hozzátette: nem akar tippelni, kinek és miért állhatott érdekében, hogy „kormány közeli forrásként” távozását két teljesen megalapozatlan történettel színesítse. „Nem akartam miniszter lenni, téves és ártó azt sugalmazni, hogy sértettségemben álltam fel, amiért nem kaptam bársonyszéket.” Ugyanígy hazugság, hogy távozásának köze lenne a Zuschlag-ügyhöz – folytatta -, mert „nincs félnivalóm, nem vagyok érintett, ennek ellenére, amit lehetett az elmúlt fél évben minden politikai sárdobálást megkaptam ez ügyben.” Lemondását már tavasszal is komolyan fontolóra vette.

Egyszer még biztosan emelik idén a jegybanki alapkamatot

A magyarországi inflációs kilátások és a magas első negyedévi bérkiáramlás arra késztette hétfőn a Monetáris Tanácsot, hogy negyed százalékponttal 8,25 százalékra emelje a forint alapkamatát. Ugyanakkor az Egyesült Államokban szerdán éppen ellentétes lépést tett a FED, ott ugyanis ugyancsak negyed százalékponttal, de lefelé vitte a kamatrátát, ami így két százalék lett a gyenge gazdasági növekedési kilátásokra hivatkozva. A két kamatfilozófia gyökeresen eltér egymástól. Míg kontinensünkön, Nagy-Britannia kivételével, az Európai Központi Bank által kitűzött három plusz/mínusz egy százalékos inflációs cél elérésére törekszenek a jegybankok, addig a tengerentúlon a GDP alakulását tekintik elsődlegesnek a jegybanki alapkamat meghatározásakor. Az alapkamat emelésének számos kockázata van, megdrágulnak a hitelek, ezért beruházási kedv tovább lanyhulhat. A magyar költségvetés deficitjének finanszírozása is többletterheket ró az országra, a hétfői kamatlépés a számítások szerint ötvenmilliárd forintot. A jegybankárok azonban még ezeket a negatív hatásokat is felvállalják, mert számos jel arra mutat, hogy a jövő esztendő végére várt 3,6 százalékos inflációs cél nem teljesíthető, sőt Simon András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt sem zárja ki, hogy  ha a jelenlegi további inflációt generáló várakozások nem mérséklődnek, akkor ebben a hónapban az áprilishoz hasonlóan újabb kamatemelés sem kizárt. Békesi László egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter azt zárta ki, hogy a kormány előáll egy olyan gazdasági programmal, amely viszont a befektetések kockázatosságát mérsékli, és a piac támogatólag áll majd melléje.

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr95451442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása