Publicisztika

Heti napirend

Szavazás

Naptár

június 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Corvinus Crew

Corvinusos politológus hallgatók vagyunk. Politikai publicisztikáinkat és elemzéseinket szeretnénk megosztani a nagy világgal e blog segítségével.

Kapcsolat

Központi e-mail: corvinuscrew@gmail.com

Hírszerző

Nincs megjeleníthető elem

FigyelőNet

Nincs megjeleníthető elem

HVG

Nincs megjeleníthető elem

Népszabadság Online

Nincs megjeleníthető elem

Magyar Nemzet Online

Nincs megjeleníthető elem

Sajtófigyelő

2008.04.22. 18:33 | CC Member | Szólj hozzá!

Sajtófigyelő – napilapok
2008. április 22., kedd

Magyar Nemzet

Szilvásy György színeváltozásai

Az SZDSZ tegnap megvédte Szilvásy Györgyöt, hiszen elfogadta az interpellációra adott válaszát. A lap az elmúlt héten is beszámolt arról a kormányhatározatról, mely lehetővé teszi a kormánynak az igazságügyi miniszter utasítására lehallgathassa az önkormányzatokat. Tegnap Kósa Lajos debreceni polgármester és Demeter Ervin volt titokminiszter is interpellálta Szilvásyt. A lap furcsállja, hogy a (még) kisebbik koalíciós párt a szocialistákkal együtt szavazott, ugyanis ők is csupán nemrég értesültek az ügyről. Az MN érdeklődött, hogy pontosan mely kormánytagok fogadták el, azonban kérdésükre választ nem kaptak. Kósa Lajos szerint a határozat a demokrácia halálát jelenti. Szilvásy szerint a döntés nem kötelezi az önkormányzatokat, csupán lehetőség az együttműködésre. A Fidesz szerint ez olcsó magyarázkodás, szerintük a kormány célja a határozattal olyan adatok gyűjtése, mellyel később zsarolhatják a képviselőket egy esetleges kisebbségi kormány támogatásának kikényszerítésére.

Diáksarc új köntösben

A Magda Sándor szocialista képviselő vezette gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán szavaz a Rektori Konferencia ma az új tandíjjavaslatról. Mindeközben Gyurcsány Ferenc is hivatalos az ülésre, de a HÖOK elnökét nem hívták meg. Miskolczi  Norbert felháborítónak tartja az eljárást, és nem nyugszik mindaddig, amíg nem engedik be a konferenciára. A tervezet értelmében 2011-től új finanszírozást vezetnének be,melynek értelmében a jelenleginél háromszor többen fizetnének tanulmányaikért. Az első évben a felvételi pontszám, később a félévi átlag lenne a mérvadó, hogy ki  mennyit fizet. A 2009-11-es átmeneti időszakra a rektorok teljes átjárhatóságot biztosítanának a fizetők és nem fizetők között.  A lap állítása szerint Molnár Károly, az MRK elnöke megbukott, így aug. 1-től már nem tölti be e hivatalát, sőt, a BME rektori székét is otthagyja. Több ízben vádolták azzal, hogy kormányzati megbízásra tevékenykedik. Emlékezetes incidens volt például az 1956 Alapítvány kitiltása a Műegyetem épületéből, mely indoka az volt, hogy a résztvevők kifütyülték az akkori kultuszminisztert, Bozóki Andrást. Így  a szokásos 1956-os ünnepséget kénytelenek voltak az utcán lebonyolítani. Sólyom László fájdalmasnak és megmagyarázhatatlannak nevezte a rektor tettét.

Átcsoportosítanák az uniós pénzeket

A lap szerint  Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezd hajlani arra, hogy átcsoportosítson uniós forrásokat. Az  ÁSZ szerint az átláthatásóg és hatékonysága hagy maga után kivánnivalót. Bihary Zsigmond ÁSZ igazgató szerint: "nincs egységes, nemzeti szintű, közép- és hosszú távú társadalmi-gazdasági célokat megfogalmazó tervezés, amely összerendezné a különböző forrásokból rendelkezéásre álló pénzeket". Szerinte a legnagyobb hiányosságokat az útépítéseknél tapasztalhatóak. A legfontosabb terület a gazdaságélénkítés és a versenyképesség javítása-vélekedik Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) alelnöke. A operatív programok módosítása ennek javára kell történjen. Az Új Magyarország fejlesztési terv átalakításával kapcsolatban Vági Márton, az NFÜ elnöke elmondta, hogy "szakmailag védhető lesz Brüsszel előtt, ha átcsoportosítunk".

Az MDF-kormány nyomain

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint történelmi mélypontra jutott a koalíció támogatottsága: 15%-on állnak jelenleg (13+2). Mráz Ágoston Sámuel szerint hasonló mélységeket csupán az Antall-kabinet produkált 1992-ben és 1993-ban.  Az elemző szerint az akkori alacsony támogatottság a kormánypártok lemorzsolódásához vezetett. A kormány egy hitelvesztési örvénybe került, melyből nem tud kitörni. A cikk sorra veszi a korábbi ciklusok kormányainak legmélyebb támogatottságait.

Hajsza a kritikus rendőrök után

Társadalmi tiltakozó akciót szervez a Munkástanácsok, amiért a Budapesti Katonai Ügyészség bujtogatás vétsége miatt büntetőeljárást indított a a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára ellen. Palkovics Imre, a szervezet elnöke (Munkástanácsok) elmondta, máris többen jelezték, hogy csatlakoznak a tiltakozáshoz, többek között a CJB is. Szerinte az eljárás célja megfélemlíteni a rendőri vezetők bírálóit. Az nyomozást a rendőrszakszervezett oldalára felkerült 3 dokumentum miatt rendelték el. Olyan mondatokat kifogásolnak, mint például  " rendszeres az ellentételezés nélküli túlmunka végeztetése". Szima Juditot,a szakszervezet főtitkárát már kihallgatták gyanusítottként, míg Both Lászlót megbüntették 300000 forintra, mert nem tudta megnevezni a honlap rendszergazdáját. A Legfőbb Ügyészségen ezért feljelentést tettek, ugyanis ilyen tájékoztatást az elnök nem is adhat jogszerűen, a szakszervezet képviselője ráadásul a főtitkár és nem az elnök.

Zuschlag-ügy: májusban vádemelés

Az ügyészség hamarosan befejezi az iratismertetést, s már megkezdte a vádirat előkészítését a Zuschlag-ügyben. Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes szerint május közepén vádat emelnek a 75 millió forintos csalás miatt.  A vád nagy kárt okozó, folytatólagosan és bűnszervezetben elkövetett csalás. A bűncselekménysorozatot a Medgyessy-kormány alatt követték, a Gyurcsány-féle Ifjúsági és Sportminisztériumban. Gyurcsányt és Szilvásyt múlt ősszel hallgatták ki, most Ujhelyi István és Arató Gergely államtitkárok kerülhetnek sorra. Az ügynek jelenleg is 16 gyanusítottja van, köztük Katus István, vagy éppen Lados István, Zuschlag személyi titkára.

Orvos nélkül maradnak a betegek?

Az önkormányzatok egyelőre nem rendelkeznek vészforgatókönyvvel arra az esetre, ha az orvosok tömegesen bontanak szerződést az OEP-pel, az elégtelennek tartott finanszírozásuk miatt. A megkérdezett önkormányzatok nem tudják, mihez kezdenének ilyen esetben. A Magyar Orvosi Kamara több ezer orvosnak küldi szét a héten a szerződésbontás részleteit tartalmazó levelet. A megkérdezett polgármesterek közül van, aki bízik az orvosok józanságában (pl. Komló MSZP-s polgármestere, Páva Zoltán), míg többen aggodalmukat fejezték ki (mint Farkas László tiszaburai Fiatal Romák Országos  Szövetségének polgármestere, vagy éppen Dávid László ráckevei Fidesz-KDNP-s polgármester) és a kormányzattól várják a helyzet rendezését.

Kuncze hallgatásba burkolózik

Kuncze Gábor egyelőre nem reagál a visszatérésével kapcsolat pletykákra. Magyar Bálinttal szemben Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint kimondottan szerencsétlennek titulálta a kommunikációs hadjáratot, mely a volt liberális elnök körül kialakult. Magyar szerint Kuncze lehet az a személy, aki a kettéosztottságot megszüntethetné, s szerinte túl kell lépni a tavalyi botrányos csalásokon. Gulyás szerint igen félresikerült lett a Kuncze visszatérését sürgető kampány, az időzítés sem a legjobb, ugyanis most a legégetőbb kérdés a koalíció jövője. A másik ok, amiért kritikával illette a kezdeményezést, az az, hogy egyértelműen a párt végét vízionálja, amennyiben Kuncze mégsem vállalná a visszatérést. Mint ismeretes, a múlt héten jelentette ki Konrád György, mennyire örüle ha visszatérne az egykori pártelnök.

Juhász nem zárja ki

Nem zárta ki az előrehozott választás lehetsőségét Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese. A Nap-keltében elmondta: bár nagy esélyt lát arra, hogy a kisebbségi kormány működőképes lesz, azonban ha őszig nem sikerül olyan partnert találni, aki támogatást ad és stabilizál, akkor nincs mese, előrehozott választások lesznek. Egy Kóka János vezette SZDSZ-szel nehezen tudná elképzelni az együttműködést, ugyanis "nagyon elvetette a sulykot". Az MN idézi a cikk végén Békes László volt pénzügyminisztert, aki éles kritikával illette Gyurcsány Ferencet: egy kormányfő nem jelenthet ki olyat, hogy "ami gazdaságilag szükséges, azt társadalmilag most lehetetlen meglépni". Szerinte Gyurcsány ezzel azt üzente, hogy célja csupán 2010-ig hatalmon maradni, és üzemeltetni valahogy az országot. Szerinte egy hibát hibára halmozó politikai erő nem vihet véghez olyan átalakításokat, melyhez hiteles, a dolgát értő vezetés kell. A jelenlegi kormány nem rendelkezik ezen tulajdonságokkal-vélekedik a cikk.


Népszabadság

Ingyensztráda külföldieknek

A címlap cikke a magyar autópályákon jogosulatlanul közlekedő autósokkal foglalkozik. A legkönnyebb a külföldi rendszámú kocsival megúszni a sztrádán a fizetést – de a budapesti parkolási díjakat is meg lehet spórolni ezzel. Az Állami Autópálya Kezelõ (ÁAK) kimutatása szerint a két évvel ezelőtti 4-4,5 százalékról mintegy 1,5-2 százalékra zsugorodott az autópályákat jogosulatlanul használók száma. Ez a javulás annak is köszönhető, hogy a cég ismeri a trükköket, viszont nehézséget okoz jelenleg, hogy megoldást egyelőre csak a mobil ellenőrzések jelentenek a jogosulatlanul autópálya-használókkal szemben.

A koalíció tegnap még együtt szavazott

A SZDSZ elnökválasztásával és a koalíció együtt szavazásáról is címlapon ír a lap. A koalíció az önkormányzatok titkosszolgálati eszközökkel való megfigyelése kapcsán kirobbant vita során szavazta meg Szilvásy György válaszát a Parlamentben. Az SZDSZ elnökválasztási nehézségei kapcsán Kuncze Gábor a hírek szerint csak a szombati küldöttgyűlés után nyilatkozik, ám Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának első embere szerint Kuncze Gábor csak a beszűkült szavazóbázis számára megfelelő jelölt. Fodor Gábor a lap belső oldalon található folytatásában (Már csak Kuncze Gábor hallgat) arról nyilatkozott, hogy semmilyen megmérettetéstől nem fél. Véleménye szerint az eddigi politika nem lehet folytonos sem tartalmilag, sem személyekben, "mert ekkor van szerintem az SZDSZ-nek esélye arra, hogy visszaszerezze a hitelességét, amit egyébként a kormánykoalíció nehéz döntések révén veszített el az elmúlt időszakban. A fő célunk ennek a hitelességnek a visszaszerzése." A párt megosztottságának megszüntetését, azonban többen csak Kuncze Gábor elnökségével tartják megvalósíthatónak.

A kis magyar repterek kívül rekedtek Schengenen

A címlap 3. cikke egy jogharmonizációs problémát vizsgál a schengeni csatlakozás kapcsán, amely szerint a kisgépeknek is kötelező olyan reptereken leszállnia, ahol „vám- és útlevélvizsgálatot, továbbá rendőri utasbiztonsági vizsgálatot biztosítanak.” Az 1995-ös kormányrendelet miatt jelenleg minden gép csak Ferihegyen, Sármelléken, vagy Debrecenben szállhat le.

Védett vagy ellenőrzött önkormányzatok

Törvénytelen, alantas szándékú, indokolhatatlan és lehetővé teszi a teljes magyar politikai gárda lehallgatását és megfigyelését - hangoztatta tegnap Kósa Lajos, amikor Szilvásy Györgyöt interpellálta írja a tegnapi parlamenti vita kapcsán a napilap. A Fidesz sajtótájékoztatóján Kósa Lajos elmondta: Gyurcsány Ferenc már nemcsak az ellenzéket akarja zsarolni, hanem mindenkit, hogy így mentse meg saját hatalmát. Szilvásy György Demeter Ervin és a debreceni polgármester vádjai kapcsán elmondta: a nemzetbiztonsági védelem célja egyébként a megelőzés, közös érdek ugyanis az uniós fejlesztési források (közel ezermilliárd forint) megóvása. Kósa Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig az önkormányzati hivatalok, míg ezután az önkormányzatok szerepelnek a határozatban, így a politikusok is lehallgathatók. Botka László, Szeged szocialista polgármestere viszont a Népszabadság kérdésére azt mondta: az ellenzék összekeveri az ellenőrzést a védelemmel.

Félidő: két év tükörben

A cikksorozat folytatásában az oktatásüggyel foglalkozik a Népszabadság. A kormányprogram oktatásra vonatkozó része az esélyegyenlőség megteremtését a közoktatásban, illetve a felsőoktatás minőségi átalakítását célozta. A közoktatásban alapvetően az előző ciklusban elindított reformprogramot bővítették. A közoktatási törvény tiltja a szegregációt, ezen kívül fontos feladat a hátrányos helyzetű gyermekek megfelelő iskolai elhelyezésének biztosítása, valamint az önkormányzati iskolák forráshiányának megszüntetése. Felülvizsgálták a nemzeti alaptantervet, a PISA-vizsgálatok lehangoló eredménye tovább erősítette azt a szemléletet, hogy az alapkészségeket kell erősíteni. A felsőoktatásban a korábban életbe lépett törvény már rendelkezett az alap- és a mesterképzés szétválásáról. A legtöbbet hangoztatott probléma a munkaadók igényeire nem túl érzékeny képzés, a diploma elértéktelenedése, továbbá az, hogy sok hallgató nem töri magát azért, hogy idejében végezze el az egyetemet. Ezekre a problémákra dolgozták ki az új felvételi rendszert, valamint teljesítményre ösztönző finanszírozást. A reform fontos elemét a fejlesztési részhozzájárulást azonban a népszavazás eltörölte. A lap összességében megállapítja a kabinet a korábban elkezdett progresszív intézkedésekre a felsőoktatásban és a közoktatásban egyaránt újabbakat épített. Amivel adós maradt, azt beépítette az Új tudás programba, amelyet a héten nyújtanak be a parlamentnek.

Napirend előtt empatikusan

"A két párt viszonya ezután sem lesz ellenséges, s a liberálisok nem szorítanak a kormány kudarcáért" - mondta a liberális párt elnöke, aki ugyanakkor azt is leszögezte, hogy májustól kizárólag az MSZP feladata és felelőssége a kormányzás idézi a cikk Kóka János parlamenti felszólalását. A pártelnök az adócsökkentés fontosságáról is beszélt felszólalásában, melyre nem érkezett az MSZP részéről válasz. Juhász Ferenc szocialista elnökhelyettes egy interjúban megemlítette, ha nem működik a kisebbségi kormányzás konstrukciója sor kerülhet előre hozott választásokra. A szocialisták a következő napokban döntenek a következő két év gazdaságpolitikai és társadalompolitikai irányáról.

BKV: előleg, nem mentőöv

Június végéig tárgyal a főváros a minisztériumokkal a BKV pénzügyi helyzetének rendezéséről. A jelenlegi megegyezés szerint a kormány 10-12 milliárd forintot a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül megelőlegezi a fővárosnak, ameddig Budapest előteremti a megfelelő összeget a BKV vagyontárgyainak értékesítéséből. A hosszú távú fenntartás azonban nem megoldott, ezért folytatják a tárgyalásokat. A főváros számára az sem tisztázott mely vagyonelemekre gondolt a Pénzügyminisztérium. A szakszervezetek nem örülnek az új híreknek, mivel a főpolgármester már jelezte a BKV ingatlanok kerülnének eladásra, így a szakszervezetek szerint a buszgarázsok, remízek kerülhetnek veszélybe.

Olcsóbb, mint a börtön

A új büntető törvénykönyv (Btk.) szakmai vitáinak lezárására júliusban sor kerülhet, így augusztusban már a Parlament foglalkozhat a témával. Gönczöl Katalin az Igazságügy Minisztérium szakállamtitkára a lehetséges forgatókönyv alapján 2010 januárjától léphetnek majd életbe az új szabályok. A szakértő szerint, ha a most formálódó Btk.-t elfogadják, a szabadságvesztésre ítéltek száma húsz százalékkal csökkenhet. Vagyis: megszűnhet a fegyintézetek túlzsúfoltsága. Az új módszer szerint a törvénysértéseket a szabadságelvonással nem járó egyéb joghátrányok szinte tetszőleges keverékével torolhatnák meg. A fiatalkorúak önálló büntetőkódexét csak később, a gyermekvédelmi törvény módosításával összhangban készítik el

Folytatódik a drasztikus élelmiszer- drágulás

Függetlenül a most még ígéretes idei termésbecslésektől, jövőre is 12-13 százalékos élelmiszerár-emelésre kell számítani, és a fogyasztókért folytatott versenyben az olcsó importot csakis a megújulni képes cégek tudják visszaszorítani – tudósít az újság a egy általuk rendezett agrárkonferenciáról. A konferencián elhangzott a madárinfluenza után sikerült a magyar baromfiágazat nimbuszát helyreállítani. Gráf József, az FVM vezetője elmondta a legrosszabb helyzetbe a sertés- és baromfiágazat került: ez a két ágazat az uniós reformok vesztese, mivel a nem azonos szabályozások miatt nagy versenyhátrányba kerültek a hazai vállalkozások.

Az ultimátum árnyékában

Az Egészségügyi Minisztérium és a MOK között zajló tárgyalásokon a Magyar Orvosi Kamara ragaszkodik ahhoz, hogy a vizitdíj megszűnésének pillanatától kapják meg egy összegben a kieső bevételt, ellenkező esetben él az ultimátum: kevesebb mint 30 nap múlva tömegesen bontanak szerződést az OEP hivatalával a háziorvosok. Az orvostársadalomban többen kritizálták Éger István, a MOK elnökének fenyegető stílusát. A minisztérium elképzelése szerint a kiesett vizitdíj összegének körülbelül kétharmadát kaphatják vissza a háziorvosok, de nem minden ellenszolgáltatás nélkül. A taj szám ellenőrzéséért kapnának külön pénzt, megemelnék a területi pótlékot, a szakmai szorzót.


Magyar Hírlap

Rákos menti megfigyelés

Nagy vihart kavart a parlamentben az önkormányzatok megfigyelését lehetővé tevő márciusi kormányhatározat. Fideszes politikusok interpellációk és azonnali kérdések formájában számon kérték Szilvásy György titokminiszteren, majd a határozat visszavonását követelték. Kósa Lajós, Debrecen polgármester törvénytelen, alantas szándékú, demokráciában elfogadhatatlan lépésről beszélt. A titkominiszter visszautasította és rágalmazásnak nevezete a vádakat. A Fidesz szerint bebizonyosodott, hogy a hatalom megtartása érdekében Gyurcsány Ferencnek és Szilvásy Györgynek semmi sem drága.A lap értesülése szerint februárban titkosszolgálati módszerekkel figyeltek meg egy fővárosi polgármestert. Az esetet a szerző részletesen bemutatja a cikkben.

Sérülékenységben hazánk ma a hetedik helyen szomorkodik

A Standard & Poor’s szerint Magyarország gazdasági és pénzügyi értelemben az egyik leginkább sebezhető ország. Az intézet szerint ez a térség függ legjobban a külföldi tőkétől, tehát a világpiaci hitelkrízis új kockázatokat jelent. A kelet-európai csoportban Magyarország Románia, Bulgária és Lengyelország követi. Szlovákia és Csehország valamelyest védett kategóriába tartozik. A nemzeti Valutaalap szerint ideje lenne az Európai Központi Banknak csökkentenie az alapkamatot, mert a hitelválság zűrzavart okos az eurózóna gazdaságában is. Barcza György, K&H Bank vezető elemzője szerint a kamatcsökkentés legfeljebb az év második felében várható, mivel jelenleg magas az infláció.

Ez a demokrácia halála

Bár az SZDSZ folyton a koalícióból való kilépést hangoztatja, ennek ellenére a szabad demokraták az MSZP-t olyan ügyben támogatja, mely az ellenzék szerint demokráciaellenes. Fideszes politikus szerint a szabad demokraták komolytalan politikát folytatnak, és a képviselők teljesen elveszítették hitelüket. Hétfőn a parlamentben a Fidesz interpellációban és négy azonnali kérdésben helytelenítette, hogy a titkosszolgálat lehallgatja az önkormányzatokat. Fideszes politikusok indítványozták, hogy Szilvásy György vonja vissza a határozatot. Szilvásy reagálásul azt mondta, hogy ez az önkormányzatok érdeke, illetve a velük kötött megállapodás kérdése.

Napi tízmilliárd forint kiesést jelent egy-egy BKV sztrájk

Szakértői számítások szerint napi 10-12 milliárd forint kiesést okoz egy általános BKV-sztrájk. Csak megbecsülni lehet, hogy mind keresleti, mind kínálati oldalon mekkora visszaesést okozott a leállás. Bogár László közgazdász szerint az egy-két napos leállások még fedezhetőek a tartalékokból, viszont ha több napig eltart a sztrájk, akkor az beláthatatlan következményekkel jár. Soós Lőrinc, a KSH volt alelnök-helyettese szerint ennél is nagyobb gond, hogy naponta hatmilliárd forinttal növekszik az államadósság.

Jöhet a végső leszámolás

Ma eldőlhet az Egyesült Államokban a Demokrata Párt elnökjelöltjeinek versenye. Pennsylvania az egyik utolsó előválasztó állam, ahol Hillary Clintonnak nagyon kell nyernie, hogy versenyben maradjon Barack Obamával szemben. Barack Obama számára egy szoros eredmény is elég lenne. A durva végjátékból a republikánus elnökjelölt, John McCain húz leginkább hasznot.Reuters felmérés szerint McCain megverné Hillaryt, viszont Obamával fej fej mellett végeznének.

Megoldásra vár Európa hosszú távú gázellátása

Nemrégiben fogadták el az orosz parlament a megújuló energiaforrásokat támogató törvényt. A szerző az orosz elképzelést taglalja a nagy vízierőművek kiépítésével kapcsolatban. Az erőművek kiépítéséhez szükséges infrastruktúrát magáncégek, önkormányzatok és az állam között osztaná fel a kormány. Az orosz vízierőmű-projektfejlesztésével foglalkozó Hydroogk vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a vízierőművek az áramellátás 16-18%-át fogják biztosítani a jövőben. Orosz kormány a gázárat belföldön a világpiaci szintre akarja emelni három éven belül, ezzel takarékosságra szeretné ösztönözni a felhasználókat. A vegyes funkciójú, hőenergiát és áramot termelő, széntüzelésű erőművektől várnak jelentős gázmegtakarítást. Ezen intézkedésekkel szavatolva lesznek a nemzetközi kötelezettségek az európai nyersanyagellátásban. Az állam gyakorlatilag kormányprogramot indított a gáz kiváltására, hogy maradjon elég nyersanyag exportra.

 
Népszava

Tavaly rosszabbul élt a Fidesz

A Fidesz 2007-es pénzügyi beszámolójából az derül ki, hogy a párt szorosabbra húzta a nadrágszíjat. Ha pontosak a párt 2004-2007-es évekről közzé tett adatok, akkor 2 milliárd forintos adósságot görget maga előtt. Tavaly 400 milliárd forint hitelt vettek fel, 2006-ban 1.5 milliárdos banki kölcsöne volt. A Fidesz 2007-ben negyed annyit költött politikai tevékenységre, mint a választási évben. Tavaly félmilliárdot, választási évben több mint 2 milliárd forintot költött. A párt anyagi helyzetén javít Szarvas Károlyné, egy titkos jószívű adományozó, aki 10 millió forinttal gyarapította bevételeket. A Heti Válasz kiadójától kapott 6.2 millió forint is sokat nyom a latba.

Kóka: új, de nem ellenséges viszony a szocialistákkal

Az SZDSZ nem lesz rosszindulatú ellenzék – mondta Kóka János, a szabad demokraták elnöke, aki a parlamentben a májustól megváltozó politikai helyzetről beszélt. A pártelnök hangsúlyozta, hogy a közteherviselés átalakításhoz és adócsökkentéshez kell megteremteni a feltételeket. A SZDSZ-es elnökkel Dávid Ibolya is egyet, hogy nem szabad tovább várni az adórendszer átalakításával. Dávid felszólalására reagálva Veres János pénzügyminiszter azt mondta, hogy ahol adót csökkentettek, ott először a kiadásokat fogták vissza, ebben lehetne nemzeti konszenzust létrehozni. A miniszter hiányolta az MDF elnök javaslatát az adócsökkentést megteremtő feltételekről. Fideszes Heintz Tamás arról beszélt, hogy a kormány nem biztosítja az egészségügyben az alapellátás működőképességét, illetve etikátlannak tartja Horváth Ágnes „álnéven” bevezetendő 2000 forintos vizitdíjat.

Hillary Clinton Utolsó esélye

Hosszú kihagyás után ma újabb előválasztást tartanak az amerikai demokraták. Pennsylvania az utolsó nagy állam, ahol jelentős számú küldött megszerzéséért küzd Hillary Clinton és Barack Obama. A volt First Ladynek nagyarányú győzelemre lenne szüksége, hogy esélyes maradjon az elnökjelöltség elnyerésére. Az előzetes közvélemény-kutatások szerint Clinton továbbra is vezet Pennsylvaniában. Clint előnye az államban jelentősen csökkent, mivel néhány hete még 16 százalékos biztos előnnyel vezetett Obama előtt, viszont most már csak 5-6 százalékos ez az előny. Clinton megítélése jelentősen romlott az elmúlt hetekben - derült ki az ABC-Washington Post nemrégiben készített felméréséből. A felmérés szerint kettő az egyhez jobb esélyt jósolnak az emberek Obama számára a novemberi megmérettetésen McCainnel szemben.

Kérdéses Kuncze visszatérése az SZDSZ elnöki posztjára

Kuncze Gábor továbbra sem mond igent vagy nemet azzal kapcsolatban, hogy visszatérne-e az SZDSZ pártelnöki posztjára. Kóka János szerint Kuncze visszatérése erősítené a liberálisokat, és az SZDSZ egységét szolgálná. Elnökjelöltként Kóka is indulna a tisztújításon, de ha Kuncze hasonlóan dönt, akkor visszavonja saját jelölését. Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerint káros az SZDSZ-nek ez, ugyanis „nem szerencsés olyan látszatot kelteni, hogy ha Kuncze Gábor nem indul az elnöki posztért, akkor az SZDSZ-nek vége”. A lehetséges elnökjelöltek között még ott van Szent-Iványi István európai parlamenti képviselő is. Elmondta, hogy az SZDSZ hét végi küldöttgyűlése után dönti el, hogy indul-e a párt elnöki posztért júniusban.

Ingatlanfedezet a tőkepótlás ára

A várható 10-12 milliárd forintos tőkejuttatás legfeljebb rövid távon biztosítja a BKV optimális működését. A tőkepótlást a Magyar Fejlesztési Bank nyújtani, de fedezetként a fővárosnak saját vagyonelemeit kell majd felajánlania. A vagyonelemeket tartalmazó lista már készül, s az kizárólag BKV-tulajdonú ingatlanokat és más vagyonelemeket tartalmaz. Keller László szerint tisztázni érdemes a közszolgáltatás korlátait és szereplőit, így a rendszer finanszírozása is átláthatóbb lenne. A kiszámítható és optimális működés lehetőségeit kereső további tárgyalások másfél-két héten belül folytatódhatnak a kormány és a főváros között. A BKV és a szakszervezetek képviselői viszont már ma tárgyalóasztalhoz ülnek. A szakszervezetek hangsúlyozták, hogy továbbra is garanciákat várnak, hogy a főváros megnyugtatóan rendezi a vállalat anyagi gondjait, ellenkező esetben több napos sztrájk lehet.

Szerdától drágul a benzin és a gázolaj

Négy forinttal emeli az üzemanyag listaárat a Mol. Szakértők szerint nem kizárt, hogy rövidesen literenként 320 forintot kell majd adnunk az üzemanyagért. A magas külpiaci olajárak maguk után húzzák a gázárakat, ezért júliusban újabb gázáremelésekre számíthatunk. Hegedűs Miklós, GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy korábban a forint dollárral szembeni erősödése ellensúlyozta a kőolajárak emelkedését. Mostanra azonban nem várható az amerikai fizetőeszköz olyan arányú gyengülése, hogy az kompenzálja a külpiaci nyersolajak megugrását.

A védelem nem megfigyelés, bár az ellenzék ezt állítja

Nem kötelező együttműködniük az önkormányzatoknak a Nemzetbiztonsági Hivatallal, a védelemben részesülő helyhatóságok kormányhatározatban rögzített körének egy lehetőség – derült ki tegnap a parlamentben, ahol két interpelláció és négy kérdés is ezzel foglalkozott. Az ellenzék úgy gondolja, hogy a kormány törvénytelenül megfigyelni, lehallgatni készül a helyhatóságokat. Kósa Lajos törvénytelennek, alantas szándékúnak és elfogadhatatlannak tartotta ezt a kormányhatározatot. Demeter Ervin szerint alapos a gyanú, hogy a kormány törvénytelenül saját céljaira használja fel a szolgálatokat. Szilvásy mondta, hogy az ellenzéki képviselőknek az az állítása sem igaz, hogy az Orbán-kormány idején nem is alkalmazták a szabályt. Ezzel szemben az a valóság, hogy használták, sőt bíróságok és az ügyészséget is nemzetbiztonsági védelem alá helyezték, miközben az ezt lehetővé tevő jogszabály csak a Medgyessy-kabinet idején született meg.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinuscrew.blog.hu/api/trackback/id/tr84437501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: gold production 2018.08.21. 04:33:35

BpBurger (37) - Spíler BistroPub - Burger Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása